Societatea Romana de Cancer organizeaza in parteneriat cu Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuta” din Cluj-Napoca un ciclu de conferinte pe teme oncologice, de la preventie si depistare timpurie pana la tratament. Deoarece domeniul acesta este de interes crescand datorita, pe de o parte, cresterii incidentei bolii, iar pe de alta parte, noutatilor din cercetare, care pune la dispozitia celor suferinzi medicamente noi si eficiente, oferim publicului clujean ocazia sa se informeze de la cei mai buni specialisti.
Conferintele se vor derula în Sala “Ioan Muslea” a Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” de pe strada Clinicilor nr. 2. in fiecare a doua miercuri din luna, intre orele 18.00 – 19.00. Miercuri, 14 ianuarie 2009, va avea loc conferinta cu titlul “Cancerul gastric: trecut, prezent si viitor”. Publicul va avea ocazia nu numai sa asiste ci si sa puna intrebari medicului oncolog dr. Calin Cainap si sa dezbata tema pentru a-si clarifica diverse aspecte de interes major.
Cancerul gastric poate fi asociat cu diversi factori de risc, majoritatea acestor factori de risc putand fi evitati. Spre exemplu, persoanele care au o dieta saraca in legume si fructe proaspete prezinta un risc ridicat de a dezvolta aceast? boala. Este mai frecvent la populatia masculina, incidenta lui crescand odata cu varsta. De asemenea, SRC isi propune, si cu aceasta conferinta, o foarte buna informare a publicului pe teme medicale si promovarea interesului fiecarei persoane pentru sanatatea proprie si a familiei sale.
Prezentarile vor fi insotite de videoproiectii. Intrarea pentru public este gratuita.
Invitam publicul clujean si presa sa participe!
Dar de cancerul la ficat a lui tatal meu ce poti sa-mi
recomanzi ,ce medicamente sa ia ?.
Multumesc.Ajuta-ma Laurentiu ,te rog !
Dan, nu uita ca blogul nu tine locul unui medic. Indiferent de ce site ai ca sursa, niciodata sa nu aplici tratamente dupa ureche sau fara consult medical fata in fata.
Te-a indrumat si Cristiana catre un medic specialist, de ce nu vrei? Diagnosticul de cancer nu se pune doar dupa cateva simptome, mai ales daca sunt si unele comune multor alte boli…
Dan, nu poate nimeni sa-t spuna ce sa ia tatal tau pentru cancerul de ficat. Protocoalele de tratament sunt complexe, in functie de stadiu si forma histopatologica. Tatalui tau ii trebuie intai de toate o biopsie din tumora, apoi un examen tomografic si/sau RMN de torace, abdomen si eventual craniu, apoi analize complete care sa stabileasca starea functiei cardiace, renale, hepatice si abia apoi poate beneficia de chimioterapie. Medicamentele indicate in cancerul hepatic sunt medicamente cu toxicitate inalta, care se administreaza doar in spital, in doze exact calculate pe kilogram corp sau metru patrat de suprafata corporala.
Din cate am inteles eu, tu nu stii sigur ca tatal tau are cancer si nici ce localizare are acesta. Nu stiu de ce suspectezi un cancer hepatic. In tara noastra, cancerul hepatic al varstnicului este aproape integral legat de ciroza, in special de cea de etiologie virala. Stii ca tatal tau sa aiba ciroza? Daca nu, probabilitatea unui cancer cu punct de plecare hepatic scade foarte mult.
As sugera sa investigati intai prostata, pancreasul, stomacul, colonul, eventual plamanul daca este fumator.
Dar diagnosticul de cancer se pune doar pe biopsie, nu se pune dupa cateva simptome nespecifice. Si nici chimioterapia nu se incepe fara diagnostic cert.
Multa sanatate tatalui tau si multa liniste tie!
as avea si eu o intrebare va rog ajutatima cu un sfat de un an de zile ami curge un lichid alb pe chilot si nu stiu ce poate sa fie si cum sa scap de aceasta problema va rog ajutatima
Neaparat mergi la ginecolog pentru consultatie, examen Papanikolaou si examen de secretie. Este normal si sanatos sa faci un test Papanikolau la fiecare 6 luni, dar presupun ca nu ti l-ai facut demult daca ginecologul nu a observat aceasta scurgere. Trebuie sa stii ca astfel te expui la multe probleme, dintre care cea mai grava este cancerul de co, uterin.
Secretia pe care o descrii poate fi cauzata de o infectie cu Candida sau de o boala transmisibila sexual. Deoarece o ai de foarte multa vreme (1 an) cred ca e in stadiul cronic, de aceea iti recomand sa mergi cat mai repede la medic si sa incepi tratamentul conform recomandarilor. Candida poate fi luata fie prin contact sexual, fie poate sa apara in urma unui tratament cu antibiotice sau in cazul scaderii imunitatii dintr-o alta cauza. Netrata poate duce chiar la probleme de fertilitate.
Nu uita: la medic sa intrebi si despre tratamentul pentru partenerul sexual. Este obligatoriu, altfel te vei reinfecta de la el.
multumesc mult am sa va urmez sfatu cu respec claudia
Cu placere.
Multa sanatate si ei grija de tine!