Banca de Celule Stem la Cluj

NEWSIN: Prima banca publica de sange placentar din tara noastra, la care au acces, gratuit, toti cetatenii romani, functioneaza, din aceasta saptamana, la Cluj, prin grija Fundatiei Eurocord Romania.

Sangele placentar se recolteaza la nastere, din cordonul ombilical, si contine celule stem, folosite in special in cazuri de leucemie – boala care ucide, anual, peste 4.000 de oameni in toata lumea. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si trei minute.

In Europa, sangele placentar se poate stoca in sistem de banca privata, ceea ce inseamna ca la el are acces doar familia donatorului care plateste pentru pastrarea acestuia, sau in sistem de banca publica, unde sangele donat este pentru uz public.

Femeile care vor sa stocheze celulele stem in banca privata, care vor fi folosite in cazul in care copiii lor se imbolnavesc, trebuie sa plateasca 3.270 lei pentru recoltare si procesare, plus o taxa de 17 euro plus TVA pentru intretinerea celulelor in banca privata.

Spre deosebire de recoltarea pentru uzul familial al sangelui placentar, donarea pentru o banca publica va fi efectuata exclusiv in unitatile medicale care fac parte din proiectul „Banking public de sange placentar” si doar in baza criteriilor generale de includere si excludere.

Avantajul existentei unei astfel de banci in Romania este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit si imediat, lucru care mareste capacitatea de a lupta mai eficient contra bolilor.

Pentru ca o banca publica sa poata fi declarata functionala, este necesar ca aceasta sa aiba in stoc cel putin 3.000 de unitati de sange placentar, criteriu care pune probleme la infiintarea unei astfel de unitati, deoarece romanii nu sunt inca obisnuti cu actul donatiei.

In momentul de fata, o femeie care naste are trei optiuni cu privire la sangele placentar: sa pastreze unitatile de sange, contra cost, sa le doneze sau sa refuze donarea, caz in care sangele placentar va fi aruncat la nastere, impreuna cu placenta.

In luna iulie 2008, a fost inaugurata, tot la Cluj, prima banca privata de sange placentar, infiintata de Cord Blood Center Romania si Fundatia Eurocord Romania. Banca publica deschisa luna aceasta a fost infiintata de Fundatia Eurocord Romania, datorita campaniei de redirectionare a 2% din impozitul pe venit.

O noua banca privata de sange placentar va fi deschisa, la inceputul anului viitor, in Bucuresti, de catre Centrul Medical Unirea, in colaborare cu Stem-Health Grecia. Investitia initiala este estimata la 800.000 de euro.

75 raspunsuri

1 2
  1. 1. nu am inteles ce inseamna „banca publica de sange placentar din tara noastra, la care au acces, gratuit, toti cetatenii romani”.
    2. am nascut anul trecut si am pastrat celulele stem prin cord blood center; acum sunt insarcinata din nou, in luna a IV-a si caut un alt partener „de afaceri” fiind total nemultumita de cantitatea de sange recoltatl; sa fiu sincera, ma gandeam sa-i dau in judecata deoarece pe contract nu se mentioneaza nimic despre cantitate…; normal ca majoritatea cetatenilor, fiind profani in acest domaniu, nu-si pun astfel de probleme, din simplul motiv ca nu-ti poate trece prin cap un asemenea detaliu! Ne-am simtit mai mult decat dezamagiti; sa fereasca Dumnezeu sa intervina vreo problema dupa varsta de 13, 14 ani, caci celulele recoltate vor fi insuficiente pentru un tratament (sper sa nu fie vreodata nevoie de ele!); intelegand perfect si factorul „in limita posibilitatii”, as dori un contract cu o banca de acest gen, care sa-mi garanteze, totusi, un numar minim de celule!
    Va multumesc pentru timpul acordat si pentru un eventual raspuns!

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    amalia nemet, conceptul de banca publica se bazeaza pe faptul ca oricine poate stoca celule acolo, gratuit, dar nu are garantia ca va avea celulele in caz de nevoie, pentru ca oricine poate sa le solicite inainte (de asta e publica). Intr-o banca privata ti se asigura faptul ca nu le va primi altcineva si se pastreaza pentru tine.

    Nici o firma nu iti va garanta un anumit numar de celule, e un factor care depinde de multi parametri care nu pot fi controlati de banca: aspecte fiziologice ale bebelusului, cantitatea de sange in cordonul ombilical, experienta celui care recolteaza sangele etc etc. Deci daca o banca promite asa ceva inseamna ca te minte…

    Pentru cei care intreaba despre tratament cu celule stem pentru diferite boli: sunt putine afectiunile pentru care tratamentul cu celule stem se practica la scara larga si include in special boli de sange. Pentru restul afectiunilor celulele stem sunt doar o eventuala solutie de viitor, au potential, dar inca nu se cunoaste modul in care trebuie folosite pentru a trata.

    E un domeniu care ma intereseaza, citesc constant rezultatele ultimelor studii si daca e ceva promitator postez si pe blog, dar din pacate inca ne aflam la stadiul de cercetari.

  3. Va multumesc pentru raspunsuri; le anticipasem, oarecum!
    Nu-mi vine sa cred ca cineva trudeste pentru ca eu, x sau y, sa avem la dispozitie material biologic pt. transplant, gratis! Amaratii de noi, nu suntem deloc obisnuiti sa ni se faca favoruri sau cadouri, fapt pt. care presupun ca nu suntem obisnuiti nici sa donam…
    Va deranjeaza daca intreb care este sursa de supravietuire a acestei banci publice, si a celor care se ocupa de buna ei functionare? Nu vreau sa ma pretez la conjecturi, insa mi se pare atat de neverosimila aceasta amabilitate si bunete, in premiera in Romania…; bunaoara, eu m-am simtit inselata de o banca pe care am platit-o pentru servicii si cu care am semnat si un contract; reclama lor ar trebui sa sune cam asa „un casco pt. sanatate, daca nu ai mai mult de 46 de kg” insa reclama lor iti promite o noua viata si gata! Ma rog, scarboseniile ordinare vietii economice…; simt ca trebuia sa mi se specifice in contract anumite detalii.
    Sunt amatoare sa donez celule, pt. cine-o fi, insa, in primul rand vreau sa stochez si la banca privata, daca este posibil doua kituri, nu doar unul ca-n cazul primului bebe; platesc dublu, dar macar ma multumeste nr. de celule recoltate. Cel mai probabil o sa nasc la Spitalul din Hateg, cu dr. Schmidt Zoltan.

    Mult succes!

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    Nu stiu exact care sunt fondurile, dar pentru o banca publica se pot obtine fonduri publice (cred), de la stat.

    Pe langa asta exista fonduri europene si alte modalitati de obtinere a granturilor. Nu stiu nici eu exact, dar posibilitati exista, nu fac voluntariat 🙂

  5. Permite-mi sa-mi tai gatu’ daca statu’ roman aloca fonduri pentru a tine-n viata muribunzii, sau a-i salva… astia nu-s capabili (sau nu au voie) sa asigure un minim de decenta, si acum scot bani pt banca de celule stem?
    E ca si cum ne lipsesc painea si apa, dar mancam ambrozie si bem apa minunata din gradina cerbului cu diamant intre coarne!
    Imi donez toate organele (27 de ani, nefumatoare, sanatoasa tun) daca cineva in Romania doneaza vreun leu fara interese diabolice…; trebuie ca fac ei ceva foarte interesant cu celulele alea! De fapt, asta suspectez si in cazul cord blood center, ca s-au servit, ca la ei acasa, din celulele mele…

  6. Dr Laurentiu Craciunas

    Nu cred ca e rational sa vorbim despre ce nu putem demonstra.

    FINANTARE – sursele de finantare pentru activitatea de banca publica vor fi donatii si sponsorizari, eventual alte contributii din partea unor persoane sau institutii, surse colaterale de finantare provenind din prestari de servicii catre terti, cercetare, fonduri speciale, etc.

  7. Hmmm; in ignoranta mea, nu stiu de ce am crezut ca celulele nu se pot transplanta cu succes intr-un organism strain; deci nu conteaza care este sursa de provenienta ale celulelor!?
    In cazul acesta, nu mai inteleg rostul unei colaborari cu CBC pe linie privata (care are anumite costuri), existand varianta gratuitatii in conditii de paritate a beneficiilor (excluzand riscul ca banca publica poate disparea cu timpul).
    E jenant sa va retin atentia mai mult decat am facut-o deja, insa am o curiozitate: stiti cumva cui apartin celulele? Mamei sau fatului? Daca cineva ar face o clona cu materialul din aceste celule, ce-ar obtine? Mama sau bebele?

    (cat despre sursele de finantare… nici nu ar trebui sa ne intereseze prea mult, atata timp cat avem, oricum, doar beneficii in urma activitatii bancii…; ar cam fi cazul sa sarim in ajutorul celor care au luat initiativa, insa, cel putin eu nu pot digera ideea ca in Romania putem fi tratati cu bunatate; ma astept numai si numai la inselaciuni si siretlicuri…)

  8. ERATA:

    „sursa de provenienta a celulelor”, ma gandeam la una si scriam alta… lol? SCUZE

  9. Dr Laurentiu Craciunas

    Celulele apartin fatului, se dezvolta dupa fecundarea ovulului.

    Pentru a putea fi transplantate trebuie sa existe compatibilitate intre donor si primitor, ca si in cazul transplantului altor organe/tesuturi.

  10. Am si eu o intrebare , eu sunt insarcinata in luna a 8a si nu am bani sa pot recolta celulele stem pt a le pastra pt bebeul meu, asa k m-am gandit dak e cineva care are nevoie de ele si isi permite sa platesca taxa de recoltare , eu as vrea sa le donez decat sa se piarda , poate pot ajuta pe cineva . Va rog nu eziti sa ma contactati mai ales k eu sunt cu risc de nastere prematura …deci timpul este scurt ,dar dak pot ajuta cu mare placere. Va multumesc

  11. Iti recomand StemCelexion – depoziteaza celulele in Germania in 3 esantioane si separa celulele de sange. http://www.stemcelexion.ro//content/home

  12. Am uitat sa spun ca raspunsul era pt Amalia 🙂

  13. Sunt o viitoare mamica si ma tot gandesc la recoltarea celulelor stem dar am o mare dilema: am inteles ca ele NU se pot folosi pentru tratarea bolilor lui, ci numai pentru tratarea diferitelor boli ale fratilor/surorilor lui. Am inteles bine? Apoi am citit ca, de fapt, se folosesc numai pentru el sau pot fi donate. Imi poate da cineva un raspuns concret? Va multumesc.

  14. Sunt de acord cu ce spune Amalia Nemet chiar daca pare putin mai conspirativa …politicienii de varf sunt platiti sa duca tara de rapa si noi suspinam la miracole! E o interventie tarzie dar nu ma potolesc din a calma pe oricine pot….

  15. Daca vreti sa vorbim deschis hai sa vorbim despre modificarile genetice la alimente ca se tot baneaza treaba asta…sa vorbim cum industria farmaceutica pe baza codexului alimentar tine sa devina a doua mare industrie dupa cea petroliera ….visam la celule si la ce sa mai facem cu ele cand ,cu totii radem la constientul prezent ….

  16. buna, in legatura cu celulele stem, sunt insarcinata si asi dori sa imi dati un nr. de telefon cu cine asi putea lua legatura pt. mai multe informati in legatura cu plata, daca se poate face in rate, cand trebuie sa ridic trusa pt. recoltare, etc.

  17. ptr ceroza hepatica decompensata se poate trata cu celulele stem si ptr lipsa de trombocite

  18. Boje Angelica

    Buna. Sunt insarcinata cu al doilea copil. As vrea sa stiu daca recoltatrea de celule stem ii va fi de folos si pentru primul copil? La prima nastere nu aveam aceasta informatie despre celulele stem.
    Astept un raspuns.
    Va multumesc.

  19. Buna Seara ! Am o sora cu pareza cereblara,are nevoie de celule stem,as putea dona pentru ea? ma costa ceva ? va rog sa’mi raspundeti pe mail ! multumesc frumos

  20. buna. sunt insarcinata in 22 de saptamani si as vrea sa donez celulele stem la nastere. va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez. mentionez ca sunt din iasi

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Andreea
      Aceste informatii ar trebui sa le ceri de la medicul tau ginecolog. Ei sunt abordati de aceste firme, deci ei au cele mai corecte informatii.
      Sanatate

  21. Buna ziua!as dori sa ma informati daca poliartrita reumatoida de care sufera mama mea s-ar putea trata cu celule stem si daca da cum se procedeaza pentru a beneficia de acest tratament!as dorii mult sa imi raspundeti si va multumesc anticipat

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Adina,

      Din pacate in momentul de fata nu se poate trata poliartrita reumatoida astfel. Cele mai noi medicamente sunt cele biologice. Daca mama ta nu le-a incercat, ar putea discuta cu reumatologul despre ele, daca poate sa inceapa cu asa ceva.

      Sanatate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.