Bebelusii Mari vs Riscul De Cancer La San

Analiza a 32 de studii, incluzand peste 600.000 de femei, sugereaza ca dimensiunile (greutate si lungime) peste medie la nastere cresc riscul de cancer la san. Astfel se explica aproximativ 5% din totalul cancerelor la san.

Una dintre teorii explica aceasta corelatie dintre lungimea corpului, circumferinta craniului, greutatea la nastere si cresterea riscului de a dezvolta cancer la san din cauza expunerii la o cantitate mai mare de estrogen si alti hormoni in timpul vietii intrauterine.

Fiecare 0,5 kg peste medie la nastere creste riscul de cancer la san cu 7%.

Cu toate ca greutatea la nastere nu poate fi controlata, femeile pot preveni aparitia cancerului la san daca mentin o greutate sanatoasa, o dieta echilibrata si un consum scazut de alcool de-a lungul vietii.

1 raspuns

  1. Dr Laurentiu Craciunas

    Nu e vorba de cancerul la san pentru mama, ci pentru femeia care va creste din nou-nascutul cu dimensiuni pestye medie.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.