Calatoria Cu Avionul In Timpul Sarcinii

Intr-o perioada in care calatoria cu avionul este din ce in ce mai accesibila si mai avantajoasa decat alte modalitati de transport apare o intrebare normala: zborul cu avionul este priculos pentru sarcina? Am primit si eu intrebarea asta de vreo 2 sau 3 ori si de fiecare data am incercat sa sugerez evitarea zborului daca se poate, motivele principale fiind:
1. radiatiile cosmice – ar putea afecta dezvoltarea intrauterina a fatului
2. riscul de coagulopatii – se stie ca zborul cu avionul creste riscul de tromboze
3. urgente – la inaltime si cu o dotare insuficienta este mai greu sa remediezi eventualele urgente care pot aparea indiferent de modalitatea de transport.

Rezultatele unui ultim studiu au o pozitie ferma legata de acest aspect: observatiile facute din 2001 pana acum confirma ca intr-o sarcina fara complicatii, calatoria cu avionul este la fel de sigura ca si in absenta unei sarcini.

S-a raspuns si la problemele pe care mi le puneam eu: radiatia cosmica din timpul unui zbor intercontinental, deci de durata lunga, expune pasagerii la mai putin de 15% din limita maxim recomandata. Exista chiar si o unealta cu ajutorul careia se poate calcula expunerea estimata la radiatia cosmica pentru diferite rute: poti verifica aici – (link a expirat). Asta este pentru cei care zboara ocazional. Pentru cei care au un job pe avion recomandarea este sa renunte pe parcursul sarcinii.

Riscul de tromboze poate fi scazut prin mobilizarea de cateva minute in timpul zborului pe culoarul dintre scaune si consumul crescut de lichide pentru prevenirea deshidratarii.

Daca au existat antecedente de complicatii obstetricale este recomandat sa se ramana la nivelul solului indiferent de varsta gestationala.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.