Descriere pentru angina pectorala: Complex de simptome rezultat al nonconcordantei dintre necesarul miocardic de oxigen si aport.
Angina clasica: senzatia de sufocare sau de presiune ori greutate precordiala, in general declansata de efort sau anxietate si ameliorata de repaus.
Echivalentul anginei: dispneea de efort sau oboseala la efort rezultata in urma ischemiei miocardice si ameliorata de repaus sau nitroglicerina.
Angina varianta: cunoscuta sub numele de angina Prinzmetal, descrie angina care se manifesta in repaus, sau in mod atipic dupa efort sau in timpul noptii. Angina Prinzmetal este cauzata de spasmul arterelor coronare si se asociaza cu modificari EKG ce apar in faza simptomatica.
Angina instabila: durere aparuta de novo sau ale carei caracteristici se modifica – devine mai frecventa, mai severa sau cu ambele caracteristici. Angina instabila anunta infarctul miocardic la anumiti pacienti.
Sistemul afectat de angina pectorala: sistemul cardiovascular
Varsta predominanta pentru angina pectorala: este intalnita cel mai frecvent la varsta mijlocie si la barbatii varstnici; la femei dupa instalarea menopauzei.
Cauze pentru angina pectorala: ateroscleroza arterelor coronare, spasmul arterelor coronare, stenoza aortica, cardiomiopatia hipertrofica, hipertensiunea severa, insuficienta aortica, hipertensiunea pulmonara primara.
Factori de risc pentru angina pectorala: istoricul familial de boala arteriala coronariana primara, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul in exces, diabetul zaharat, sexul masculin, varsta avansata, obezitatea morbida
Eu la Factorii de risc pentru angina pectorala as mai aduga si alimentatia bogata in grasimi, dulciuri rafiante, uleiurile vegetale hidrogenate, acizi grasi trans, … si multe altele.