Aspecte Medicale Pentru Filmul Avatar + Video

Avatar este un film care a doborat multe recorduri din industria cinematografica, iar acum odata cu scaderea usoara a intensitatii isteriei legata de film (cel putin in Cluj, comparat cu prima jumatate a lunii ianuarie cand rezervarile se faceau cu 4 zile inainte…), vreau sa prezint cateva aspecte medicale legate de tehnologia si conceptul de baza al filmului Avatar.

Pentru cine nu a vazut filmul inca (pacat) mentionez ca actiunea se bazeaza pe existenta unei tehnologii prin care oamenii pot controla organisme hibride (avatar) create din ADN-ul lor si ADN provenit de la indivizi bastinasi ai Pandorei, planeta pe care se desfasoara filmul. Pe langa controlul miscarilor, intre om si avatarul lui se transfera si senzatii, sentimente si emotii.

Nivelul actual al tehnologiei reale este foarte departe de realizarea unor astfel de legaturi, dar exista totusi anumite elemente palpabile pentru sustinerea ideii.

Controlul obiectelor straine corpului prin folosirea gandirii/mintii se realizeaza in folosirea protezelor de membre, cercetarile in domeniu avand rezultate din ce in ce mai bune. Chiar si in Avatar personajul principal este in scaun cu rotile, dar poate sa-si controleze avatarul sa alerge.

Intr-un experiment de acum 2 ani s-a reusit transferul gandurilor unei maimute din Statele Unite pentru a controla in timp real miscarea unui robot din Japonia.

Pe langa miscarea reala se pune problema si miscarii virtuale. Este un concept folosit in unele simulatoare (curse de masini, pilotare de avioane etc). Prin conectarea la un mecanism care analizeaza activitatea electrica a neuronilor motori din creier, subiectii pot controla activitatea din scenariile realitatii virtuale.

In filmul Avatar personajele isi controleaza avatarul dintr-un dispozitiv care presupune citirea gandurilor, captarea si introducerea lor intr-un mecanism prin care sunt transferate avatarului. Chiar si asta s-a realizat real datorita evolutiei medicinii din ultimii ani. Am scris anul trecut despre miscarea cursorului pe monitor cu ajutorul mintii.

Cea mai grea parte este schimbul de sentimente, senzatii si emotii dintre om si avatar. In directia asta nivelul actual al medicinii este destul de jos. Se poate mentiona doar implantul cohlear prin care se codifica semnale auditive si se transmit persoanei care le foloseste pentru auz.

Daca se va reusi vreodata transferul sentimentelor, cunostintelor, constiintei etc etc, de la un om la un avatar al lui ar insemna un progres care ne-ar arunca intr-o noua era. Cresterea de organisme din celule stem nu este foarte departe (tesuturi si organe se formeaza deja), iar cu tehnologia transferului informatiei complete din creier s-ar ajunge la imortalitate…

Odata cu cresterea numarului de filme 3D a inceput sa se puna problema afectarii sanatatii in timpul vizionarii lor. Sunt unele persoane care s-au plans de durere de cap, greata, vedere incetosata etc. Probabil tine de sensibilitatea fiecarei persoane in parte, dar exista si un adevar medical la mijloc. Cercetarile au aratat ca filmarile 3D induc o miscare nenaturala a ochilor care ar putea avea simptomele mentionate mai sus in cazul filmelor lungi (Avatar a fost destul de lung).

Explicatia e oarecum simpla: in viata de zi cu zi, la apropierea unui obiect ochii converg (se rotesc spre interior) pentru a-l urmari (verifica apropiind un deget din fata catre nas). In acelasi timp se produce si acomodarea vizuala prin modificarea formei cristalinului. In filmele 3D ochii urmaresc obiectele care se apropie de pe ecran, dar concentrarea ramane asupra ecranului la pozitie fixa, deci nu se mai face acomodare vizuala…

4 raspunsuri

  1. eu as fi prima care nu as fi de acord.ok deci ar fi posibil sa ne transferaram gandurile miscarile etc. in alt corp organic(corp gazda)dar cu corpul original ce se intampla…se deterioreaza in cazul in care transferul este incomplet si nu se ajunge la imortalitate(va sfatuiesc sa vedeti filmul „surrogate„si veti intelege la ce ma refer)sa presupunem ca transferul ar fi complet..prin urmare nu ar mai fi nevoie de corpul original si ar duce la imortalitate…ganditiva numai cat efect va avea imortalitatea asupra globului. o sa ajunga sa fie cate un om/m patrat pana o sa ajunga sa se omoare intre ei sau sa se aglomereze si sa cada in oceane.mai bine ca viata sasi urmeze cursul ei

  2. ma rog vad ca nu imi raspundeti la niciunu din comentarii nici ca va mai sciu…asta e ultima oara cand intru pe siteul asta…mi se pare interesant siteul am inteles ca nu aveti timp sa intrati prea mult dar totusi…tot dau comentarii de o luna nici macar o data u am primit raspuns nici ca mai intru..si tiam lasat comentariul aici ca nu intra toata lumea pe pagina asta si nu vreau ca sati afecteze siteul…. papa..

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.