Ce inseamna hidratarea corespunzatoare?

Ce reprezinta apa pentru organismul uman?

Apa reprezinta unul dintre principalele componente ale organismului uman atat in compartimentul celular cat si in cel vascular. Corpul unui nou nascut sanatos contine in jur de 90% apa. Corpul unui adult va contine in jur de 55-60% apa in functie de sex si de cantitatea de tesut adipos. Ca si functii, apa este principalul solvent (dizolva alte substante) din organismul uman si un bun conducator electric ajutand la propagarea impulsului nervos (functionarea nervilor).

De cata apa avem nevoie in fiecare zi?

Un adult cu o greutate medie de 70 kg va avea un volum sangvin de aproximativ 5 litri. Acesta este mentinut intr-un echilibru continuu prin mecanismele de pierdere si aport de apa, pe de-o parte, si pe de alta parte prin producerea si distrugerea elementelor figurate (celule din sange). Un om pierde zilnic o cantitate de aproximativ 2-3 litri de fluide pe zi prin diureza (urinare), materii fecale, respiratie si transpiratie. Aceste pierderi trebuiesc compensate prin aport exogen (adica sa bei apa). Facand un calcul simplu, daca intr-o zi cu o temperatura normala se pierd aproximativ 2-3 litri de apa, aportul de apa in acea zi ar trebui sa fie de 2-3 litri. In zilele toride sau in caz de efort fizic ce determina sudoratie excesiva cantitatea de apa bauta ar trebui sa fie mai mare (maxim 4 litri pe zi).

Ce se intampla daca bei o cantitate mare de apa pe zi?

In momentul in care consumul de apa este mai mare decat pierderile fiziologice primul raspuns al organismului este de a incerca sa elimine surplusul prin cresterea diurezei (a cantitatii de urina produse). In mod normal un adult va produce intre 1000-1500 ml de urina pe zi. In aceste conditii organismul elimina substantele toxice, iar balanta electrolitiilor este mentinuta la un nivel normal. Faptul ca diureza este mult crescuta printr-un consul exagerat de apa nu inseamna neaparat ca organismul se purifica suplimentar de substante toxice, dar in mod cert va provoca un dezechilibru al electrolitilor.

In momentul in care cantitatea de apa consumata este prea mare, iar capacitatea de filtrare a rinichilor este depasita, apa consumata incepe sa se acumuleze in organism insa aceasta nu va determina o mai buna hidratare a organismului. In momentul in care apa se acumuleaza in organism in primul rand apare o crestere a volumului sanguin circulant ce poate determina insuficienta cardiaca, iar pe de alta parte, cantitatea excesiva de fluide se acumuleaza la nivelul anumitor tesuturi formand edeme. Aceasta situatie este numita intoxicatie acuta cu apa si apare in momentul in care cantitati de peste 7-8 litri de fluide sunt ingerate. In cazul inoxicatiei acute cu apa cel mai frecvent intalnite sunt edemul pulmonar si edemul cerebral, insa apa se poate acumula si la nivelul altor tesuturi.

Ce se intampla daca nu bei suficienta apa?

In momentul in care aportul zilnic de apa este mai mic decat pierderile zilnice fiziologice apare deshidratarea. Aceasta este manifestata prin scaderea volumului sangvin circulant cu scaderea tensiunii arteriale, scaderea turgescentei cutanate si a cantitatii de urina produse. De asemenea resorbtia apei de la nivelul colonului este crescuta cu aparitia constiptiei.

Scaderea volumului sangvin circulant si a tensiunii arteriale determina scaderea cantitatii de sange care ajunge in fiecare minut la rinichi. Aceasta determina activarea unor mecanisme de feedback cu secretarea unor hormoni care au ca rol vasoconstrictia la nivelul arteriolei eferente glomerulare.

Astfel urina va fi mult mai concentrata insa substantele catabolice nu pot fi eliminate corespunzator. De asemenea in momentul in care fluxul vascular la nivelul rinichiului scade un numar de nefroni *celulele functionale ale rinichilor) vor muri.

La pacientii deshidratati analizele de laborator vor indica un nivel crescut de creatinina si o rata a filtrarii glomerulare scazute.

De asemenea cantitatea de potasiu poate fi crescuta, acesta putand avea un potential efect toxic asupra inimii.

La persoanele care se afla intr-o continua stare de deshidratare numarul nefronilor viabili este mult mai scazuta decat la celelalte persoane, aceasta fiind o transformare ireversibila deoarece nefronii ramasi viabili nu se pot inmulti pentru a compensa pierderile. La varste tinere si la persoanele in general sanatoase aceasta nu se va manifesta imediat insa cu varsta, cand rezervele fiziologice ale organismuluii scad si sanatatea este mult mai fragila datorita comorbiditatilor acumulate, toleranta rinichiului la diferite schimbari si diferite agresiuni este mult scazuta ducand la aparitia insuficientei renale.

Concluzii
O hidratare corespunzatoare reprezinta mentinerea unui echilibru intre pierderile zilnice de fluide si aportul exogen. Intr-o zi cu temperaturi medii si in care nu se depune efort fizic cu transpiratie excesiva cantitatea de fuide ingerata ar trebui sa fie in jur de 2-3 litri. Cantitatea corespunzatoare de apa necesara intr-o zi este calculata pe 24 de ore si trebuie consumata progresiv. Daca bei in o jumatate de ora 2 litri de apa pentru a te hidrata pentru intreaga zi tot ce vei obtine este o diureza exagerata in urmatoarele ore, iar apoi vei incepe sa te deshidratezi.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.