Anestezia Epidurala: Administrare Manuala VS Seringa Automata

Anestezia epidurala presupune injectarea de substante anestezice in spatiul din jurul membranelor care inconjoara maduva spinarii cu scopul de a bloca transmiterea impulsurilor nervoase din regiunea inferioara a corpului catre creier.

Durerea din nastere este singura durere fiziologica (normala), dar cum am mai spus-o si inainte, eu consider anestezia epidurala una dintre cele mai importante descoperiri care vin in ajutorul gravidelor. Prin efectuarea anesteziei epidurale se poate diminua semnificativ durerea simtita in timpul travaliului.

Mai jos este o animatie foarte descriptiva pentru anestezia epidurala la gravide.

Doza initiala de anestezic/analgezic isi face repede efectul, dar pentru ca travaliul poate fi lung se pastreaza un cateter in locul de injectare pentru a repeta administrarea cand efectul dozei initiale scade sau dispare. Aici exista 2 variante:

– cateterul poate fi conectat la o seringa automata care administreaza periodic doze de anestezic (bazat pe cifre deduse in studii populationale)
– cateterul poate fi conectat la o seringa controlabila manual de catre gravida (cu unele restrictii pentru a evita supradozarea).

Diferenta majora dintre cele 2 variante este faptul ca in cazul seringii automate, doza de anestezic este administrata la timpul prestabilit chiar daca doza anterioara nu si-a pierdut efectul, sau din contra, administrarea se face doar dupa timpul prestabilit chiar daca efectul dozei anterioare a disparut – dozele si timpii fiind stabiliti ca o medie intre indivizi, exista diferente de la caz la caz.

Avantajul administrarii manuale de catre gravida, cand simte ca are nevoie, se concretizeaza prin doze totale mai mici decat in cazul administrarii automate. Diferentele au fost evidentiate intr-un trial clinic randomizat dublu orb, care a inclus 290 de gravide anesteziate epidural in timpul travaliului.

In cazul administrarii manuale doza totala a fost cu 30% mai mica decat in administrarea cu seringa automata, nivelul satisfactiei gravidei mentinandu-se similar. Rezultatele au fost prezentate in cadrul intalnirii anuale The Pregnancy Meeting organizata de Society for Maternal-Fetal Medicine’s (SMFM).

4 raspunsuri

  1. foarte interesant, dar sunt curios de un lucru: daca este atat de inutila seringa automata de ce mai este folosita?

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Inutila nu este, doar ca se pare ca administrarea manuala este superioara. Argumente se pot gasi in favoarea seringii automate: cultura pacientului, comoditatea, controlul mai strict etc.

  3. dar pe langa acea comoditate si acel control strict s-ar putea sa se piarda esentialul, acela de a te scapa de durerile facerii
    oara se fie mai mult rau decat bine?!

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    Nu se pierde de tot esentialul, adica se obtine un grad de analgezie si o experienta mult mai usoara decat fara anestezie, dar comparat cu administrarea manuala pare sa fie inferioara.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.