Avorturile Recurente Sunt Legate De Istoricul Familial De Boala Ischemica

In primul trimestru de sarcina se pierd pana la 1/3 din totalul sarcinilor, multe dintre ele fiind chiar nediagnosticate. Motivele sunt multiple, de la anomalii cromozomiale pana la expunerea la diferite substante, iar un studiu publicat recent in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology a gasit o legatura intre pierderile repetate de sarcina si prezenta cazurilor de boala cardiaca ischemica in antecedentele familiale.

Au fost luate in evidenta 74.730 de femei aflate la prima nastere, iar printre asocieri s-au cautat internarile sau decesele unui parinte din cauza unei boli cardiovasculare.

La femeile care au pierdut cel putin 2 sarcini, riscul parintilor de a fi suferit de boala coronariana a fost cu 25% mai mare decat la femeile care nu au pierdut sarcini. La cele care au pierdut cel putin 3 sarcini, riscul parintilor a fost cu 56% mai mare. Aceasta legatura nu a putut fi explicata prin alti factori, cum ar fi varsta femeilor, statusul marital, fumatul sau conditiile socio-economice.

Nu s-au gasit asocieri semnificative cu boala ischemica cerebrala sau trombembolism.

Descoperirea legaturii dintre pierderile repetate de sarcina si istoricul de boala cardiaca ischemica are mai multe beneficii, printre care identificarea femeilor cu risc de pierderi de sarcina bazat pe istoricul familial si anticiparea unei boli ischemice bazat pe pierderea mai multor sarcini.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.