Obezitatea reprezinta o problema medicala actuala in toata lumea. Departe de a fi doar un aspect cosmetic, aceasta reprezinta un factor important de risc in boli cardiace cronice, in infarctul miocardic acut, diabet si unele tipuri de cancer.
Cauzele sunt investigate atent de oamenii de stiinta in ultimii ani, ajungand la un cocktail compus din ereditate, obiceiuri alimentare mostenite sau dobandite, probleme hormonale, medicamente sau pur si simplu lipsa unui stil de viata activ.
Tesutul adipos secreta substante precum interleukin-6 (IL-6) si Tumon Necrosis Factor (TNF) ce au o actiune pro-inflamatoare, corelata cu boli precum cancerele de san, de prostata, depresie, boli autoimune, Alzheimer’s.
Asadar evitarea obezitatii sau vindecarea ei reprezinta prin urmare o masura de profilaxie foarte necesara.
Chirurgia bariatrica insumeaza operatiile ce sunt menite sa ajute persoanele cu aceasta afectiune sa slabeasca si reprezinta singura metoda permanenta si eficienta. Acestea sunt:
- Gastric banding-ul: consta din montarea unui inel din silicon ajustabil ce limiteaza volumul stomacului;
- Gastric by-passul: procedura prin care alimentele ocolesc stomacul;
- Diversia bilio-pancreatica: alimentele ocolesc in acest caz atat stomacul cat si intestinul subtire;
- Plicatura gastrica;
- Sleeve surgery.
Gastrectomia in maneca (dupa englezescul sleeve) consta in rezectia unei portiuni din stomac, care va ajunge la dimensiunile unei banane.
Cine poate apela la procedura chirurgicala?
Persoanele tintite de aceasta masura chirurgicala sunt cele obeze, avand un indice de masa corporala (IMC) de cel putin 40, sau cele cu IMC de minim 35, dar care prezinta comorbiditati precum diabet, hipertensiune arteriala, astm.
De mentionat ca la operatie trebuie sa apeleze persoanele care au incercat sa piarda greutate prin alte metode, precum adoptarea unei diete indicate de un nutritionist, activitati fizice, iar acestea din urma nu au dat rezultate.
Deasemenea, trebuie avuta in vedere recomandarea unui doctor specialist in chirurgia bariatrica pentru ca orice operatie este un act invaziv care prezinta riscuri pentru pacient.
Beneficiile gastrectomiei in maneca
In urma interventiei este eliminat aproxativ 80% din volumul stomacului, astfel ca sentimentul de satietate apare la ingestia unei cantitati mai mici de alimente.
Un alt beneficiul este acela ca rezeca partea din stomac ce secreta hormonul foamei, gherlina, ce duce la o diminuare considerabila a apetitului.
Dupa interventie, pacientul trebuie sa urmeze un regim alimentar lichidian pentru cateva saptamani. Un medic dietetician va intocmi apoi un plan nutritional ce asigura necesarul de substante nutritive pastrand totodata portiile la o cantitate mica. Deasemenea suplimente de vitamine sunt de cele mai multe ori recomandate.
Toate aceste masuri duc la o scadere ponderala marcata, de pana la 70% din greutatea totala intre 6-12 luni de la operatie.
Pe langa evidenta scadere ponderala, pacientii vor observa, in cele mai multe cazuri, ca afectiuni precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, apneea nocturna, intra in remisie sau chiar se vor vindeca.
Posibile complicatii
Desi o operatie pretabila la abord minim invaziv (laparoscopic), gastrectomia se poate complica prin infectii, prin scurgeri in zona suturii si formarea de aderente cu alte organe intra-abdominale, colectii, tromboze venoase. Riscurile de a dezvolta un sindrom de reflux-esofagian sau un sindrom de malabsortie cresc.
Atat starea de sanatate cat si calitatea vietii se vor imbunatatii considerabil dupa interventie, dar cu toate acestea pacientul trebuie sa adopte un stil de viata plin de activitati fizice pentru a reduce aspectul inestetic al pielii sau in anumite cazuri sa recurga la operatii estetice.