Cancerul la san este o tumora maligna (o aglomerare de celule canceroase) care rezulta din celulele sanului. Desi cancerul la san apare cu precadere la femei poate afecta si barbatii.
Exista mai multe tipuri de cancer mamar. Unele sunt mai frecvente decat altele, si exista, de asemenea, combinatii ale diferitelor tipuri de cancer. Unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: carcinom ductal in situ, carcinom invaziv ductal, carcinom invaziv lobular.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul la san?
Unii dintre factorii de risc ai cancerului la san pot fi modificati (cum ar fi consumul de alcool), altii nu pot fi modificati (varsta).
– Varsta: sansele de cancer cresc odata cu inaintarea in varsta
– Istoricul familial: riscul de cancer mamar este mai mare in randul femeilor care au rude cu aceasta boala.
– Antecedente personale: diagnosticarea cancerului la unul din sani creste riscul de a dezvolta cancer si la celalalt san.
– Menstruatia: femeile a caror menstruatie a debutat la o varsta tanara (inainte de 12 ani) sau au trecut prin menopauza mai tarziu (dupa 55 de ani) au un risc usor crescut.
– Tesutul mamar: femeile cu un tesut mamar dens, au un risc crescut de cancer
– Rasa: femeile albe au un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.
– Expunerea la radiatii.
– Nasterea unui copil dupa varsta de 30 de ani.
– Obezitatea
– Utilizarea de contraceptive orale pe o perioada lunga (8-10 ani).
– Consumul de alcool
– Utilizarea terapiei cu hormoni dupa menopauza
Care sunt simptomele si semnele cancerului de san?
Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este aparitia unui nodul, pe langa acesta se mai pot evidential urmatoarele:
– Secretii mamelonare sau roseata
– Durerea sanului
– Umflarea unei anumite portiuni a sanului
Cum este diagnosticat cancerul de san?
Desi cancerul poate fi depistat in urma evidentierii simptomelor de mai sus, mamografia joaca un rol foarte important in diagnosticarea cancerului mamar, aceasta putand depista cancerul si in faza incipienta.
Recomandat ar fi ca femeile de 40 de ani si peste 40 de ani, sa faca in fiecare an cate o mamografie, in timp ce femeile de 20-30 de ani ar trebui sa faca o ecografie la doi ani. Pe langa acestea, autoexaminarea sanilor ar trebui sa faca parte din viata fiecarei femei.
Pentru determinarea stadiului in care se afla boala, sunt folosite tomografiile, scanarea oaselor si mamografiile; toate acestea fiind folosite in scopul determinarii raspandirii celulelor canceroase in corp.
In urma stabilirii stadiului in care se afla boala, medicul specialist va putea prescrie tratamentul.
Pacientii care sufera de cancer de san, au mai multe optiuni de tratament:
– Mastectomia (eliminarea tesutului mamar)
– Mastectomia radicala (chirurgul indeparteaza pe langa tesutul mamar si ganglionii limfatici axilari)
– Radioterapia (distrugerea celulelor canceroase cu raze de energie ridicata)
– Chimioterapia (tratarea cancerului cu ajutorul medicamentelor ce calatoresc prin vasele de sange la celulele canceroase)
– Terapia cu hormoni (ajuta la reducerea riscului de a reaparea cancerul dupa o interventie chirurgicala).
Sansa de supravietuire este cu atat mai crescuta cu cat cancerul a fost depistat mai devreme. Deoarece cancerul de san nu poate fi prevenit, singura optiune ramasa, este examinarea periodica a sanilor. Daca obsevati ceva schimbat, la palparea sanului, nu evitati vizita la medicul specialist, deoarece fiecare zi amanata este un minus in fata sansei de vindecare!
acum 2 ani jumatate cand eram insarcinata in 7 saptamani mi-a fost depistata la o ecografie mamara o formatiune ovalara bine conturata transonica de 10,5/5,1 mm la sanul drept. am nascut, am alaptat mi s-a spus de catre medicul ginecolog ca nu e nimic grav ca tot acest proces imi va fi de folos si ca este pe baza hormonala.pana acum nu am avut probleme dar a inceput sa ma doara exact in locul unde este formatiunea inainte de menstruatie si dupa.Imi poate explica cineva ce este formatiunea tronsonica?
multumesc.
salut nicol
in ecografie termenul transonic descrie o formatiune ce contine lichid. probabil e un chist. insa a trecut deja ceva vreme de cand ti l-ai verificat. te rog consulta un specialist pentru re-evaluare.
sanatate
Am 42 de ani ?i a-si vrea sa îmi fac o mamografie,dar am un complex.
Am sânii mari ?i mi ru?ine sa m? dezbrac.
Buna ziua,am 32 de ani si sunt deagnosticata cu aserman de 7 ani sunt in menopauza ,am un copil si am fost chiuretata dupa nastere la care mi sa curatit si endometriu,asta a fost si cauza acestui deafnostic.in fiecare an fac ecografie de sin si aparuse 4 ani in urma un chist de 3,5mm.nu ma deranja dar in fiecare an il urmaream .anu acesta am facut o ecografie repetata si a crescut la 7mm /5mm si ma doare simt sinii umflati de doua luni .va rog sa imi dati un sfat,si care sunt sanse la cancer.
Bună ziua acum câțiva ani am fost depistata cu fibroadenom la sânul stâng l am ținut sub observație totul. Este ok dar cu timpul început sa am dureri și la sânul drept și mai ales la mamelon ce trebuie sa fac multumesc