Cercetatorii din Statele Unite raporteaza faptul ca neuroni transplantati dupa obtinere din celule stem au reusit sa formeze conexiuni functionale in creierul unor soareci nou-nascuti.
Este primul studiu care demonstreaza practic faptul ca celulele stem pot fi programate sa se transforme in neuroni functionali. Asta ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru leziunile maduvei spinarii sau pentru patologii ale sistemului nervos similare bolii Lou Gehrig.
Cercetatorii s-au concentrat pe celulele nervoase care transmit informatii de la cortex. O parte din neuronii cortexului sunt responsabili de controlul muscular, acestia fiind cei lezati in afectiunile maduvei spinarii.
Celulele stem au fost crescute in vase de laborator, au fost directionate catre transformarea in precursori ai celulelor corticale pana au inceput sa prezinte caracteristici ale neuronilor maturi. Tinerii neuroni au fost transplantati apoi in cortexul unor soareci nou-nascuti, in regiuni care controleaza vederea, atingerea si miscarea.