Anhedonia este cunoscuta in psihologie ca o incapacitate de a simti sau de a trai placerea, fie ca e vorba de activitati cotidiene (exercitiile, mancarea), fie interactiuni sociale sau sexuale. Se intalneste frecvent in schizofrenii, depresii si alte tulburari mintale.
Sunt afectati centrii recompensei din creier, printr-un mecanism ce implica dopamina. Cocaina si amfetaminele o pot cauza prin depletia de dopamina. Cei care consuma droguri pe o perioada lunga de timp sufera de o permanenta disfunctie a mecanismelor placerii, ca urmare a suprasolicitarilor cailor neuronale din timpul dependentei. Astfel, activitatile inca pot fi placute, insa nu se pot compara cu placerile extreme date de experienta drogurilor. Ca urmare, apare apatia.
O forma de anhedonie este cea sexuala, cunoscuta si ca anhedonia ejaculatorie, un caz rar in care persoana poate ejacula fara sa simta placerea. Desi apare mai frecvent la barbati, femeile pot fi si ele afectate in momentele orgasmului. Cauzele sunt: hiperprolactinemia, nivelele scazute de testosteron, afectiuni ale maduvei spinarii sau folosirea abuziva de antidepresive.
Medicamentul folosit este Bupropionul, care creste dorinta sexuala si intensitatea orgasmului.