Ce Ne Deosebeste De Cimpanzei?

ADN-ul speciei umane se suprapune cu 96% din ADN-ul cimpanzeilor, iar caracteristicile care ne deosebesc de ei se datoreaza pierderii unor fragmente ADN care controleaza activitatea unor gene.

Intr-un studiu publicat in revista Nature, cercetatorii americani au comparat materialul genetic uman cu cel al cimpanzeilor descoperind 510 fragmente prezente in ADN-ul companzeilor, dar care au disparut in timpul evolutiei speciei umane.

Din punct de vedere sexual, masculul rasei umane a evoluat prin pierderea tepilor penisului, formatiuni anatomice caracteristice cimpanzeilor, soarecilor sau pisicilor. Acesti tepi au roluri diferite in functie de specie.

In unele cazuri intensifica stimularea masculului din timpul imperecherii venind in ajutorul eliminarii rapide a gametilor masculini, iar in cazul altor specii joaca un rol in inducerea ovulatiei.

Exista si teoria conform careia la unele specii, cu ajutorul tepilor localizati la nivelul penisului, masculii extrag „dopurile” inserate de alti masculi pentru a impiedica fertilizarea de catre un adversar.

Se considera ca specia umana a pierdut acesti tepi din cauza modificarilor de comportament sexual, legatura dintre barbati si femei fiind mult mai puternica la specia umana, astfel incat nu mai este nevoie de o lupta strategica intre diferiti masculi pentru a-si asigura descendentii.

O alta diferenta semnificativa datorata disparitiei unor segmente din ADN s-a concretizat prin posibilitatea dezvoltarii anumitor regiuni din creier.

1 raspuns

  1. „Se considera ca specia umana a pierdut acesti tepi din cauza modificarilor de comportament sexual, legatura dintre barbati si femei fiind mult mai puternica la specia umana, astfel incat nu mai este nevoie de o lupta strategica intre diferiti masculi pentru a-si asigura descendentii.”

    De fapt a fost mult mai simplu de atat. Daca esti femeie ai vrea sa alegi un partener preferabil fara tepi in defavoarea celui cu tepi. Penisul fara tepi imi pare a fi un imens avantaj evolutionar, iar directia selectiei naturale e evidenta aici.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.