Chirurgia Robotica Da Vinci in Cluj

Cu ocazia zilelor UMF Cluj de anul acesta se implineste un an de la achizitia robotului Da Vinci de catre Spitalul Clinic Municipal (de langa Clujana), iar evenimentul a fost marcat printr-o masa rotunda in cadrul careia s-au prezentat interventiile efectuate prin chirurgie robotica.

S-au realizat 50-60 de interventii in sfera patologiei rectului, ginecologiei, splinei, obezitatii, rinichilor, prostatei, vezicii urinare etc.

Un aspect memorabil este legat de chirurgia robotica a tiroidei cu ajutorul careia incizia se face in axila, evitandu-se astfel cicatricile inestetice de pe gat. Clujul se afla in fruntea Europei la acest capitol, fiind principalul centru european unde se efectueaza astfel de interventii, chiar daca numarul lor este inca mic.

Ce mi s-a parut interesant din prezentarea generala a chirurgiei cu robotul Da Vinci este legat de cele 7 grade de libertate a miscarii oferite de bratele robotului, depasind cu mult chirurgia laparoscopica si chiar pe cea efectuata manual.

Un alt aspect important este legat de telechirurgie, robotul Da Vinci putand fi coordonat din alte locatii decat sala in care este pacientul pe masa de operatii, din alt oras, alta tara sau chiar de pe alt continent… 😀

A doua masa rotunda la care am participat a fost despre HPV, o combinatie intre biologie celulara, microbiologie, medicina legala si epidemiologie.

Programul intreg al manifestarilor organizate in cazrul zilelor UMF Cluj poate fi descarcat de pe siteul UMF.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.