Chirurgia Ginecologica In Anii 1930

Am gasit pe YouTube niste filmari cu interventii chirurgicale efectuate in prima jumatate a secolului trecut. Pe majoritatea n-o sa va intereseze, dar pentru putinii care apreciaza evolutia medicinii le-am inclus in playlist si le afisez acum aici. Din pacate filmuletele nu au sunet.

Prima este o nastere prin operatie cezariana efectuata la termen. Are 3 parti.

A doua este o ovarectomie in cazul unui chistadenom ovarian gigant. Are 4 parti.

4 raspunsuri

  1. Interesanta cezariana. Cum s-a ajuns de la incizia longitudinala la cea transversala practicata in ziua de azi?

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    In ultimii ani s-a ajuns sa se practice interventii cu un numar minim de incizii externe (vezi NOTES) (bine, nu in cazul cezarianei), iar motivul (ca si pentru incizia transversa, Pfannenstiel) e cel estetic in primul rand. Cicatricea e mult mai putin vizibila pe incizia Pfannenstiel.

  3. Singura diferenta intre cele doua incizii tine de estetica sau exista si alte avantaje?

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    Unii sunt de parere ca incizia Pfannenstiel se vindeca mai repede, nu stiu daca exista o diferenta foarte mare fata de incizia pe linia ombilico-pibiana, cert e ca in cazul inciziei Pfannenstiel vizibilitatea e mai redusa decat in cazul inciziei ombilico-pubiene si de asta in cazul operatiilor mai complexe se prefera a 2-a varianta.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.