Celule Stem Din Lichid Amniotic

Doua lucrari publicate in numarul curent al jurnalului Cell Transplantation scot in evidenta abundenta celulelor stem din lichidul amniotic, acestea putand fi izolate si transplantate in scopuri terapeutice.

Lichidul amniotic este o sursa bogata de celule mezenchimale, iar celulele stem derivate sunt similare atat celulelor stem embrionare cat si celulelor stem adulte, putandu-se diferentia in mai multe tipuri de celule.

Celulele stem din lichidul amniotic pot fi stocate in banci similar celulelor stem din sangele ombilical, au rata mare de multiplicare si pot fi exploatate fara pierderea integritatii cromozomiale. Printre liniile celulare obtinute din celule stem recoltate din lichidul amniotic se numara: adipogenice, osteogenice, miogenice, neurogenice si hepatice.

Amniocenteza - lichid amniotic
Amniocenteza – lichid amniotic

Cercetarile din ultimii ani au demonstrat faptul ca celulele stem derivate din placenta umana au proprietati de diferentiere multipotenta si imunogenitate slaba, iar tinta urmatoare este explorarea mecanismelor prin care celulele stem din lichidul amniotic ar putea fi folosite in tratarea fibrozei pulmonare.

Celulele stem din lichidul amniotic au fost injectate in cavitatea peritoneala a unor soareci cu patologii pulmonare pentru a studia migrarea si grefarea lor la nivelul plamanilor pentru a forma epiteliu pulmonar functional.

Experimentul a incetinit declinul functiei pulmonare, dar rata grefarii la nivel pulmonar a fost redusa.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.