Femeile insarcinate care consuma zilnic cofeina echivalenta a 6 cesti de cafea vor avea bebelusi mai mici decat femeile care consuma mai putina cofeina.
Cercetatorii au chestionat 7346 de femei pentru a stabili cantitatea de cofeina consumata in cele 3 trimestre de sarcina, ajungand la concluzia ca 2-3% dintre ele au consumat echivalentul a 6 cesti de cafea zilnic, iar bebelusii nascuti au avut greutate mai mica decat in cazul femeilor cu o ingestie de cofeina mai mica.
De asemenea, in timpul monitorizarii intrauterine s-a evidentiat ca femeile cu consum mare de cofeina impiedica dezvoltarea normala a fatului, acesta avand dimensiuni mici pentru varsta gestationala.
Inca nu exista date clare referitor la ce e prea mult cand se pune problema ingestiei de cafea in timpul sarcinii. Unele studii efectuate anterior au gasit corelatii intre greutatea mica la nastere si consumul de cafea, chiar si in cazul ingestiei unor cantitati relativ moderate (1-2 cesti pe zi), iar alte studii au introdus si ipoteza corelarii consumului de cafea cu riscul de avort.
Tinand cont de aceste astepcte, indicatia generala este sa se incerce limitarea consumului de cofeina, indiferent daca e cafea sau ceai, pe parcursul sarcinii.