Anticonceptionale Fara Analize + Video

Autoritatile medicale din Croatia incearca sa faca lumina in cazul fetei care a murit acum o saptamana. Dupa primele investigatii, tragedia ar fi putut fi provocata chiar de aceste pilule, spun doctorii croati.

Un astfel de caz s-a intamplat si la noi, anul trecut, cand o fata de 23 de ani a murit la Spitalul Pantelimon din Capitala. Era fumatoare si lua contraceptive orale (anticonceptionale) de trei ani. Primele ipoteze ale medicilor au aratat ca embolia ar fi fost cauzata de aceasta combinatie.

Principala problema este ca multi dintre ginecologi inca prescriu contraceptivele fara sa le faca inainte pacientelor un set riguros de analize. Si asta pentru ca deocamdata nimeni nu ii obliga desi aceste testari sunt vitale.

Pacientele care insa folosesc aceste contraceptive trebuie sa stie ca ele sunt contraindicate in foarte multe cazuri.

Producatorii nu le recomanda femeilor fumatoare, cu diabet zaharat, boli hepatice sau tulburari ale circulatiei sangelui.

Si asta, pentru ca efectele adverse care pot aparea sunt deosebit de grave. Unul dintre ele este chiar embolia pulmonara care poate fi fatala.

Romancele folosesc anticonceptionalele, constiente de efectele adverse, spun ele.

Ginecologii romani le sfatuiesc pe femei ca dupa inceperea tratamentului sa mearga regulat la control.

Administrarea trebuie intrerupta daca apar: dureri de cap, greturi, modificari ale greutatii corporale sau dureri la nivelul sanilor.

23 raspunsuri

  1. Vreau sa pun unul din bannerele dv in blogul meu.Daca sunteti de acord mi-l puteti trimite prin mail .Imi place mult blogul asa ca voi scrie despre el prietenelor mele.
    multumesc

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna mirela, ma bucur ca iti place blogul, poti sa alegi dintre bannerele de aici: link

  3. Despre ce caz de la Pantelimon este vorba? Ce doctor a fost implicat?

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    In ce sens sa fie implicat?

  5. Presupun ca fata era internata, asadar era sub supravegherea unui medic. Eu nu stiu despre acest caz, de aceea am intrebat.

  6. Dr Laurentiu Craciunas

    Am inteles. Nu stiu nici eu detalii despre caz, nu mi-l amintesc de anul trecut. Probabil tanara a ajuns la spital cand era prea tarziu si medicii n-au putut sa o ajute.

    Am sa ma interesez si daca aflu ceva am sa vin cu detalii.

  7. POY NU VAD CODUL BANNER.ULUI ALES..DAU COPY/PASTE PE IMAGINE??

  8. Dr Laurentiu Craciunas

    Ti-am trimis un email, mirela.

  9. Multam pentru link!

  10. Dr Laurentiu Craciunas

    Pentru putin 🙂

  11. Ave!
    – La noi in tara, anticonceptionalele sunt prescrise de catre medicii fara analize hormonale in prealabil.
    – Informatii despre efectele secundare nu prea se gasesc la indemana utilizatoarelor, iar pe prospect mare „branza” nu gasesti. Poate ca ar fi util pentru pacienti ca medicii sa nu mai faca front comun cu industria farmaceutica, prescriind medicamente doar pentru ca comisioanele sunt destul de insemnate.

    Am si o intrebare careia inca nu i-am gasit un raspuns coerent din partea medicilor ginecologi: exista in farmacii o solutie vaginala Neogyn [(solutie vaginala uz intern – in prospectul ei scrie pentru uz frecvent) eu am descoperit-o in afara granitelor tarii, recomandata de catre un medic ginecolog]. Ei bine, medicii de la noi din tara nu numai ca unii dintre ei nici nu au auzit de ea, dar nici nu recomanda folosirea ei pentru igiena intima.
    Cand am intrebat de ce nu o recomanda, 4 dintre ei mi-au raspuns ca: nu e bine… si atat (desi nu auzisera de ea).
    Pana la urma este bine sau nu este bine sa folosim (nu exagerat, nu frecvent, dar cel putin in urma unui contact sexual) o astfel de solutie?

  12. Dr Laurentiu Craciunas

    Draga delia,

    daca o femeie merge la un medic de familie (sau ginecolog) si cere informatii detaliate despre administrarea anticonceptionalelor si efectele lor secundare, nu cred ca va fi refuzata. Daca prin absurd se va intampla asa, la un al 2-lea medic nu cred ca se va repeta.

    Legat de utilizarea Neogyn, in vagin exista o flora microbiana sensibila la agentii externi. Daca se produce un dezechilibru, schimbare de pH, indepartarea masiva a unor germeni, etc vor prolifera unele microorganisme oportuniste dand infectii care trebuie tratate ulterior. Exista si cazuri cand se produc infectii recurente, deci chiar si dupa tratament, infectia reapare.

    Pe prospectul Neogyn apar informatii conform caruia nu ar produce dereglari la o utilizare frecventa, dar la compozitie indica si „parfum” de exemplu. Nu stiu ce substanta contine parfumul respectiv, dar atata timp cat nu este propriu organismului cu siguranta va afecta flora la o utilizare frecventa.

  13. Ave!

    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt si la obiect.
    Iti cer scuze, voi fi carcotasa si voi comenta „un pic”.
    In realitate se intampla urmatorul lucru:
    – o tanara se duce la medic si cere un anticonceptional, medicul scrie o reteta cu un anticonceptional anume, ii spune cum sa-l utilizeze si, suplimentar, o atentioneaza asupra aspectului ca pot aparea reactii adverse, caz in care ii recomanda sa vina din nou la medic sa-i prescrie altul, fara a recomanda in prealabil analize hormonale (in 70% din cazuri).
    Tanara nu cere informatii suplimentare, de regula, pentru ca se bazeaza pe stiinta medicului.

    Referitor la Neogyn.
    Ai dreptate, insa ce alternativa optima poate exista?
    Pana la urma, in urma unui act sexual, este bine sau nu sa folosim o solutie pentru igienizare?
    Unii dintre medici recomanda aceiasi metoda „stra”veche: fierberea apei si folosirea unui irigator. Irigator, de regula, din plastic, care nu poate fi curatat optim, in opinia mea (mai ales cele „acordeon”).

    De ce am adus in discutie acest subiect? Pentru ca imi pare extrem de important. Din „sondajul” facut de mine, cele mai multe femei folosesc dusul (adica apa aceea infecta)din doua motive: a. este mai comod; b. nu li s-a recomandat altceva.

    Iti multumesc frumos pentru tot.
    Este de apreciat faptul ca cineva si-a creat un blog pentru utilitatea celorlalti, consumand timp, neuroni si buna vointa.

  14. Dr Laurentiu Craciunas

    Mersi de aprecieri, delia 🙂

    Probabil ca ai dreptate in legatura cu modul de desfasurare a prescriptiei anticonceptionalelor, nu am fost in ipostaza de pacient in cazul asta si de asta am punctat modul normal in care ar trebui sa se desfasoare lucrurile.

    Parerea mea e ca apa fiarta si racita este cea mai buna solutie, nu contine substante „cosmetizante” si are exact efectul mecanic de inlaturare a unor substante nedorite. Dar nici metoda asta n-ar trebui folosita excesiv pentru ca si o parte din bacterii sunt eliminate prin spalare.

    Ai dreptate in legatura cu dusul, apa de la robinet contine pe langa bacteriile de care ai amintit si o cantitate destul de mare de clor (in functie de orasu), iar clorul este foarte iritant mai ales pentru mucoasa vaginala.

    Numai bine!

  15. buna,

    cazul meu este urmatorul:am luat pilula de a doua zi(cea in doi timpi) ca urmare a grijilor legate de o eventuala sarcina deloc dorita in urma unui contact(el a ejaculat afara…dar ca precautie).am inteles in mare modul de actiune al acestor pastilute(le-am luat foarte repede,maxim la 12 ore prima) dar te intreb,mai ales ca eu cred ca eram la ovulatie,s-ar putea pune problema unui avort,adica in cat timp se formeaza celula om :0 si daca se poate considera tot avort…intelegi intrebarea?ma intereseaza mai mult aspectul moral,etic…sau s-a creat doar impiedicarea fecundarii?adica a avut timp sa se formeze tu ce parere ai?
    multumesc,
    astept raspunsul tau rapid!

  16. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna ana,

    avortul se petrece dupa realizarea implantarii embrionului in peretele uterului. Pastila de a 2-a zi impiedica in ordine: ovulatia, fecundatia si implantarea. Daca tu ai trecut deja de ovulatie la momentul adminsitrarii pilulei atunci aceasta a impiedicat fecundatia. Daca ai trecut si de fecundatie, pilula impiedica implantarea, deci nici vorba de avort.

  17. popescu valentina

    buna seara am si eu o intrebare acum 20de zile am inceput administratea anticonceptionalelor LOGEST.dupa terminarea menstruatiei normale imi curge in continuare sange in cantitati mici dar e deranjant.care este cauza???mentionez ca am mai luat aceste anticonceptionale cu 1 an in urma si am fost fosrte multumita.va multumesc anticipat

  18. Buna ziua.Nu am sa pierd timpul cu o „poveste” pompoasa,pentru a nu va retine din timpul dvs. asa ca intru in subiect.Am 22 de ani,pana acum nu am mai folosit anticonceptionale( metoda de protectie fiind prezevativul), insa luna trecuta, am „calcat stramb”, avand 2 contacte sexuale neprotejate,( nu a ejaculat inauntru-eram in ultima zi de menstruatie,bine ca asta nu-l impiedica pe domnu” spermatozoid sa caute „companie”).Problema e alta: la interval de maxim 10 ore am luat Escapelle, mentionez ca in urma cu 2/3 zile luasem antibiotic( raceala de sezon)de aceea sunt putin ingrijorata de eficacitatea pilulei.Menstruatia mi-a intaziat cateva zile( ciclu neregulat) mi-am facut 2 teste de sarcina( rezultat negativ)…Un motiv de ingrijorare e ca in urma cu cateva zile am avut o secretie rozaliu-rosiatic ,doar intr-o zi s-a intamplat acest lucru,despre care am citit ca indica faptul ca oul fertilizat incepe sa patrunda in captuseala uterului,si in plus de asta,ma doare burta si rinichii(probleme cu care ma confruntam si inainte in urma expunerii la frig)iar cand aceasta scurgere este insotita de dure( acele dureri de burta) se pune problema unei sarcini ectopice. In prezent iau dinnou antibiotic deorece inca nu mi-a trecut raceala,
    ( Eritromicina)…Imi cer scuze pentru aceasta expunere da sunt ingrijorata, ce ma sfatuiti?Sa-mi fac testul de sange???Multumesc anticipat pentru intelegere. Sarbatori Fericite alaturi de familia dvs.
    O zi buna!!

  19. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna seara,

    popescu valentina, prin menstruatie normala te referi la menstruatia cu care ai inceput administrarea contraceptivelor? Inainte sa incepi ai fost la un ginecolog pentru consult sau le-ai luat doar pentru ca acum un an au fost potrivite?

    Ana-Maria, problema ta nu are un raspuns 100% sigur. Pot fi mai multe variante.

    1. e posibil ca din cauza antibioticelor efectul contraceptiv sa fi fost scazut si sa nu fi impiedicat fecundatia
    2. sangerarea rozalie poate fi o secretie din cauza unei raceli (care sa dea si durerile de rinichi)
    3. indiferent de caz, sarcina sau nu, trebuie sa faci un control ginecologic.

    Numai bine!

  20. ce se poate intampla daca iau anticonceptionale fara medic

  21. Buna am si eu o intrebare este poate a 3 oara cand mi se intampla sa imi intarzie ciclul dar de fiecare data dupa ceva tipm mai lung chiar si o luna mi-a venit,niciodata nu am fost la un control ginecologic pur si simplu mi-a fost frica de data asta cred k nu mai am ce face si ar trb sa merg.Controlul care mi-l va face medicul ginecolog si analizele imi sunt folositoare si pentru prescrierea unor anticonceptionale sau am nevoie de altfel de analize pt asta?multumesc mult ast raspunsul dvs!

  22. maria georgiana

    Buna . In urma unui consult ginecologic l_am intrebat pe doctor ca mar interesa o contraceptie si ce ma sfatuie sa iau. Si pur si simplu mi_a spus sa iau marvelon 21 fara sa imi mai spuna alt ceva s_au sa ma mai intrebe ceva. Eu sunt fumatoare el nu mi_a spus ca nu am voie sa fumez cu aceste pastile si plus de cand le iau mi_au iesit niste bubite mici pe tot corpul si ma simt unflata si imi vine sa dorm intruna. Va multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.