Anticonceptionalele Nu Cresc Riscul De Cancer

Este un subiect mult dezbatut si mult analizat in numeroase studii de-a lungul timpului, iar o ultima meta-analiza publicata in jurnalul Human Reproduction Update concluzioneaza ca femeile care folosesc anticonceptionale ca metoda contraceptiva nu au riscuri marite pentru dezvoltarea cancerului.

Principalul efect advers la care se gandesc femeile cand aud de anticonceptionale este cancerul, indiferent de tipul lui sau de organul afectat, dar din pacate sunt alte probleme care apar mult mai des si care sunt neglijate prin administrarea incorecta si fara indicatie de la un medic ginecolog.

Se iau in discutie cancerul la san, cancerul ovarian, cancerul endometrial, cancerul cervical si alte cateva forme mai rare. Studiile anterioare, care au confirmat folosirea indelungata a contraceptivelor orale ca factor de risc pentru unele tipuri de cancer, s-au bazat pe loturi de femei de acum cateva zeci de ani, perioada in care anticonceptionalele erau la prima generatie si contineau doze foarte mari de hormoni comparat cu ce se gaseste acum pe piata (generatia a treia si a patra).

Meta-analiza care sta la baza acestui articol a inclus cateva sute de mii de femei din cateva zeci de tari si poate fi considerata punct de pornire la tot ce se va studia de acum incolo in acest domeniu. Au fost luate in considerare toate studiile publicate pana in decembrie 2008.

Cancerul la san este o boala multifactoriala, iar studiile trebuie sa evite factorii de confuzie. Este acceptat faptul ca expunerea prelungita la estrogeni prin menarha precoce si menopauza tardiva creste riscul relativ de cancer la san. La fel si in cazul tratamentelor de substitutie hormonala.

In marea majoritate a studiilor nu a fost identificat un risc marit pentru cancer la san la femeile care au folosit anticonceptionale. Cand riscul relativ a fost usor marit, efectul a disparut dupa oprirea tratamentului cu anticonceptionale. Durata lunga de tratament la varsta tanara, inaintea primei sarcini la termen, pare sa fie principalul factor de risc pentru ca hormonii actioneaza asupra unor tesuturi mai putin diferentiate.

Numarul cazurilor de cancer la san atribuite tratamentelor cu anticonceptionale ramane totusi sub 1% si nu se poate afirma stiintific faptul ca este datorat stric anticonceptionalelor.

Ideea ca tratamentele cu anticonceptionale reduc riscul cancerului ovarian a aparut in anii 1970 si a fost confirmata de numeroase studii, dar aceasta ultima meta-analiza confirma clar efectul protectiv al anticonceptionalelor asupra cancerului ovarian. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca protectia e direct proportionala cu durata tratamentului, astfel ca la fiecare 5 ani riscul scade cu 20%.

Nu se cunoaste exact mecanismul prin care anticonceptionalele ofera protectie impotriva cancerului ovarian, dar se pare ca absenta ovulatiei (si a leziunilor lunare ale epiteliului ovarian) joaca un rol important. Datele disponibile au confirmat ca protectia este asigurata si de catre generatiile de anticonceptionale cu doze de estrogen mai mici de 35 mg. Pacientele care au mutatii BRCA 1 sau BRCA 2 beneficiaza de aceeasi protectie in cazul in care refuza ablatia profilactica a ovarelor.

Tratamentul cu anticonceptionale are efect protectiv si in cazul cancerului endometrial. A fost demonstrata scaderea riscului de cancer endometrial cu peste 50% in cazul femeilor care au urmat tratament cu anticonceptionale. Chiar daca protectia scade progresiv dupa oprirea tratamentului, aceasta a ramas semnificativa peste 20 de ani de la oprirea tratamentului, chiar si in perioada menopauzei cand incidenta cancerului endometrial este cea mai mare.

Relatia dintre anticonceptionale si cancerul cervical este putin mai delicata. A fost demonstrata deja relatia de cauzalitate dintre HPV si cancerul cervical. De asemenea, s-a observat o crestere a incidentei cancerului cervical odata cu cresterea numarului de nasteri, astfel ca la 5 nasteri riscul de cancer cervical este de 3 ori mai mare decat la femeile care nu au nascut niciodata. Fumatul si alte boli cu transmitere sexuala (altele fata de infectia cu HPV) influenteaza riscul de aparitie a cancerului cervical. Incidenta infectiei HPV este mai mare la femeile care folosesc contraceptie hormonala decat la cele care folosesc prezervativul.

Pentru ca este practic imposibil sa elimini toti factorii de confuzie si sa ai totusi esantioane suficiente de mari, riscul relativ de aparitie a cancerului cervical asociat tratamentului cu anticonceptionale nu poate fi calculat exact. Cu toate astea, concluzia meta-analizei a fost ca exista o relatie, nu neaparat de cauzalitate, intre tratamentele anticonceptionale de peste 5 ani si aparitia cancerului cervical. Tinand cont de metodele de profilaxie (vacinarea anti HPV) si de diagnostic precoce (testul Babes-Papanicolau), autorii studiului nu recomanda evitarea anticonceptionalelor ca metoda de prevenire a cancerului cervical.

Nici unul dintre studiile analizate nu a gasit o crestere a riscului general de cancer (de orice tip) la femeile care folosesc anticonceptionale, dar mai multe studii au identificat o relatie benefica pe termen lung.

5 raspunsuri

  1. Acum Dl Doctor Laurentiu Craciunas v-as intreba daca si d-voastra recomandati Diane 35?! Sau daca mi le ati fi recomandat avand in vedere trecutul meu medical?!Astept cu nerabdare controlul la sani pe care mi l am programat la o clinica privata. Si v-as intreba daca se va intampla sa am mai mult decat niste noduli putem vorbi atunci de malpraxis?! Si daca da atunci ce sa zic Ghinionul meu ca m-am nascut in Romania unde nu poti da in judecata „Medici Competenti”precum doctorita Paun pentru a le lua si pielea de pe ei ca au tupeul sa se joace cu viata pacientilor. Asta ar fi raspunsul la intrebarea :Cum dezvolta tinerele de 25 de ani cancer de san?! Mergand la medicul endocrinolog!! Binenteles.Va tin la curent si va promit o noua poveste despre cum poti ramane orb in spitalele din Romania dupa ce ai fost diagnosticat gresit de 5 doctori (uni din ei profesori)diferiti.E adevarat eu am trait-o pe pielea mea. Multumesc daca aveti curajul sa-mi publicati comentu.

  2. DOMNU DOCTOR, am si eu o intrebare. Concluzia o aveti din vasta si indelungata d-vaaoastra activitate de medic ( de pe bancile UMF-ului)? Mai citeste, mai citeste….

  3. Dr Laurentiu Craciunas

    Am dat link spre articolul original, prezentarea metaanalizei, lectureaza si ne contrazicem dupa. Asemenea concluzii nu se pot trage doar din practica medicala, indiferent de cat e de vasta, decat daca esti superficial. E vorba de loturi foarte mari de femei.

  4. Buna ziua. Nici nu stiu ce sa mai cred in ziua de astazi. Eu am fost diagnosticata cu HPV tulpina 31 si folosesc anticonceptionale. Parerile sunt atat de impartite, inclusiv doctora unde am fost mi-a spus sa renunt la pastile iar eu le folosesc de 10 ani (fie vorba intre noi, nu mi s-a parut prea informata doctora; am intrebat-o eu daca e cazul sa renunt la pastile sau nu, ea nu avea de gand sa ma intrebe daca le folosesc)…Eu pe cine sa mai cred? Sunt foarte confuza…

  5. am vazut ca vorbiti de anticonceptionale de generatia a 3 sau a 4a, care ar fi alea si daca se gasesc si pe piata din romania? si as vrea sa stiu ce parere aveti despre inelul contraceptiv (Nuvaring)?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.