Astmul este un sindrom respirator cronic determinat de cauze multiple, caracterizat prin crize de dispnee paroxistica de tip expirator, urmate de regula de o expectoratie mucoasa. Episoadele de astm apar cu o frecventa mai mare la femeile in varsta reproductiva si mai ales in timpul sarcinii.
Astmul afecteaza un numar mare de sarcini, dar diagnosticul nu este pus intotdeauna. Simptomatologia astmatica este adesea omisa in timpul vizitelor antenatale si exista perceptia gresita cum ca medicatia antiasmatica face rau fatului. Adevarul este ca epidoadele de astm din timpul sarcinii fac mult mai rau fatului decat medicatia preventiva.
55% dintre femeile diagnosticate cu astm anterior sarcinii vor avea cel putin o criza in timpul sarcinii, aceasta putand duce la restrictia cresterii fatului, nastere prematura sau deces intrauterin.
Sunt importante vizitele la medicul de familie si mentionarea tuturor semnelor care par anormale pentru ca medicul va sti ca filtreze informatia si sa ia atitudinea cea mai buna.
In Australia, astmul afecteaza 16% dintre sarcini, dar statisticile identifica doar 7%.