Auzim in jur de tot mai multe persoane care sufera de cancer. O mama, o prietena, un copil, un sot sau un tata, din ce in ce mai multi oameni par a nu scapa de furia si groaza acestei boli. Lasand deoparte pentru scurt timp statutul de studenta la medicina, cand eram de-o schioapa, de putine ori mi-a fost dat sa aud ca persoana x sau y sufera de cancer.
Ma cutremuram doar cand auzeam, pentru ca deznodamantul era deja stabilit… Sa nu mai povestim despre faptul ca odinioara si poate izolat, se mai intampla si astazi, medicii se temeau sa pronunte acest termen. Suntem pe finalul anului 2015 si diferenta este ca acum cancerul a devenit o boala cu frecventa ridicata – este a doua forma de cancer cea mai frecventa din tara noastra, dar spaima din privirea bolnavului sau a apartinatorilor la aflarea vestii nefericite… e aceeasi.
Cancerul inseamna diviziunea anormala (rapida, necontrolata) a unor celule din corp, la un anumit nivel. Declansarea cancerului este cauzata de declansarea oncogenelor. Dupa denumire ne putem da seama ca acestea sunt localizate la nivelul materialului genetic. Cand oncogenele se exprima normal, cresterea si dezvoltarea celulei se desfasoara normal.
Cand oncogenele se exprima inadecvat, celula devine maligna si astfel apare cancerul. O singura oncogena nu poate produce cancer; sunt necesare mai multe oncogene. Practic se formeaza celule noi de care organismul nu are nevoie, iar celulele imbatranite nu mor atunci cand ar trebui. Astfel, aceste celule extra formeaza o masa de tesut care poarta numele de tumora. Tumorile pot fi de doua tipuri:
Benigne:
– nu este forma canceroasa
– rareori pune viata in pericol
– majoritatea pot fi rezecate prin operatie
– NU invadeaza testulul din jur
– NU se raspandesc la alte organe din corp
Maligne:
– este forma canceroasa
– de cele mai multe ori pun viata in pericol
– pot fi indepartate chirurgical, dar pot sa reapara
– pot invada tesuturile din jur
– se pot raspandi la alte organe din corp – proces care poarta numele de metastazare (rezultatul fiind metastazele).
Cancerul colorectal este o forma de cancer care debuteaza la nivelul colonului sau al rectului. Colonul si rectul intra in alcatuirea intestinului gros, colonul avand o lungime de aproximativ 1,5 metri , iar rectul de doar 12-14 cm.
Factori de risc pentru cancer colorectal
Nu se stie cauza exacta a aparitiei acestui tip de cancer, dar un lucru este cert: nu este contagios, nu se transmite de la o persoana la alta.
Studiile au identificat mai multi factori de risc:
- Varsta peste 50 de ani – Varsta joaca un rol important: cu cat este mai inaintata cu atat riscul de a dezvolta acest tip de cancer este crescut. In jur de 90% din totalul cazurilor sunt diagnosticate dupa varsta de 50 de ani.
- Polipii colorectali – Polipii sunt niste excrescente (crescaturi) care apar la nivelul structurii interne a colonului sau rectului. Majoritatea polipilor sunt necancerosi (benigni), dar pot deveni cancerosi. Foarte importanta este diagnosticarea la timp a polipilor si indepartarea lor inainte de a deveni maligni.
- Istoricul familial – Rudele apropiate (parini, frati, surori, copii) ale unei persoane care a fost diagnosticata cu cancer colorectal sunt predispuse la a dezvolta la randul lor acest tip de cancer, cu atat mai mult cu cat diagnosticul s-a pus la o varsta tanara. Daca exista mai multe rude care au avut cancer colorectal, riscul este si mai mare.
- Modificari genetice – mutatii la nivelul anumitor gene declanseaza cancerul
- Istoricul personal – persoanele care au mai suferit de cancer colorectal, pot dezvolta cancerul pentru a doua oara. De asemenea, femeile care au suferit de cancer de san, cancer ovarian, cancer uterin au risc mai mare de a dezvolta si cancer colorectal.
- Colita ulcerativa sau boala lui Crohn – acestea presupun inflamarea colonului si in timp, prin afectarea tesutului pot sa apara modificari canceroase.
- Dieta – studiile sugereaza ca o dieta bogata in grasimi si saraca in calciu si fibre, creste riscul aparitiei cancerului colorectal. Acelasi efect il are si dieta saraca in fructe si legume.
- Fumatul – persoanele care fumeaza sunt predispuse aparitiei polipilor si cancerizarii acestora.
- Abuzul de alcool
- Sedentarismul
Screening pentru cancerul colorectal
Testele de screening ajuta medicul sa gaseasca la timp polipii, inainte de a deveni cancerosi sau chiar cancerul. Depistat intr-o faza incipienta, tratamentul este mult mai eficace.
Cine trebuie sa isi faca aceste teste?
– persoanele in varsta de 50 de ani sau mai mult
– persoanele care se incadreaza intr-una sau mai multe dintre categoriile prezentate la factorii de risc. Acestea trebuie sa se prezinte inainte de varsta de 50 de ani.
Care sunt testele de screening efectuate?
- Analizele materiilor fecale: pentru a valida prezenta/absenta sangelui ocult (pot sa apara cantitati microscopice de sange de la polipii care sangereaza de exemplu).
- Sigmoidoscopie: se realizeaza cu ajutorul unui sigmoidoscop care patrunde pana in partea inferioara a colonului si se utilizeaza pentru depistarea polipilor care pot fi si indepartati apoi prin procedura care se numeste polipectomie.
- Colonoscopie: se bazeaza pe acelasi principiu ca si sigmoidoscopia, doar ca medicul poate patrunde in intreg colonul.
- Clisma barica: Se adiministreaza o solutie de contrast cu bariu, se pompeaza aer in interiorul rectului si sunt efectuate mai multe radiografii pentru a depista polipii sau tumorile.
- Tuseul rectal: Se palpeaza rectul pentru a depista cresteri anormale de tesut.
Simptomele cancerului colorectal
Specific acestui tip de cancer sunt modificarile tranzitului intestinal. Printre alte simptome se numara:
- Diareea care alterneaza cu constipatia
- Senzatia ca intestinul nu s-a golit complet
- Sangele in scaun, al carui culoare poate varia: de la rosu deschis la rosu inchis
- Senzatia de balonare
- Gaze frecvente
- Pierdere in greutate fara motiv
- Senzatia de oboseala continua
- Ameteli
- Varsaturi
- Anemie (depistata in urma analizelor sanguine)
De multe ori aceste simptome sunt asociate altei afectiuni, dar cancerul nu poate fi exclus pana cand un medic nu pune un diagnostic precis. De aceea, este importanta vizita la medic odata ce va confruntati cu astfel de simptome.
Un alt aspect important pe care as vrea sa il mentionez este faptul ca nu se asociaza cu durere atunci cand cancerul se gaseste intr-o faza incipienta si de multe ori nici macar simptomele nu sunt evidente. Asta inseamna ca o persoana poate suferi de cancer fara sa stie. De aceea aceste teste de screening sunt atat de importante.
Diagnosticul cancerului colorectal
A pune un diagnostic de cancer implica o responsabilitate aparte si poate fi pus numai dupa efectuarea unor teste amanuntite si urmarea unor pasi bine stabiliti.
1. Diagnosticul poate fi sugerat pe seama rezultatelor testelor de screening, examenului fizic, istoricului familial si personal.
2. Daca se evidentiaza prezenta unui polip sau a unei excrescente tumorale se impune efectuarea biopsiei pentru a vedea ce fel de celule sunt: benigne sau maligne. Piesa se trimite la histopatologie pentru un raport detaliat.
3. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau computer tomografie (CT) – indica daca celulele canceroase s-au raspandit la alte organe sau la tesuturile din jur. De asemenea se mai pot efectua si analize sanguine pentru a verifica functiile ficatului. Cancerul colorectal metastazeaza cel mai adesea la nivelul ficatului dand peste cap functionarea acestuia.
Stadiile cancerului colorectal
Daca biopsia indica prezenta celulelor maligne, inainte de a incepe un tratament, trebuie vazut in ce stadiu de afla cancerul. Aceste faze se bazeaza pe raspandirea sau nu a celulelor la testul din jur sau la alte organe. Si pentru a putea sti in ce faza se gaseste se efectueaza anumite teste:
– Teste sanguine – pentru detectarea unui antigen specific cancerului (antigenul carcinoembrionar) sau a altor substante.
– Radiografie pulmonara – astfel se poate evidentia prezenta metastazelor la plamani.
– Computer tomograf – abdomino-pelvin sau chiar toraco-abdomino-pelvin.
De multe ori, abia dupa indepartarea tumorii se poate afla in ce stadiu era acel cancer.
Exista mai multe stadii bine definite:
- STADIUL 0: Cancerul este localizat doar in structura interna a colonului sau rectului. Acest stadiu se mai numeste si Carcinom in situ.
- STADIUL 1: Cancerul s-a dezvoltat in peretele colonului sau rectului, dar nu l-a depasit
- STADIUL 2: Tumora se extinde, poate sa ajunga in testurile invecinate, dar nu patrunde in nodulii limfatici.
- STADIUL 3: Cancerul invadeaza nodulii limfatici din jurul colonului si rectului, dar nu se raspandeste la alte organe, deci nu metastazeaza la distanta.
- STADIUL 4: Cancerul migreaza la alte organe precum ficatul sau plamanii.
Tratamentul cancerului colorectal
In momentul de fata exista numeroase variante de tratament, multe dintre ele sunt eficiente si trateaza cancerul colorectal, dar depinde in primul rand de stadiul cancerului, apoi de modul cum evolueaza (daca este agresiv sau nu) si nu in ultimul rand de organismul bolnavului.
Foarte multi pacienti vor sa se implice activ in tratamentul cancerului si este normal ca acestia sa isi cunoasca diagnosticul si informatiile legate de boala pentru a putea lua decizia corecta cu privire la modalitatea de tratament propusa de medic. Totusi, socul si stresul dupa aflarea diagnosticului poate face ca deciziile sa fie si mai dificile. Este important sa puneti intrebari acolo unde aveti nelamuriri. De asemenea, din echipa care se ocupa de bolnavii de cancer colorectal fac parte: chirurgi, gastroenterologi, oncologi etc. Fiind o boala complexa, necesita o abordare si un plan de tratament pe masura.
Asa cum am mentionat mai sus, alegerea tratamentului se face in primul rand in functie de stadiul cancerului. Tratamentul poate implica: operatie, chemoterapie, radioterapie. Multi pacienti necesita o combinatie intre aceste tratamente.
Exista 2 tipuri de terapii:
1. Terapie locala – presupune interventia chirurgicala si radioterapia; acestea actioneaza la locul tumorii.
2. Terapia sistemica – in aceasta categorie intra chemoterapia sau citostaticele. Tratamentele utilizate in prezent impotriva cancerului au numeroase efecte adverse. Unii pacienti le pot experimenta, altii nu. Aceste efecte adverse pot fi prezente la o sesiune de citostatice si pot fi absente la urmatoarea. Totul depinde de modul cum reactioneaza organismul bolnavului.
In functie de stadiu, tratamentul se poate face astfel:
Stadiul 1: Aproximativ 95% dintre cancerele aflate in aceasta faza sunt tratate prin operatie.
Stadiul 2: Operatia este necesara pentru cancerul de colon, iar pentru cel rectal se poate recomanda radioterapia. Ulterior se pot administra citostatice.
Stadiul 3: Se impune interventia chirurgicala urmata de chemoterapie. Radioterapia poate reprezenta o varianta, dar depinde de localiarea si marimea tumorii.
Stadiul 4: Chemoterapia este necesara, dar si interventia chirurgicala si/sau radioterapia.
In cazurile avansate, cand beneficiile obtinute prin tratamentele mentionate mai sus sunt inferioare efectelor adverse, fara a aduce un beneficiu in calitatea vietii, tratamentul poate fi paliativ, de suport, tintind doar ameliorarea simptomelor determinate de cancerul colorectal.
Operatia pentru cancerul colorectal: poate fi de mai multe tipuri:
– colonoscopia – presupune indepartarea unui polip cu ajutorul colonoscopului
– laparoscopia – avantajul este ca nu raman cicatrici inestetice, se poate indeparta tumora si mici parti ale colonului, la fel si nodulii limfatici.
– operatia deschisa – este vorba despre operatia clasica, cand se deschide abdomenul si odata cu tumora sunt indepartate si parti sanatoase din colon sau rect. Se verifica pentru siguranta daca celulele canceroase s-au raspandit si la alte portiuni ale colonului.
In urma rezecarii unei anumite parti din intestin, de obicei chirurgul va uni partile la loc. Exista situatii in care aceasta „reunire” nu mai este posibila si atunci se impune creearea unei noi cai de eliminare a materiilor fecale. Se realizeaza o deschizatura in peretele abdominal si intestinul va fi conectat la aceasta deschizatura. Operatia aceasta poarta numele de colostomie. Un sac plat se gaseste la nivelul acestei deschizaturi pentru a colecta fecalele. Pentru cei mai multi dintre pacientii care sufera aceasta interventie, colostimia este temporara (pana cand colonul/rectul se vindeca). Pentru alti pacienti (1 din 8) indeosebi pentru cei care a tumora la nivelul portiunii inferioare a rectului au nevoie de colostomie permanenta.
In alte situatii, se impune mai intai efectuarea colostomiei sau daca nu se poate conecta colonul la deschizatura prin abdomen se foloseste ileonul (portiunea terminala a intestinului subtire care se deschide in mod normal la nivelul colonului).
Timpul necesar vindecarii variaza de la persoana la persoana.
Chemoterapia pentru cancerul colorectal
Presupune folosirea unor medicamente care stopeaza cancerul si ucid celulele canceroase. Acestea patrund pe cale sanguina, dar distrug si celule sanatoase. Majoritatea se introduc in vena. Unele pot fi administrate si oral. Celulele sanatoase care pot fi afectate, sunt cele care se divid la rapid precum:
– celulele sanguine (hematii, leucocite, trombocite), iar organismul devine mai slabit si mai predispus la infectii
– celulele de la radacina firului de par cauzand pierderea parului
– celulele de la nivelul tractului digestiv si astfel apar greata, varsaturile, ameteala, starea generala proasta.
Radioterapia pentru cancer colorectal
Utilizeaza radiatii cu energie mare pentru a ucide celulele canceroase. Exista mai multe tipuri de radioterapie.
– Radioterapie externa: radiatia provine de la un aparat, iar pacientii trebuie sa se prezinte la spital pentru aproximativ 5 zile, in mai multe sedinte.
– Radioterapie interna: radiatia provine de la un material radioactiv plasat in niste tuburi fine localizate in jurul tumorii. Acest material este indepartat la externare.
– Radioterapie intraoperativa: uneori este necesara in timpul operatiei.
Efectele adverse depind de cantitatea de radiatie pe care o primeste organismul. Frecvent se instaleaza oboseala mai ales in perioada de dupa tratament.
Radioterapia poate fi utilizata inainte sau dupa operatie. Inainte este folosita pentru a reduce dimensiunile tumorii pentru a deveni operabila, iar dupa operatie se foloseste pentru a distruge celulele ramase, daca in timpul operatiei nu a putut fi rezecata intreaga tumora.
Terapia tintita (cu anticorpi monoclonali) pentru cancerul colorectal
Este o metoda care functioneaza diferit fata de chemoterapie, in sensul ca actioneaza tintit asupra celulelor canceroase si protejeaza oarecum celulele sanatoase ale organismului.
Speranta la viata dupa 5 ani de la diagnostic variaza de asemenea in functie de stadiu. Astfel:
Stadiul 1 – in jur de 90%
Stadiul 2 – 70-85%
Stadiul 3 – 40-80%
Stadiul 4 – sub 10%.
In urma tratamentului, dar si in timpul acestuia sunt necesare mai multe vizite medicale pentru diferite teste, analize care arata cat de eficient este tratamenul.
Nu exista modalitati alternative demonstrate stiintific care sa vindece cancerul. Insa acestea pot ajuta adesea pacientul sa treaca mai usor peste boala. De exemplu: dansul terapeutic, acupunctura etc.
Pe langa tratamentele clasice este importanta sustinerea functionarii optime (pe cat posibil) a organismului si prin intermediul unei alimentatii corecte, sanatoase, bogata in vitamine si minerale. Substante si compusi de care organismul nu se poate lipsi, cu atat mai mult cu cat este bombardat cu medicamente.
De multe ori printre efectele adverse se numara greata, varsaturile, lipsa poftei de mancare. Medicul are datoria de a ghida pasii pacientului si de a gasi metode potrivite pentru a-l ajuta sa treaca peste aceste stari. Discutati cu medicul dumneavoastra ce alimente aveti voie sa mancati sau nu. Pentru scurt timp dupa operatie sau in timpul chemoterapiei poate fi necesar sa se adopte o anumita dieta.
Unii pacienti se simt mult mai bine daca sunt activi, daca se plimba sau fac activitati sportive care nu le solicita organismul foarte mult. A avea cancer nu inseamna ca trebuie sa fii tinuit la pat.
Socul si spaima provocate de aflarea unei astfel de vesti poate avea efecte devastatoare asupra psihicului, dar si a organismului in general. Bolnavii de cancer au nevoie mai mult ca oricand de suportul celor dragi.
Eu fac sex anal de 25 de ani cu diferite obiecte, dildou, furtun sau alte obiecte elastice, imi introduc circa 40 cm in anus obiectele, incerc sa introduc cit mai mult dar nu intra, ce as putea sa fac sa imi intre cit mai mult in anus dildoul pe care il am(46 cm)?
Buna, gabryell
Este normal ca obiectele folosite de tine sa nu poata fi introduse pana la capat/pana inde iti doresti din cauza anatomiei intestinului gros (prezinta anumite unghiuri). De multe ori nu se poate inainta cu ajutorul colonoscopului in timpul unei colonoscopii, daramite cu altceva.
Buna ziua!
Sotul meu are cancer de colon sigmoidial in stadiul IV (metastaze la ficat).In urma operatiei a fost posibila scoaterea metastazelor si a tumorii principale.In prezent face chimioterapie cu folfox.
Va rog sa imi spuneti daca este posibila o vindecare sau care este speranta de viata?
La ce trebuie sa ma astept?
Va multumesc anticipat.
Buna Mari,
Si tata a primit saptamana trecuta un diagnostic asemanator. Unde a fost operat? Cum se simte acum? Cat de mare a fost la el? La tata e rectosigmoidian de 7 cm cu metastaze la ficat si posibil si la prostata. Mor de frica si nu stiu inca in ce parte sa mergem. Maine va fi internat la spital la Mures pt. biopsie si alte analize, apoi urmeaza sa decidem.
Orice sfat e binevenit. Multumesc anticipat!
Buna ziua, prietenul meu are cancer de colon, stadiul IV (metastaze la ficat).In urma operatiei laparoscopica nu a fost posibila scoaterea metastazelor si a tumorii principale, practic nici nu l-au putut deschide, operatie normala, deorece ii intarzia prea mult tratamentul cu chimioterapie, asadar i-au facut doar o colostomie.
Va rog sa imi spuneti daca este posibila o vindecare sau care este speranta de viata?
La ce trebuie sa ma astept? va multumesc
Draga Alexandra nu vreau da te sperii dar trebuie sa te astepti la ce e mai rau…Si tata a avut la fel cu metastze la ficat in ultima faza,nu sa mai putut nici opera in cele din urma l- am pierdut.Chiar si operat sansele de a trai nu sunt mai mari de 5 ani cu un stil de viata sanatos.Sa te ajute Dumnezeu…eu sunt terminat nici acum dupa 5 luni nu mi-am revenit complet!!!
Buna, Alexandra
Un cancer metastazat este foarte dificil, daca nu imposibil de oprit din evolutie. Din nefericire, din ceea ce ai descris tu, sansele lui de supravietuire sunt minime. In functie de tratamentul prescris in continuare, i se poate prelungi viata, daca raspunde la tratament. Dar acestea sunt detalii pe care trebuie sa le discutati impreuna cu medicul oncolog care va va spune care este cea mai buna optiune.
Multa sanatate!
Și tata a fost operat de cancer la colon în urma cu 2 ani și nu i sa prescris nici un medicament iar acum am înțeles de la spital că ar fi recidivat tumoarea dar tot nu ia prescris nimeni nimic fiind și în vîrstă nu i sa făcut nici citostatice.
Buna seara.Care sant sansele de trai pentru cancer de colon malign gradul 2.Mentionez ca ea a facut chimioterapie iar acum face radioterapie timp de sase saptamani urmand a face operatia dupa ce termina.
In urna articolului citi am intiat a ma preoccupa de o problema care ma confrunt de citeva luni…Am 45 ani pot avea cancer colorectal daca prezit micarimi rectale?sua poste sa existe si alt diagnostic cu aceas simtome?
Kmy, pot exista si alte cauze pentru mancarimi anale (hemoroizi de exemplu), dar daca esti ingrijorat(a) mergi sa te vada medicul de familie in prima faza.
Am o tumora maligna la nivel colorectal, la distanta de 7cm de OAE, gradul 3b,6cm lungime si grosime 10 mm,asta in urma radioterapiei si citostaticelor.Se poate face operatie fara anus contra naturii definitiv?Sau ce optiuni as mai avea? Am terminat radioterapia la 1februarie,e urgenta operatia? Va multumesc!
Tatal meu a fost diagnosticat anul trecut in Iunie. Cancer de colon, stadiul 4, metastaze hepatice in ambii lobi. Analizele pe care le facea de 2 ori pe an nu au aratat nici o problema: nu a avut nici un semn, durere, sangerare, avea pofta de mancare, energie. In urma unei usoare dureri inghinale i s-a facut ecografie si asa au aflat, apoi markeri tumorali. A urmat operatie, ileostoma, o noua operatie pentru rezolvarea unor aderente, a facut o fistula…foarte multe complicatii care i-au amanat chimioterapia. A facut chimioterapie la Elias, de unde a luat de fiecare data o infectie din spital, dar tratamentul a functionat si metastazele disparusera in proportie de 80%, ceea ce i-a uimit pe medici ( in tara dar si in Germania). Dupa 3 luni de bucurie ( timp in care continua tratamentul) metastazele au reaparut rapid si cu 10% mai multe si nu au mai raspuns la tratament iar tata a inceput sa aiba pierderi de lichid pe ileostoma care il slabeau constant…Tata a murit dupa 10 luni de lupta cu boala. Ceea ce as vrea sa spun tuturor este ca in tara, cand doctorii dau un astfel de diagnostic considera pacientul o cauza pierduta…Am umblat la foarte multi dr care ne spuneau acelasi lucru ” de ce va agitati atata ca el nu mai are sanse”? Pentru ca un pacient are dreptul sa lupte pentru viata si un doctor trebuie sa il ajute. Am vazut lipsa de timp, am vazut neglijenta, am vazut nestiinta si o mare uimire cand tratamentul a dat rezultate. Deci se poate sa fie o remisie, chiar daca la tata a fost o perioada scurta. Ca medic am fost intristata sa vad de cate ori am auzit ” sa vedem, sa incercam, mai asteptam, o sa treaca…” in masura in care tata nu se redresa nicicum…In Ro ii spuneau sa tina regim (slabise 34 kg), in Germania ii spuneau ca are nevoie de proteine si hrana consistenta, in Ro a luat Clostridium la Elias, apoi un streptococ la Babes ( din Terapie Intensiva), pierdea 6l de lichid pe stoma si i se adm 2-3 l de ser sau Ringer…niciodata suficient. Singurul loc unde tata a fost pus pe picioare a fost terapia intensiva la Carol Davila. Venise o leguma de la Babes, tensiune 3. La Davila am vazut protocol clar, explicatii, grija permanenta. Tata a plecat dupa o luna, pe picioare, cu 8 kg in plus. Nu trebuie sa ne pierdem speranta nici cand diagnosticul este grav.
Dna Mihaela, daca mai cititi pe aici va rog sa-mi spuneti, am exact aceeasi situatie cu mama, tot asa fara simptome, abia am aflat si va intreb: care spital Carol Davila cel de pe Grivita sau cel militar de pe Plevnei? Si la ce sectie? As dori sa luam masuri repede si sa nu pierdem TIMP si etc. sa avem diverse xperiente pana ne dam seama unde trebuia sa mergem defapt de la inceput. Va multumesc anticipat. Sau oricine stie sa ma indrume corect e binevenit sfatul deasemenea.
Buna seara! La Carol Davila( Calea Grivitei) a fost doar la ATl unde a fost stabilizat si recuperat pentru a putea continua terapia.
Experienta ma face sa nu recomand Elias.
As recomanda un spital cu o sectie mare de oncologie, cu multi dr. La Elias au avut mereu medicamentele necesare dar fie nu a fost pat, fie dr nu avea timp sa vina, fie efectele secundare erau gestionate prost. Nu cred ca este normal ca la oncologie sa doarma pacient si insotitor in acelasi pat. Sau pacient bolnav de cancer sa faca terapia stand 10 ore, in fund, pe un scaun.
Va recomand, de asemenea, macar 2 opinii. Dosarul tatalui meu a fost la Fundeni, Gral, Sanador si Elias. Alegerea spitalului Elias a apartinut tatalui meu si el fiind medic. A facut terapie si in Germania unde a fost sfatuit sa manance foarte bine pentru ca il va ajuta sa suporte mai bine chimioterapia ( sa manance f bine, consistent, proteine), in tara i s-a spus sa tina regim, sa manance usor si putin ceea ce l-a slabit permanent, la asta adaugand chimioterapia si boala. Sper sa va fie de folos ce v-am spus. Sanatate multa !
Sotul meu nu mănâncă bea fumează are cancer rectal nu vrea să înțeleagă sa mearga la doctor ce șanse de supraviețuire are?
Bună am și eu o întrebare tatăl meu are cancer de rect , iau făcut Colostoma și acum urmează a 2 a operație pentru îndepărtarea cancerului de graful 2.
Întrebarea mea este următoarea mai poate sa îi lege colonul de rect?
Va rog un răspuns