Anestezia Nu Este Periculoasa In Timpul Nasterii

Expunerea prelungita la anestezice s-a corelat cu anormalitati ale sistemului nervos central la animalele tinere, fapt care a determinat efectuarea unor studii pe populatii umane. Se presupune ca vulnerabilitatea creierului animalelor si al oamenilor tineri vine de la faptul ca acesta se afla intr-o dezvoltare rapida, formandu-se numeroase conexiuni in aceasta perioada.

Rezultatele unui studiu publicat in martie 2009 sustin ca expunerea copiilor la o singura doza de anestezice pana la varsta de 3 ani nu determina defecte de invatare, dar expunerea multipla aproape ca a dublat riscul de a aparea disabilitati de invatare mai tarziu in viata copilului.

Un nou studiu bazat pe datele a 5320 de copii nascuti intre 1976 si 1982 a concluzionat ca riscul defectelor de invatare la copiii nascuti vaginal a fost la fel de mare ca si la cei nascuti prin operatie cezariana in anestezie generala, deci anestezicele necesare la cezariana nu cauzeaza probleme pe termen lung. Pentru analiza capacitatii de invatare s-au analizat rezultatele scolare si teste de IQ.

Mai mult decat atat, in cazul operatiei cezariene cu anestezie epidurala (care se foloseste la noi si anesteziaza doar jumatatea inferioara a corpului, fara a presupune adormirea mamei) s-a constatat o scadere a riscului de aparitie a disabilitatilor de invatare cu 40% fata de nasterea vaginala sau operatia cezariana cu anestezie generala.

Urmeaza sa se efectueze studii pentru a vedea daca si anestezia epidurala in nasterea vaginala are acelasi efect de scadere a riscului problemelor de invatare.

9 raspunsuri

 1. Anestezia, ca si orice manevra, este periculoasa. Articolul tau nu cuprinde toate aspectele pentru a declara in titlu ca anestezia nu este periculoasa in timpul nasterii. Studiile prezentate vizeaza numai anumite lucruri, nu anestezia per general. Ar fi interesant sa publici si sursa (anume articolul respectiv).

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Sursa e mentionata in ultimul paragraf cu link pe „sa se efectueze”. Normal ca orice administrare de substante are riscurile ei, dar din punctul de vedere al invatarii si al efectelor asupra sistemului nervos central, pe termen lung, la copii (cum e descris in text) observatiile au fost cele mentionate.

 3. Pentru ca este vorba de anestezie, as vrea si eu sa intreb ceva, desi cred ca stiu raspunsul : pentru o sarcina incipienta este fatala o anestezie generala, nu ?

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu este neaparat fatala, dar tinand cont ca in perioada asta se dezvolta organele, e normal sa fie o perioada foarte sensibila in care orice substanta externa introdusa in sangele mamei poate avea efecte grave. De obicei daca apar modificari in primul trimestru, acestea sunt suficient de grave incat sa produca oprirea in evolutie si eliminarea sarcinii.

  Perioada cu cel mai scazut risc pentru operatii o reprezinta trimestrul 2, daca e nevoie atunci se intervine.

 5. Stiti ca imi doresc un copil si fac tratament. De asemeni neaparat trebuie sa ma operez de fiere . Evit contactul sexual in perioada aceasta de frica sa nu fie sarcina, pe care nici testul de urina sa nu o poata depista fiind prea mica,si sa fac anestezia generala…
  multumesc

 6. Buna ziua !Ma numesc Alina am 6saptamani de sarcina si in saptamana a4 mi safacut operatie la paroscopic de extrauterina cu subs fentanyl propofol si protoxidde azot.Intebarea mea este poate afecta fatul?PECIZEZ CA IMI DORESC SARCINA SI VARSTA MEAE DE 30 ANI.Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alina, ai avut si extrauterina si intrauterina simultan? Ce s-a intamplat mai exact?

 7. Buna ziua.pe data de 7 ianuarie am avut ultima menstruatie.azi 12 februarie am facut testul de sarcina care imi indica o sarcina de +3 saptamani.mentionez faptul ca pe 26 ianuarie am avut o operatie pt hemoroizi cu anestezie generala.in ce fel afecteaza sarcina acest lucru.am varsta de 40 de ani.va multumesc

 8. Buna seara,la 3 saptamini de sarcina am avut operatie la sini cu implant, anastezie generala,pot fi malaformatii? Multumesc frumos

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.