Atentie La Triclosan In Timpul Sarcinii

Triclosan este un agent antibacterian si antifungic prezent in numeroase produse aferente activitatii zilnice, de la creme, deodorant, produse de spalare, inclusiv in unele paste de dinti, pana la jucarii, sosete sau saci menajeri.

Este un fenoxifenol policlorurat, iar cercetarile recente ridica suspiciunea unor efecte negative pe care le poate avea asupra sarcinii prin blocarea unei enzime cu rol in metabolizarea estrogenului. Printre numeroasele procese in care este implicat estrogenul in viata intrauterina se numara dezvoltarea creierului, exprimarea genelor, reglarea oxigenarii etc, deci este usor de inteles de ce afectarea ciclului estrogenului are efecte grave asupra fatului.

Nu se cunoaste inca limita de expunere peste care triclosanul pune in pericol viata fatului, dar nu se explude nici teoria conform careia si expunerile limitate produc efecte care nu pot fi observate imediat. Din pacate prezenta lui frecventa in mediul inconjurator impiedica evitarea lui completa, dar femeile gravide ar putea sa incerce macar evitarea directa a produselor care contin triclosan (a se citi etichetele).

1 raspuns

  1. Triclosan a fost detectat si in laptele de mama, favorizand transmiterea substantei la bebelusi prin alaptare.
    Calea de patrundere in organismul mamei a fost prin expunerea treptata.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.