Scriam mai demult despre raportul cost/beneficiu pentru bancile private de celule stem din sangele cordonului ombilical si despre faptul ca un procent infim de clienti beneficiaza de pe urma investitiei, mai ales ca pe langa costul stocarii exista si un cost imens al transplantului de celule stem in caz de nevoie.
Acum este randul lui Irving Weissman, director al Institutului de Biologie a Celulelor Stem si Medicina Regenerativa de la Universitatea Stanford din California, sa atraga atentia asupra trendului stocarii celulelor stem din sangele cordonului ombilical in bancile private.
Irving Weissman a dus ideea chiar mai departe si sustine ca bancile de celule stem private functioneaza in frauda promovand stocarea celulelor stem in ideea asigurarii medicale a nou-nascutului, sub pretextul ca celulele stem pot trata aproape orice boala.
Adevarul e ca celulele stem recoltate la nastere din sangele ombilical apartin liniei hematopoetice si pot ajuta doar in cazul bolilor de sange la o varsta relativ mica a potentialului pacient. Aceste celule stem nu se pot transforma in celule musculare sau in neuroni, contrar informatiei promovate de bancile de celule stem private.
Tratamentul cu celule stem costa intre 50.000 si 150.000 de dolari si este sortit esecului…
Si eu am facut recoltare de celule stem pentru bebelusul meu, acum cateva luni. eu am colaborat cu cei de la stem health unirea. insa, spre deosebire ce scrie in articolul dvs., mi s-a explicat foarte clar ca nu vindeca miraculos toate bolile din lume si mi s-a dat chiar si o lista destul de lunga pentru care ar putea fi eficiente. Stocare nu este atat de scumpa si se poate plati si in rate iar tratamentul (de genul transplantului) se poate face si in Romania, mai nou… am auzit destul de multe cazuri reusite… eu zic sa ne concentram si asupra lor. Iar pentru mine, ca si mamica, daca exista o sansa ca bebe sa fie bolanv si sa se faca bine cu ajutorul acestor celule stem atunci merita tot efortul.