Cercetatorii au descoperit ca 3 tipuri de celule derivate din celule stem embrionare si celule stem pluripotente induse sunt imature din punct de vedere evolutiv comparat cu celulele extrase direct din organele adulte.
Celulele obtinute in laborator din celule stem sunt similare cu cele adulte, dar dupa analiza expresiei genice s-a demonstrat ca celulele respective sunt imature functional, echivalentul celulelor existente in primul trimestru al dezvoltarii intrauterine.
Acest aspect este un neajuns pentru transplantul de celule stem obtinute in laborator pentru ca nu vor functiona ca si celulele adulte, specifice organului respectiv.
Un alt neajuns apare si in cazul studierii unor patologii ale adultului. Organele/tesuturile create in laborator nu vor raspunde la agentii testati cum ar raspunde celulele din organul adult, deci informatiile obtinute astfel nu au valoare practica maxima.
Exista totusi si un avantaj in aceasta imaturitate a celulelor obtinute din celule stem in laborator, si anume, faptul ca celulele sunt echivalente primului trimestru de dezvoltare fetala face posibila achizitia de informatii despre patologiile aferente varstei respective.
Studiul a fost publicat in ultimul numar al jurnalului Cell Research (cell-research.com), iar rezultatele s-au bazat pe compararea celulelor nervoase, hepatocitelor si fibroblastilor, obtinuti in laborator din celule stem, cu celule extrase din organismul adult. S-au ales aceste 3 tipuri de celule pentru ca sunt usor de identificat si apartin celor 3 straturi ale embrionului (endoderm, mezoderm si ectoderm).