Aparitia apendicitei pe parcursul sarcinii este cel mai frecvent motiv pentru a avea o operatie in primul, al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Statisticile spun ca 1 din 1500 de femei insarcinate vor suferi o apendicectomie cu frecventa crescuta in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Una dintre cele mai mari probleme este diagnosticarea, aceasta fiind ingreunata de modificarile corpului gravid. Tinand cont de acest fapt, cu cat diagnosticul este pus mai repede (in primul sau al doilea trimestru de sarcina) cu atat scade probabilitatea unei complicatii cum ar fi ruperea apendicelui, nasterea inainte de termen sau chiar pierderea sarcinii.
Din fericire, viitoarele mame care sufera de apendicita beneficiaza astazi de tehnici chirurgicale si ingrijiri medicale bine puse la punct.
Poza: Apendicectomie in sarcina
Simptome de apendicita in sarcina
– Cel mai frecvent simptom este durerea in cadranul dreapta-jos al abdomenului
– Febra
– Ameteli
– Stari de voma
– Flatulenta
– Diaree
– Tranzit intestinal dereglat
Investigatii pentru diagnosticarea apendifitei in sarcina
Pe parcursul sarcinii apendicele poate migra datorita maririi uterului, deci ar putea ajunge in abdomenul superior, in partea dreapta. In acest caz, investigatia de baza este ecografia.
In cazul unui apendice retrocecal sau pelvic, examinarea rectala / vaginala ar putea ajuta la diagnosticarea apendicitei. Bineinteles, sa nu uitam de recoltarea unei probe de sange pentru a observa numarul leucocitelor, care in apendicita ar trebui sa fie crescut.
Interventii in apendicita
Daca apendicita apare in primul sau al doilea trimestru de sarcina, interventia chirurgicala folosita este laparoscopia, in al treilea trimestru folosindu-se o incizie mai mare. Dupa operatie, aproximativ 80% dintre femei vor avea contractii inainte de termen, dar numai 5-14% dintre acestea vor naste prematur.
Video: Apendicectomie pe cale laparoscopica
Este bine de retinut faptul ca apendicita nu debuteaza cu toate simptomele enumerate mai sus, simptomatologia putand varia de la o persoana la alta.
In ansamblu nimic nu este de speriat daca ne adresam medicului la timp!
Nu vreau sa pun o intrebare medicala.Desi stiu ca n-are legaura cu articolul tau(pe care l-am citit cu interes)as vrea sa-ti adresez o intrebare punctuala.
Poikilotermia apare in urma unei lezari bilterale.Este o disfunctie a hipotalamusului posterior.intrebare:”ce inseamna lezare bilaterala?”adica lezarea cui?
Te rog sa nu te superi ca am pus aici intrebarea.Sunt la liceu,ma pregatesc pt olimpiada si m-am gandit sa te intreb.
Buna ziua,
Sunt insarcinata in 18 saptamani, anterior acestei perioade cu nicio simptoma specifica sarcinii (greturi, varsaturi, samd), insa cu 3 zile in urma am simtit o durere puternica in partea dreapta jos si in acelasi timp o senzatie de intepatura in jurul ombilicului. Durerea a cedat la No-Spa. Dimineata durerea a revenit, insa doar in zona obilicala (senzatie de tragere dureroasa)si o arsura in capul pieptului, la fel durerea cedand la administrarea de No-Spa. Am efectuat o hemoleucograma completa+proteina C reactiva nefiind modificari negative. Am efectuat control ginecologic, iar la palparea abdomenului am simtit durere in partea dreapta, restul este perfect. Am primit recomandare de ecografie abdominala la care voi merge saptamana viitoare. De doua zile simptomele au cedat, cu exceptia in care simt miscarea bebelusului si atunci o usoara intepatura in jurul ombilicului.
Mentionez ca de la debutul sarcinii m-am confruntat cu constipatie, scaun la 2 zile si exista si problema unui col scurt.
Pot fi aceste simptome associate diagnosticului de apendicita? Exista risc asupra sarcinii in cazul unei interventii chirurgicale?
Va multumesc.
Am 5 ani de când sunt operată de apendicită,iar acum sunt gravidă în aproape 3 luni cu al2-lea copil și mă doare Speranția de apendicită,de ce?
Durerea este suportabilă,numai când apas,merg sau mă dau jos din pat,atunci mă doare