Cercetatorii Au Reconstituit Genomul Nuclear Al Unui Om Primitiv

Oamenii de stiinta de la University of Copenhagen au reusit sa reconstituie in detaliu pentru prima data genomul nuclear al unui om primitiv.

Tehnica folosita poate fi aplicata materialelor expuse in muzee si celor care vor fi gasite de acum incolo in natura, ajutand la recontituirea caracterelor fenotipice (cele vizibile exterior) ale unor culturi disparute. Va permite, de asemenea, identificarea populatiilor contemporane cele mai apropiate de o specie disparuta in vederea stabilirii traseelor migratorii din trecut.

Cea mai importanta aplicabilitate pe care o va avea se refera la intelegerea modului in care se transmit informatiile genetice, mai ales riscul unor boli genetice, de la ascendenti catre descendenti.

Descoperirile au fost publicate in jurnalul Nature, iar la baza cercetarilor a stat o suvita de par de la un barbat apartinand culturii Saqqaq, care a trait acum 4000 de ani.

Barbatul a primit numele Inuk, in traducere om sau barbat.

Eforturile anterioare prin care s-a incercat reconstituirea genomului unui mamut preistoric s-au finalizat printr-o secventa ADN plina de erori din cauza tehnologiei deficitare. Genomul lui Inuk este comparabil calitativ cu cel al omului modern si sunt curios cat va dura pana se va gasi cineva suficient de curios sa-l implanteze intr-un ovul…

5 raspunsuri

 1. „…sunt curios cat va dura pana se va gasi cineva suficient de curios sa-l implanteze intr-un ovul…”
  Suficient de curajos vrei sa spui, ca de curiozitate nu ducem lipsa nici eu, nici tu si cu siguranta nici cercetatorii.

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Depinde cum vezi lucrurile, eu as zice ca daca ai suficienta curiozitate obtii si suficient curaj, dar nu e suficient sa ai destul curaj daca nu ai suficienta curiozitate 😛

 3. Bine, bine, curiozitatea trebuie sa vina prima, dar tot curajul e baza. 😛 Nu poti sa creezi clone in stanga si-n dreapta doar pentru ca esti al naibii curios sa vezi ce iese, ar protesta jumatate de planeta. Trebuie sa fii si un pic nebun si sa n-ai prea multe dileme etice.

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Eh, o curiozitate suficient de mare iti da o motivatie pe masura si gasesti mijloace sa tii totul secret 😛

 5. Nu stiu, poate doar tu esti asa. Pai in cazul asta, fii bun si trimite-mi si mie o poza cu micutul cand o sa iasa…promit ca nu te spun.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.