Cele 10 Porunci pentru Piciorul Diabetic

Piciorul diabetic este o complicatie severa, care se intalneste la persoanele cu diabet, datorita dezechilibrului glicemic, neuropatiei diabetice, circulatiei sanguine deficitare si infectiilor.

Din cauza neuropatiei diabetice, sensibilitatea scade in zonele inervate de neuroni cu axon lung (picior), iar consecinta practica este ca persoana in cauza nu mai simte durere, de exemplu in cazul in care e jenata de marginea unui pantof sau de o pietricica intrata in pantof, ducand la leziuni tegumentare care sunt un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor. De cele mai multe ori se ajunge la amputatie, interventie care se poate face si fara anestezie pentru ca durerea nu mai poate fi perceputa.

picior diabetic
Picior diabetic

Prevenirea piciorului diabetic poate fi realizata cand persoana cu diabet, alaturi de un bun control glicemic, va respecta urmatoarele 10 porunci de autoobservare si autoingrijire a picioarelor:

1. Inspectati-ve zilnic picioarele, folositi o oglinda sau rugati pe cineva sa va ajute.

2. Spalati-va zilnic picioarele cu grija.

3. Stergeti-va picioarele cu atentie, nu lasati umed spatiul dintre degete. Umezeala favorizeaza aparitia micozelor.

4. Aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se produc infectii.

5. Unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt. Folositi pile pentru a rotunji colturile.

6. Folositi numai incaltaminte adecvata, pantofii noi se vor purta progresiv pana la acomodare.

7. Nu umblati descult sau doar cu ciorapi.

8. Folositi ciorapi care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si care mentin picioarele uscate.

9. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle, caramizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.

10. Adresati-va imediat medicului daca apar dureri in picioare sau din contra, daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea, daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

1 raspuns

  1. de ce apar arsuri talpilor si dureri fara sa fie rosi ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.