Cancerul de San: Partea 1

Asa cum aminteam acum cateva zile, octombrie este luna mediatizarii cancerului de san. Primul articol va fi despre informatii generale legate de cancerul la san, lucruri pe care ar trebui sa le stie toata lumea.

Ce este cancerul?
Cancerul este o boala care apare cand celulele devin anormale si se divid fara control. Fiecare organ din corp este alcatuit dintr-o varietate de celule. Celulele se divid intr-o anumita ordine asa incat numarul lor creste doar cand este nevoie. Daca celulele se divid cand nu este nevoie de celule noi, rezulta prea mult tesut. Acest surplus de tesut se numeste tumora si poate fi maligna sau benigna.

Daca o tumora este benigna, aceasta nu este cancer. 80% dintre tumorile la san sunt benigne, deci pot fi inlaturate fara a reaparea. Cea mai importanta calitate a tumorilor benigne este faptul ca nu invadeaza tesuturile din jur si nu se imprastie la alte parti ale corpului. Tumorile benigne ale sanului nu pun in pericol viata.

Tumorile maligne sunt reprezentate de cancer. Celulele canceroase cresc si se divid fara control, invadand si distrugand tesuturile si organele din jur. De asemenea, celulele canceroase pot parasi locul originar diseminandu-se in organism formand tumori secundare. Aceasta diseminare a celulelor se numeste metastazare.

Ce este cancerul de san?
Cancerul de san este o tumora maligna care se formeaza in tesutul sanului, de obicei celulele ductelor si ale lobilor (glandele care secreta laptele). Poate aparea si la femei si la barbati, dar frecventa la barbati este mult mai mica.

Cat de frecvent este cancerul la san?
La femei, cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer.

Ce inseamna „cancer la san avansat”?
Cancerul de san este considerat avansat atunci cand disemineaza de la localizarea initiala. Medicii iau in evidenta mai multi factori atunci cand evalueaza stadiul cancerului la san: marimea tumorii, implicarea nodulilor limfatici, metastazarea la distanta, etc. Dupa determinarea stadiului, cancerul de san avansat poate fi clasificat in 2 categorii: avansat local sau metastatic.

Ce este cancerul de san avansat local?
Termenul indica faptul ca tumora este mare (mai mare de 5 cm) sau a diseminat la tesuturile din jur, de exemplu nodulii limfatici. Cancerul de san avansat local este incadrat in stadiul III, iar daca este operabil clasificarea este de stadiu IIIA.

Ce este cancerul de san metastatic?
Termenul indica faptul ca tumora maligna a diseminat in alte parti ale organismului, de exemplu la oase, plamani, ficat sau creier.

2 raspunsuri

  1. mama mea a fost operata acum un an avea o tumora care mi s-a spus ca invadase sanul,are 81 de ani si mi sa- spus ca datorita patologiei asociate nu se poate extirpa sanul-adica anestezie generala,problema e ca arecidivat local si exista o leziune destul de urata.spuneti-mi va rog cam cat credeti ca va mai trai mama?multumesc.

  2. eumam operat lacluj la san adica ininte amavut un chist din cauza unei lovituri ,acuma cand mam dus din nou mia spus ca e cancer malign fara rezultatul unui buletin oficial histopatologic el ma programat pentru chimioterapie

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.