Anemia in Sarcina – Factori de Risc, Simptome, Diagnostic, Tratament

Anemia este o afectiune care apare atunci cand nivelul hemoglobinei in sange este scazut. Hemoglobina reprezinta pigmentul respirator localizat in globulele rosii ale sangelui. Ea transporta oxigenul de la plamani la restul corpului. Cand sangele nu are suficienta hemoglobina nici organismul nu primeste oxigenul necesar.

Pentru a produce hemoglobina, corpul are nevoie de fier. Un nivel scazut al fierului in sange este cea mai comuna cauza a aparitiei anemiei (anemia feripriva).

Importanta fierului in sarcina

Cand intervine sarcina, corpul produce mai mult sange pentru ca mama sa il imparta cu fatul. Cantitatea totala a sangelui poate creste cu ~30% mai mult decat atunci cand nu exista o sarcina. Deoarece fierul este foarte important, atunci cand acesta lipseste sau exista intr-o cantitate mai mica decat necesarul, corpul nu poate produce globulele rosii de care este nevoie pentru a mari volumul sangelui.

O femeie insarcinata care nu primeste destul fier, prezinta riscul de a dezvolta un deficit de fier – anemie. Majoritatea doctorilor recomanda femeilor insarcinate administrarea de fier in fiecare zi.

Riscul unei anemii in sarcina

Riscul poate fi crescut de urmatorii factori:
– corpul nu primeste alimente bogate in fier ca: spanacul, broccoli, cereale integrale, fructe uscate, nuci, fasole, paine, peste, etc.
– doua sarcini apropiate (la mai putin de 2 ani distanta)
– sarcina cu gemeni, tripleti
– sarcina in adolescenta
– pierderea de sange (de exemplu, in urma unui accident sau in timpul unei operatii).

Preventia anemiei in sarcina

Anemia nu poate fi prevenita intotdeauna, dar consumarea alimentelor bogate in fier, poate ajuta. Pe langa acestea, capsunile si citricele (bogate in vitamina C) ajuta la absorbtia fierului. Unele alimente pot bloca absorbtia fierului: laptele, proteinele de soia, galbenusul de ou, cafeaua si ceaiul. In general medicamentele ce contin calciu, de asemenea, pot bloca absorbtia de fier. Medicul dumneavoastra va poate sfatui cel mai bine in privinta medicamentelor ce ar trebui evitate pentru a va spori nivelul fierului din organism.

anemia in sarcina

Simptomele anemiei

Uneori anemia nu prezinta simptome, totusi aceasta poate include:
– senzatia de oboseala tot timpul
– ameteala
– paloarea fetei
– aparitia migrenelor
– modificari ale miscarilor respiratorii
– probleme de concentrare
– senzatia de maini si picioare reci.

Diagnosticarea anemiei

Anemia este diagnosticata cu ajutorul unei analize de laborator – hemoleucograma. Aceasta analiza este recomandata la prima vizita prenatala a femeii insarcinate la medicul obstretician; chiar daca rezultatul nu indica prezenta anemiei, medicul poate decide repetarea hemoleucogramei in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina.

Tratamentul anemiei in sarcina

Daca aveti un deficit de fier, medicul va va prescrie comprimate ce contin fier. Cel mai probabil tratamentul va fi valabil pe tot parcursul sarcinii. De asemenea este indicat sa repetati hemoleucograma pentru a vedea daca tratamentul functioneaza.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.