Bancile De Celule Stem Private Nu Sunt Cost Eficiente

In ultimii ani, ideea de prelevare de celule stem la nastere si stocarea lor intr-o banca de celule stem privata a castigat din ce in ce mai mult teren si multe familii se gandesc la asta cand urmeaza sa li se nasca bebelusul. In tarile dezvoltate se practica de multi ani recoltarea de celule stem din cordonul ombilical si deja exista studii care evalueaza utilitatea acestei practici.

S-a determinat ca prin apelarea la celulele stem stocate intr-o banca privata costul castigarii unui an de viata este de 1.374.246 de dolari, iar procesul este cost eficient doar pentru familiile in care posibilitatea necesitatii unui transplant de celule stem este mare. Asta in ideea in care la americani costul stocarii sangelui cu celule stem timp de 20 de ani se ridica la 3.620 de dolari, in timp ce la noi este in jur de 2000 de dolari.

Intr-un sondaj facut de Societatea Americana pentru Transplant de Sange si Maduva s-a aflat ca din cele aproximativ 460.000 de unitati de sange cu celule stem stocate in bancile chestionate, doar 99 au fost solicitate pentru a fi folosite ca tratament.

S-a concluzionat ca stocarea celulelor stem din sangele ombilical in banci private ar fi cost eficienta doar daca pretul stocarii ar fi sub 262 de dolari sau riscul de a necesita un transplant de celule stem ar fi mai mare de 1 la 110.

Academia Americana de Pediatrie sustine stocarea sangelui ombilical in banci de celule stem publice si descurajeaza stocarea in bancile de celule stem private.

Deosebirea fata de bancile private, unde se plateste o taxa initiala si apoi una anuala pentru stocare, sangele fiind disponibil doar membrilor familiei, este ca in cazul bancilor publice sangele este stocat gratuit si este disponibil oricarei persoane care are nevoie de transplant.

3 raspunsuri

  1. Celule stem se pot recolta si din dintisori de lapte?
    Daca da,cum se procedeaza?

    Multumesc.

  2. O fi sau nu cost effective dar cand vine vorba de sanatate nu mai conteaza costul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.