Boli Corneale Tratate cu Celule Stem

Anul trecut, cercetatorii englezi au rezolvat problema cecitatii a 6 pacienti prin tratament cu celule stem. Acum e randul unei echipe de la University of New South Wales sa faca progrese in vindecarea bolilor oculare cu celule stem.

Acestia au recoltat celule stem de la pacienti cu probleme corneale (cecitate cu afectare corneala) si le-au cultivat pe lentile de contact terapeutice, dupa care le-au atasat de corneea afectata pentru 10 zile. In acest timp celulele stem au reusit sa recolonizeze suprafata oculara distrusa.

Chiar daca momentan s-a reusit doar repararea corneei, cercetatorii sustin ca metoda poate fi aplicata si in cazul altor patologii sau chiar a altor organe.

2 dintre cei 3 pacienti inclusi in studiu aveau corneea distrusa din cauza multiplelor interventii chirurgicale pentru indepartarea melanoamelor oculare, iar al 3-lea avea aniridie (boala congenitala).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.