Meconiul este o materie moale avand aspectul unei paste, de culoare brun-verzuie. Este alcatuit din: lichid amniotic inghitit, mucus, enzime, elemente biliare (saruri si pigmenti biliari), celule descuamate, secretii ale tractului digestiv. In mod normal, meconiul se elimina odata cu primul scaun al bebelusului, imediat dupa nastere, in primele 12 ore sau in primele zile de viata, inca dinainte de a digera laptele matern.
Este firesc ca orice parinte isi doreste ca nasterea sa decurga excelent, iar copilul sa fie perfect sanatos, dar uneori se intampla sa apara diferite complicatii printre care aspiratia de meconiu.
Eliminarea meconiului in uter are loc daca bebelusuii sunt supusi unui stres exagerat, cel mai adesea atunci cand aportul de oxigen si sange scad provocand suferinta fetala. Scaderea lor este datorata cel mai des unor probleme ale placentei, provocand suferinta cronica, dar se poate petrece si in timpul nasterii daca exista suferinta acuta. Sarcina care depastete termenul (peste cele 40 de saptamani) se asociaza frecvent cu eliminare intrauterina a meconiului, crescand riscul de aspiratie.
Aspiratia de meconiu este extrem de periculoasa indiferent de momentul in care a fost inhalat, cauzand probleme respiratorii: inflamatia plamanilor, edem pulmonar, obstructia cailor aeriene, vasoconstrictie si bronhoconstrictie (impiedicand respiratia normala).
Factorii care cresc riscul de aparitie al aspiratiei de meconiu:
- Sarcina care depaseste termenul
- Obiceiurile nesanatoase ale mamei (de exemplu fumatul)
- Diabet
- Hipertensiune / pre-eclampsie
- Nasterea care se produce dificil
- Prematuritatea nu este considera ca factor de risc. De fapt, incidenta aspiratiei de meconiu la bebelusii sub 34 de saptamani de viata intrauterina este mica.
Simptomele aspiratiei de meconiu:
- Culoare cianotica / albastruie a pielii
- Dificultati respiratorii
- Lipsa respiratiei sau respiratie rapida
- Bebelusul se prezinta ca fiind lipsit de vlaga (scorul Apgar va fi mic)
Tratamentul aspiratiei de meconiu:
Daca se observa meconiu in lichidul amniotic, tratamentul trebuie sa se inceapa cat mai repede, mai ales daca bebelusul nu este activ (nu plange, nu da din maini si din picioare).
Tratamentul consta in introducerea unui tub in caile aeriene de catre medic sau asistenta. Aspiratia este folosita pentru a elimina meconiul inhalat. Procedura se poate repeta de mai multe ori pana cand se elibereaza caile aeriene.
Daca nou-nascutul are pulsul scazut sau respira greu, i se poate pune o masca ce ii va asigura aportul de oxigen necesar. Uneori este necesar sa fie transferat pe sectia de terapie intensiva neonatologica pentru a fi tinut o vreme sub atenta observatie.
I se mai pot administra antibiotice in cazul in care exista o infectie sau poate fi ventilat artificial cu ajutorul unei masini daca este vorba despre o aspiratie severa.
Medicul neonatolog poate sa ceara efectuarea unor analize la sange (pentru a verifica nivelul de dioxid de carbon) sau raze X.
Complicatii ale aspiratiei de meconiu:
O complicatie posibila este pneumotoraxul (acumularea de aer in spatiul dintre foitele care invelesc plamanul) daca este nevoie de ventilatie mecanica, tratatarea complicatiei fiind prin introducerea unui tub intre coaste pentru ca plamanii sa se destinda si sa se reia respiratia normala. Pot aparea penumonie sau leziuni ale tesutului pulmonar. Multe complicatii pot fi cauzate de necesitatea unei masini de ventilatie si nu de aspiratia in sine. Daca ingrijirile sunt acordate la timp si corect, in general nu mai exista probleme ulterioare.
Prevenirea aspiratiei de meconiu:
Foarte important este daca mama observa acest meconiu in lichidul amniotic dupa ce se rupe apa sa ii spuna medicului, imediat ce ajunge la spital. Recomand ferm ca orice sarcina sa fie urmarita de catre un medic, pentru ca prin ecografiile si analizele efectuate pe parcursul sarcinii se pot observa suferintele fetale si se acorda o atentie sporita daca se stie ca exista riscul unei astfel de aspiratii.
Pe langa situatia in care se produce aspiratia de meconiu, poate sa apara si cea in care nu se elimina meconiul in timp de 24-48 de de ore de la nastere si atunci se pune problema prezentei bolii Hirschsprung (megacolonul congenital), pe care as dori o sa o detaliez cu ocazia altui articol.
Buna am si eu o intrebare daca ar putea sa imi răspundă cineva?Eu nu de mult ce am nascut si imi fac griji pentru fătul meu sa nu fi înghițit meconiu,as vrea sa stiu un singur lucru are șanse să trăiască??
Buna Gianina, cand ai nascut? Aspiratia de meconiu e problematica imediat dupa nastere, in primele minute/ore.
Buna ziua! Sunt însărcinată in 33 de săptămâni , astăzi am fost la ecograf , medicul mi-a spus ca bebe prezintă o dilatare la stomac dar nu știe încă sa se pronunțe din ce cauza este , poate copilul a înghițit lichid, am întrebat dacă este ceva grav și mi-a spus ca nu știe deocamdată , sa ii aduc aminte la următorul ecograf sa se uite , dar ma programat abia peste o luna !!! Întrebarea mea este dacă este ceva grav , dc ma chemat așa târziu , am sunat și am mai făcut programare și in alta parte pentru morfologia fetală de trim 3! Sunt foarte îngrijorată , ce înseamnă mai exact , cât este de grav !!! El a spus ca nu știe sa se pronunțe acum !!
Buna Zamfir Andreea Carmen, nu ai oferit practic nici o informatie. Ce inseamna dilatare? Fara dimensiuni exacte si fara un raport concret al ecografiei (inclusiv celelalte masuratori, vezica urinara, lichid amniotic etc) e ca o ghicitoare. E bine ca ai ales sa repeti ecografia mai devreme de 4 saptamani, desi indiferent de diagnostic (daca e o problema sau nu), nu va schimba cursul sarcinii.
Nici mie nu mi-a oferit medicul nimic mai mult ! Nimic , doar atât mi-a spus ca are stomacul puțin dilatat , bănuiesc ca nu ieșea din măsurători foarte mult și dacă era ceva îngrijorător intervenea , a zis ca poate sa dilatat ca a înghițit copilul lichid !!? Dar nu mi-a oferit un răspuns concret ! D-asta am tot căutat răspunsuri pana mâine când merg iarăși la alt medic sa ma liniștesc puțin !!! Va mulțumesc din suflet ! Dacă aveam mai multe detalii scriam in legătura cu dimensiunile !
Zamfir Andreea, bebelusii inghit lichid continuu si il elimina prin urinat, e un cerc normal. Nu mai cauta raspunsuri pe net pentru ca nu vei gasi nimic pentru ca descrierea e prea vaga.
Buna ziua, am născut de 6 zile si fetita mea este încă moale ca o leguma, tot ce știu de la medici este ca a înghițit lichid, are infecție si convulsii dar încă nu stie cauza convulsiilor. Ce poate fi? Isi mai revine?
Buna ziua. Fetita mea s.a nascut la ora15:00(la 41 de săptămâni) si noaptea la 23:00 a fost dusă la terapie intensivă din motiv ca a înghițit meconiu. Când au luat.o din sala era ok, fara mască de oxigen, respira normal si plangea. A doua zi dimineata am sunat la terapie si mi s.a spus ca are putine sanse de trait, ca inimioara e mărită, ca nu se oxigeneaza sangele si ca respiră cu ajutorul aparatelor. Cand am ajuns acolo am inlemnit…mi s.a spus ca din cauza unei mari suferințe pe timpul sarcinii si ca a înghițit lichid a ajuns asa. Acum fetita e bine si asteptam externarea. Am facut control lunar si in ultima lună de sarcina saptamanal, iar doctorul mi.a spus ca totul este ok. Am cazut de comun acord sa nasc natural Si nasterea a decurs foarte bine. Întrebarea mea este: se putea vedea suferința din timpul sarcinii la ecografie?
Multumesc.
Salut Ciprian, imi pare rau pentru experienta prin care ati trecut. Bebelusii inghit lichid continuu in timpul sarcinii, nu e nimic neobisnuit in asta. Faptul ca modificarea majora in starea ei de sanatate s-a produs la atatea ore dupa nastere sugereaza ca nu e ceva ce are legatura cu sarcina/nasterea.
Daca era o problema cronica sau acuta antenatala sau intrapartum (in timpul nasterii), conditia ei era proasta din start, imediat dupa nastere.
Buna ziua! Am si eu o intrebare.Am un baietel de 2 ani si 9 luni si de cand s a nascut a avut probleme cu digestia..voma..a primit lapte antiregurcitare cat a fost bebe..ideea e ca pana la varsta asta am tot avut probleme cu el..frecvent vomita si ii e scarba de orice i se pare lui „suspect” sa zic asa..(miros,gust,sa vada ceva,etc)..Am fost internata cu el,i s au facut toate analizele urina,fecale,sange si ecografie abdominala si toate au iesit bune..Dr.mi a spus ca ar fi inghitit niste lichid la nastere(nastere cezariana) si ca ar avea o sensibilitate la stomac..Poate fi vb de asa ceva?va rog..astept un rasp pentru ca nu stiu ce sa mai fac..Multumesc!
Buna ziua! Astăzi se împlinesc 5 zile de când am născut un băiețel și doar a doua zi a avut un scaun fără sa fie ajutat! Medicii imi tot spun sa il masez pe burtica, sa ii împing picioruțele gen bicicleta dar aceste metode nu au dat rezultat și a trebuit sa intervina cu o sonda de doua ori pana acum pentru ca avea dureri f mari de burtica, iar de fiecare data a avut scaun cu meconiu. Din aceasta cauza cere și f des la sân pentru a găsi consolare…Mâine vom fi externați si aceasta problema nu e rezolvată! Va rog sa ma sfătuiți ce investigații ar trebui sa ii fac pentru a găsi problema? Mulțumesc anticipat!
Buna ziua! Am nascut un baietel prin cezariana (membrana fisurata dar fara durere, nu am intrat in travaliu si dr a decis sa imi faca cezariana) de 3,740 la nastere cand a fost scos dr neumatolog a zis ca a inghitit lichid sau secretie dar nu mi-a explicat prea bine si de aceia este la incubator cu antibiotic, glucoza, debridad si nu inteleg ce lichid poate inghiti atat ca sa ii irite stomacelul si sa vomite
Bună seara am si eu o întrebare.
Acuma o săptămâna am născut o fetiță am dus sarcina la 43 pe 44 de săptămâni si a înghițit lichid cu meconiu si a facut pneumonie înainte sa nasc cu o zi am fost la doctor si a zis ca am 38-39 de săptămâni si mai duc când am avut dureri am sunt si a zis sa ieau norofen si mea închis telefonu am ajuns la urgență si misa rupt apa doctoru care a fost de gardă ma băgat la cezariana.
Fetița mea osă se facă bine?
Buna ziua am un baietel de o luna,la nastere a inghitit lichid si a fost nevoie sa il aspire si sa ii administreze antibiotic… Dar acum vine adevarata problema k de 2 zile imi tuseste si se aude un zgomot cand respira Dar Mao mult pe timpul noptii am fost la medic si mi.au zis k asa este normal Dar eu nu pot fi linistita …
Buna ziua,
Am nascut acum 10 zile un baietel, si mi s a spus ca a facut caca in lichidul amniotic, pentru ca era verde, iar de o saptamana.. Poate mai bine baietelul meu are o tuse urata tare. Credeţi ca este din cauza faptului ca a inghitit lichid?
P. S bebele meu este activ, mananca normal si nu face temperatura,
Buna ziua!am născut pe 25martie un băiețel de 2.600g la 40sapt.am optat pentru naștere naturală dar…s a descoperit o suferință fetala in timpul travaliului.ii scădeau bătăile inimii.m au băgat de urgență în cezariana…copilul nu respiră când l au scos pt că a înghițit lichid verde .a trebuit resuscitat ,a stat 10zile la terapie intensivă .acum este în regula.e este activ , aude,vede chiar gângurește de la 7saptamani.intrebarea mea este daca totuși este posibil sa fi fost afectat neurologic???
Nora mea a fost supravegheata non stop, monitorizata la Arcadia Iasi, are 35 ani si a nascut prin cezariana un baiat de 4,200 kg , dar a avut la nastere lichid verde.Acum este in incubator si i se da oxigen.Poate fi afectat?
Bună seara, am născut acum 2 luni iar la naștere mi s.a spus ca bebe a înghițit lichid verde.. As vrea sa știu dacă asta afectează în timp pe bebe. Ce riscuri sunt?
Va mulțumesc!
Buna acum 3 saptamani am nascut un baiat la ecografi mi sa spus ca e totul in regula cand ma luat contractile si ma-m dus sa nasc mi sa spus ca copilul e mort dupa ce am nascut mi sa spus ca lichidul era verde nu intaleg nimic de ce a murit din cauza lichidului sau ca ma lasat sa tin prea mult sarcina si cordonul era dezlipit
Bună ziua. Am născut în august,iar la naștere mi s-a spus ca bebe a avut hipoxie intrauterina, și ca a aspirat meconiu.Nu s-a dezvoltat bine în burtica. E foarte agitat. As vrea sa știu ce se poate întâmpla, ce riscuri sunt? Va multumesc
Buna ziua! Am dus sarcina pana in saptamana 40 si 6 zile. Analize bune si ale mele si ale fătului.La ora 8 fatul avea batai ale inimii iar la ora 12 sa constatat ca inima sa oprit..am nascut un fat mort. Cauze necunoscute. Dupa autopsie poate fi acuzat medicul de malpraxis?
Bună ziua! Acum 3 săptămâni am nascut si de atunci ne luptam cu o tusa foarte urata, credeti ca nu a fost copil aspirat (curatat) bine si a ramas cu secretii in gat??
Buna ziua, am nascut acum 10 zile si bebe la nastere a aspirat meconiu si a facut pneumotorax… Dupa tratamentul cu oxigen acea zona afectata a plamanilor a fost vindecata, infectie in organism nu mai are, dar din pacate inca suntem in spital cu el pentru ca in timpul somnului saturatia ii scade mult 85% si are nevoie de stimulare sau oxigen… Ati mai avut cazuri asemanatoare? Cam care ar fi perioada maxima pentru a-si revenii sau ce tratament ar mai fi? Multumesc