Anticonceptionalele Si Riscul De Tromboza

Chiar daca majoritatea asociaza anticonceptionalele cu riscul crescut de cancer (statistic, anticonceptionalele nu cresc riscul de cancer), problemele posibile apartin unor sfere patologice total diferite. Unul dintre efectele adverse cu potential grav este tromboza, aceasta putand duce la deces.

Tocmai pentru a le feri de acest risc, companiile producatoare de anticonceptionale/agentiile medicamentului/medicii/etc contraindica tratamentele cu anticonceptionale la femile cu risc cardiovascular, iar un astfel de tratament nu ar trebui sa inceapa in absenta recomandarii unui ginecolog.

Pe langa riscul de tromboze aferent tuturor contraceptivelor orale, se pare ca ultima generatie (4) de anticonceptionale (care contin drospirenona) au un risc suplimentar comparat cu restul anticonceptionalelor.

Femeile care au folosit anticonceptionale cu drospirenona au avut riscul de 2-3 ori mai mare pentru trombembolii comparat cu femeile care au folosit anticonceptionale cu levonorgestrel.

Valorile statistice raman totusi scazute si in aceste conditii, 30,8/100.000 la anticonceptionalele cu drospirenona VS 12,5/100.000 la cele cu levonorgestrel, ambele mai mici decat riscul de tromboze asociat sarcinii (British Medical Journal – 1).

Intr-un al doilea studiu, procentele sunt diferite, dar relativ apropiate de primele: 23/100.000 la drospirenona si 9,1/100.000 la levonorgestrel (British Medical Journal – 2).

Pentru a vedea compozitia contraceptivelor hormonale compara-le in lista de aici: compozitia hormonala a anticonceptionalelor.

5 raspunsuri

 1. Buna,

  Desogestrelul unde se incadreaza in comparatie cu cele doua: drospirenona si levonorgestrel?
  Am luat o mai lunga per. de timp Desorele care contine desogestrel si in acea perioada mi-au aparut niste varice pe picioare in conditiile in care am analize bune, fac miscare nu am celulita sau alte prb de piele…ma gandesc ca ar fi putut sa se formeze din cauza administrarii contraceptivului.E posibil sa fie asa?

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Cezara,

  Pentru desogestrel nu exista date suplimentare si se incadreaza la riscul de fond pe care il au toate anticonceptionalele.

 3. Buna,

  In cazul in care in trecut am fost diagnosticata cu tromboza venoasa profunda exista vreun risc de recidivare in cazul in care reiau tratamentul pe baza de anticonceptionale?

  Multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   vai diana, ai un risc foarte mare. discuta cu medicul ginecolog despre ce contraceptie ar trebui sa urmezi.
   sanatate

 4. Dac? iau anticonceptionale ca s? vin? ciclu mai repede ?i iau 15 zile ?i dup? le întrerup ce se întâmpl??

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.