Dezvoltarea structurala a sistemului medical romanesc poate fi influentata prea putin de fiecare medic in parte, dar avem oportunitatea cladirii unor relatii care, pe termen lung, vor fi un atu in practica medicala.
Asa incepea un articol despre relatiile medicilor pe internet, pe care l-am scris pentru Revista Medic.ro.
In ultima perioada se pune accent din ce in ce mai mult pe partea online a medicinii, pe relatia online pe care o au medicii cu pacientii lor, in special pe comunicarea folosind tehnologia de ultima generatie.
Exista numeroase motive pentru care o femeie prefera sa aleaga internetul in detrimentul unui consult medical la cabinetul medicului ginecolog si vreau sa exclud din start aceasta idee, articolul de fata referindu-se strict la comunicare, deci fara consult si diagnostic. Din pacate, tehnologia actuala nu permite consultul online cu eficienta comparabila consultului in cabinet.
iVillage, o cumunitate online pentru femei, a facut un studiu pe baza de chestionar pentru a descoperi cateva statistici referitoare la inclinatia pacientelor spre medicina online.
49% dintre participantii la studiu prefera sa se informeze prima data de pe internet si numai 25% aleg initial un conslut medical.
Este oarecum fiziologic, din inertie, ca pacientii sa abordeze si problemele medicale pe internet pentru ca activitatea populatiei cuprinde din ce in ce mai mult timp petrecut online (jocuri, filme, comunitati si relatii sociale, informare rapida despre probleme casnice etc). Problema e ca de prea multe ori, din comoditate, se ajunge la amanarea unui consult medical si exercitarea preferintei pentru un research online.
Oricine poate scrie informatie pe internet, indiferent de nivelul de cunostinte sau experienta in domeniu, iar de multe ori informatia nu e tocmai corecta. Sunt numeraose cazurile in care medicul este nevoit sa contrazica bagajul de cunostinte cu care vin pacientii de acasa.
Corpul medical din tarile vestice a inteles acest aspect si a luat atitudine fata de preferintele pacientilor. Asa s-a ajuns sa existe numeroase conturi de Twitter sau Facebook cu ajutorul carora medicii tin legatura cu pacientii lor. Nu peste mult timp si la noi se va ajunge la aspectul asta.
Ca fapt divers, un alt studiu referitor la activitatea medicilor a scos in evidenta faptul ca timpul petrecut de medici pe internet a crescut de la 2,5 ore pe saptamana in 2002, la 4,5 ore in 2006 si 8 ore in 2010. E vorba tot de Statele Unite.
Buna….momentan ma aflu in Anglia as dori sa va intreb ce ar fi mai bn sa fac pt un avort…..as vrea sa il fac pe baza de medicamente si daca se poate sa il fac aici in Anglia timpul si serviciul pe care il am nu imi permite sa plec in tara pt a ma consulta cu un medic…..momentan am aproape 5 saptamani de la ultima zi de menstruatie…..mi-am facut testul iar el este pozitiv! As dori un raspuns si ce ati putea sa imi recomandati??