Boala Trofoblastica Gestationala

Nimic nu e mai natural si mai miraculos decat o sarcina pentru o femeie. Vestea unui rezultat pozitiv al unui test de sarcina este primita cu entuziasm atat de familie cat si de prieteni, astfel e greu de inteles atunci cand medicul ginecolog infirma acest diagnostic la examinare, ba mai mult informeaza mama ca ar putea avea boala trofoblastica gestationala (BTG).

Boala trofoblastica gestationala mai e cunocuta ca si tumora trofoblastica gestationala si reprezinta un termen generic folosit pentru un grup de tumori asociate sarcinii (tumori derivate din tesut placentar). BTG este importanta a fi stiuta de femei pentru ca desi majoritatea tumorilor sunt benigne, un procentaj semnificativ sunt maligne, iar daca diagnosticul e pus cat mai repede este un cancer destul de usor de tratat cu vindecare aproape de 100%.

sarcina molara
Boala Trofoblastica Gestationala

Ceea ce trebuie retinut despre boala trofoblastica gestationala din acest moment este ca principalul motiv pentru care e interpretata gresit ca o sarcina normala este prezenta unui nivel de B-HCG crescut, cunoscut ca si hormonul sarcinii.

Epidemiologia bolii trofoblastice gestationale

Boala trofoblastica gestationala este rara si variaza de la o zona geografica la alta, de la rasa la alta. La rasa caucaziana incidenta este de sub 1% din toate sarcinile, iar tumora maligna apare la 1 din 50.000 de sarcini. Varstele afectate sunt cele extreme: o femeie gravida sub 16 ani are un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta o astfel de tumora decat cele intre 16-40 de ani; femeile peste 50 de ani au un risc de 3 ori mai mare.

Fiziopatologie

Sunt 4 tipuri de tumori asociate sarcinii si toate deriva din trofoblast, un tesut tanar prezent numai in sarcina ce ulterior se va dezvolta in placenta:
– Mola hidatiforma
– Mola invaziva
– Choriocarcinomul
– Tumora placentara trofoblastica

Toate aceste tumori trofoblastice gestationale se vor dezvolta dintr-o sarcina ce nu evolueaza normal. Celulele trofoblastice se inmultesc anarhic si mai rapid decat cele fetale si isi pierd capacitatea de a asigura nutritia embrionului, acesta involuand.

Mola hidatiforma este singura tumora benigna din acest tip de tumori. Poate fi completa (cand un spermatozoid fecundeaza un ovul fara material genetic) sau incompleta (cand 2 spermatozoizi fecundeaza un ovul normal). Mola hidatiforma are riscul de a degenera malign in mola invaziva (1 din 5 paciente cu mola hidatiforma completa; malignizarea unei mole incomplete este rara). Riscul malignizarii creste daca:
– au trecut mai mult de 4 luni intre lipsa menstruatiei si instaurarea tratamentului
– uterul a crescut mult in dimensiuni
– varsta peste 40 de ani
– antecedente de BTG

Choriocarcinomul este o tumora maligna ce va creste mult mai repede decat celelalte forme si va metastaza mai devreme. Se poate dezvolta fie dintr-o mola hidatiforma, fie pe baza tesutului restant placentar dupa o nastere normala sau dupa o terminare de sarcina (avort spontan sau la cerere). S-au raportat rare cazuri de choriocarcinom si in afara sarcinii in zone ectopice si chiar la sexul masculin. Diferenta in aceste cazuri este ca tumora ce apare in afara sarcinii raspunde mai greu la chimioterapie decat cea gestationala.

Tumora trofoblastica placentara este foarte rara si apare asemeni choriocarcinomului. Diferenta este ca metastazeaza mai greu insa invadeaza mai mult ca restul tumorilor si nu este deloc sensibila la chimioterapie.

Tabloul clinic si diagnosticul bolii trofoblastice gestationale

Tumora poate fi neglijata de pacienta prin neprezentarea la medic cand descopera ca e insarcinata sau poate fi chiar gresit diagnostica de doctor in fazele incipiente. Toate tumorile trofoblastice gestationale vor avea hormonul B-HCG crescut si vor pozitiva testul de sarcina. Nivelul hormonului este cu mult peste limitele normale in corelatie cu varsta apreciata a sarcinii si asociat cu sangerari vaginale, uter marit peste varsta apreciata a sarcinii, durere sau disconfort pelvin si hiperemeza (varsaturi abundente), sugereaza medicului o boala trofoblastica gestationala.

Pentru diagnostic se fac:
– dozari repetate ale hormonului B-HCG
– ecografie abdomino-pelvina
– eventual CT/RMN pentru aprecierea invaziei tumorale si a determinarilor secundare (metastazelor).

Cea mai edificatoare este bineinteles biopsia si evaluarea histologica insa in cazuri de tumori maligne, hipervascularizate, se contraindica pentru ca exista riscul unei hemoragii masive. Astfel diagnosticul final confirmat histologic se realizeaza dupa instalarea tratamentului cu evacuarea tumorii.

Tratamentul tumorilor trofoblastice gestationale

Tratamentul difera in functie de tipul tumoral insa este intotdeauna necesar si e in principal chirurgical.

Pentru mola hidatiforma se evacueaza sarcina/tumora prin dilatare si chiuretaj uterin. Histerectomia se poate realiza daca femeia nu mai doreste copii pentru ca riscul de recidiva este destul de ridicat (1 femeie din 100) si totodata creste riscul ca a doua oara sa fie forma maligna.

Sunt centre care trateaza cu succes tumora cu metotrexat intravenos, un agent antineoplazic. Pentru tumorile maligne se practica histerectomie asociata radio si chimioterapiei. Daca sunt prezente metastaze si ele vor primi un tratament oncologic specific.

Prognostic

Aproape 100% dintre femei se vor vindeca complet daca tratamentul este adecvat (75% in caz de prezenta metastazelor). Persista un risc mai mare ca tumora sa recidiveze de aceea pacientele trebuie sa fie responsabile de sanatatea lor si sa treaca la controalele periodice indicate de medic.

Femeile sunt sfatuite, daca au urmat chimioterapie, ca timp de un an sa nu ramana insarcinate. Aceasta indicatie este data deasemnea si pentru urmarirea eficacitatii tratementului pentru ca daca la 6 saptamani se observa cresterea din nou a B-HCG o sarcina de aceasta data normala ar putea fi interpretata ca o persistenta a tumorii.

Orice viitoare mamica e responsabila pentru sanatatea bebelusului ei dar in primul rand de sanatatea sa pentru ca ea ii va oferi acestuia mediul proprice de crestere si dezvoltare in primele 9 luni. Daca suspicionati sau aveti confirmarea unei sarcini mergeti cat mai devreme la un control medical. In cazul unei tumori trofoblastice gestationale gestul va poate salva viata.

Sanatate!

14 raspunsuri

 1. Buna ziua ce se pote face la boala mola exista vrun tratament ???

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Dorina, trebuie eliminat tesutul prin chiuretaj dupa care se monitorizeaza nivelul hCG pana aproape de 0, ceea ce sugereaza ca problema a fost rezolvata. Uneori nivelul hCG ramane constant sau creste, caz in care e nevoie de un nou chiuretaj, iar uneori e nevoie de chimioterapie.

 2. Buna ziua am facut hcg si mea esti negativa.vreau sa stiu si eu va rog frumos daca aceasat boala se treateaza intrun fel ce pot face nu pot avea copii niciodata ????

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Dorina, daca hCG e negativ inseamna ca problema e rezolvata. Faptul ca o sarcina e molara e o intamplare, afecteaza doar sarcina in cauza, ai toate sansele ca urmatoarea sa fie normala.

 3. Da pote fi o intaplate o singure data dar la mn sa intmplat sa am sarcinile tot molare am avut 4cu acelas dianostic.ce pot face ????

 4. Grigore Stefan

  Ati gresit nu este vorbap de mola hidatiforma ci de mola veziculara

 5. Grigore Stefan

  Dna dr Laura Stirbu. Va rog sa modificati .In loc de mola hidatiforma …mola veziculara

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Mola hidatiforma = mola veziculara, nu e nici o greseala. ‘Hidatiforma’ vine de la continutul lichidian al veziculelor, iar ‘veziculara’ vine de la aspectul tesutului.

 6. Grigore Stefan

  Pentru Laurentiu. Daca aici putem spune mola veziculara ,la chistul hidatic uterin (forma rara de chist hidat) nu-i putem spune altfel decat chist hidat .E bine sa nu creem confuzii cand se pot evita

 7. Buna.ziua.,.am.o.intrebare ..dupa.o.sarcina.oprita in.evolutie..am.avut un.b hcg de 280 apoi a scazut la.149 ..il.repet si.a crescut la.378..e posibil.asa ceva ? Doctorul m.a.asigurat ca nu exista asa ceva ..si ca se resoarbe ..e posibil sa creasca dupa ce a scazut.?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Mihaela, asigura-te ca nu e sarcina extrauterina. S-a trimis ceva la histopatologie? Ai confirmare ca a fost o sarcina normala intrauterina?

 8. buna..trec si eu printro trauma..am crezur ca sunt insarcinata dar la 16saptamani am fost la control si am o mare dezamagire..mia zis ca sarcina este oprita din evolutie la 8saptamani si am facut chiuretaj si au trimis proba si astept raspunsul dar cred 100 la 100 ca e sarcina molara..dc nu mia spus inca nimic..mir frica de rezultat..in ziua cand am aflat beta HCG era 412..va rog spunetimi la ce sa ma astept..

 9. Buna ziua. Recent mi s-a descoperit ca am o tomoare placentara de aproape 6 cm. Eu sunt in 19 saptamani de sarcina . Ce tratamente se pot face fara a afecta copilul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.