Aspirina Numai Pentru Barbati?

La inceput era un mar, acum o aspirina pe zi poate tine doctorul departe. Aspirina a inceput sa fie folosita pentru prevenirea atacului de cord, dar publicatia din jurnalul BMC Medicine sugereaza ca aspirina poate fi buna doar pentru barbati.

Oamenii de stiinta au incercat sa afle de ce efectele protectoare ale aspirinei variaza asa de mult de la trial la trial (clinic). In unele cazuri trialul nu evidentiaza nici o diferenta intre folosirea aspirinei sau a unui placebo, in timp ce altele sugereaza ca aspirina reduce riscul de atac de cord cu mai mult de 50%.

Acest ultim studiu, organizat de The James Hogg iCAPTURE Centre for Cardiovascular and Pulmonary Research subliniaza influenta sexului asupra capacitatii protectoare a aspirinei. Au fost examinate rezultatele a 23 de trialuri anterioare pentru a vedea efectele aspirinei asupra preventiei atacului de cord, incluzand mai mult de 113.000 de pacienti.

Autorii au analizat cum au afectat proportiile dintre femei:barbati, rezultatele acestor 23 de studii.

„Trialurile care au selectat predominant barbati au avut cele mai bune rezultate pentru scaderea riscului de atac de cord.” a spus Dr. Don Sin, unul dintre autorii studiului. „Trialurile care s-au bazat mai mult pe femei nu au putut demonstra o reducere semnificativa a riscului pentru atac de cord in urma folosirii aspirinei. Am remarcat ca o mare parte din diferenta dintre aceste trialuri clinice se datoreaza ratelor sexuale, sustinand teoria conform careia femeile raspund mai slab decat barbatii la efectele benefice ale aspirinei pentru prevenirea atacului de cord.”

Mecanismele rezistentei nu sunt intelese inca, cu toate ca studiile recente au aratat ca intre barbati si femei exista mari diferente in ceea ce priveste structura si fiziologia vaselor inimii.

Detalii despre ultimul studiu: BioMed Central.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.