In momentul de fata eu ca viitor medic sunt fericita ca din ce in ce mai multe femei se preocupa de sanatatea lor si merg de la varste tinere la ginecolog. Testul Babes Papanicolau (BPN) e facut periodic in dorinta de a surprinde din timp aparitia unei boli ce sperie pe oricine: cancerul cervical. La majoritatea din paciente rezultatul BPN se incadreaza in normal. Pentru redusele cazuri de frotiu anormal se recomanda efectuarea unei colposcopii si a unei biopsii cervicale daca este necesar.
Colposcopia este o metoda neinvaziva de a examina mai indeaproape textura si celularitatea colului uterin. El este de fapt un microscop ce poate mari imaginea pana la 25 de ori astfel putandu-se observa in situ eventualele leziuni la nivelul tesutului.
Biopsia cervicala este recoltarea unei portiuni din tesutul suspectat de a avea modificari celulare. Poate fi de 3 tipuri: biopsia prin ciupire (recoltarea unei portiuni mici din col), conizatia (recoltarea unui fragment mai mare in forma de con), chiuretajul endocervical (introducerea unei chiurete la nivelul orificiului colului pentru a racla celulele de la acest nivel).
Tipuri de biopsie cervicala
Indicatiile colposcopiei si biopsiei
Dupa cum am mentionat, colposcopia se indica in prezenta unui rezultat al testului BPN anormal: indica displazia cervicala sau cancer cervical; sunt semne de infectie HPV; celule scuamoase cu aspect atipic de semnificatie nedeterminata (ASCUS). Deasemenea si in cazul in care in urma unui control vaginal medicul detecteaza leziuni sau alte formatiuni la nivel cervical.
Inainte de examinare
Pentru colposcopie va trebui ca pacienta sa aiba in vedere umatoarele lucruri:
– eventuala sarcina trebuie verificata printr-un test de sarcina; medicul trebuie informat asupra acestui aspect;
– contactul sexual, dusurile vaginale, utilizarea tampoanelor interne sau a altor creme vaginale trebuiesc evitate 2 zile inainte de manopera;
– pacienta nu trebuie sa fie la mentruatie; se prefera un control la 4 zile de la oprirea sangerarii;
– trebuie sa anunte medicul de eventualele medicamente ce le ia sau le-a luat in ultima vperioada (in special aspirina, anticoagulante, s.a. );
– trebuie sa anunte medicul cu privire la alergiile pe care le are la medicamente si la anestezice; deasemenea asupra eventualelor boli de coagulare;
– se prefera efectuarea examinarii dupa tratarea oricaror fel de infectii vaginale;
– pentru ca disconfortul examinarii sa fie mai scazut, se recomanda administrarea unui antialgic cu 30-60 de minute inainte; deasemnea golirea intestinului si a vezicii urinare pot ajuta.
Procedura medicala
Scopul colposcopiei este in primul rand diagnostic, ulterior putand fi utilizata ca si o metoda de tratament.
Ca tratament se poate rezeca tesutul patologic prin tehnici de electrocoagulare si crioterapie. O conizatie extinsa se poate realiza daca leziunea e clara la examinare.
Medicul va trebui sa explice procedura pacientei. Un usor disconfort va fi prezent in special in momentul preluarii biopsiilor. Pacienta va trebui deasemenea sa semneze un document prin care atesta faptul ca a fost informata de procedura si de riscurile sale.
Pacienta va fi dezbracata complet de la brau in jos si se va urca pe masa de examinare stand in pozitie ginecologica. Medicul va introduce speculumul si va departa usor peretii vaginali expunand colul uterin. Colposcopul va fi adus la 30 de cm de vagin fara sa se introduca.
Cu o sursa de lumina medicul va putea vizualiza in mod direct aspectul cervixului. Se poate pulveriza o solutie de acid acetic si o solutie iodata (Lugol) pentru evidentierea zonelor anormale (acestea vor aparea albe si astfel se poate lua o biopsie tintita). Daca apar sangerari se pulverizeaza o solutie speciala ca sa le opreasca.
Pentru a usura disconfortul se poate administra un sedativ sau un anestezic local sau general, depinzand de cat de mare va fi zona biopsiata.
Dupa examinare / Riscuri
De obicei la o ora dupa interventie pacienta poate merge acasa si a doua zi poate relua activitatea ei obisnuita. In urmatoarele zile este normala jena locala si sangerarile vaginale.
Actele sexuale, utilizarea de tampoane interne, dusuri vaginale si alte creme locale sunt interzise in prima saptamana.
De tinut minte ca singura, colposcopia nu implica niciun risc.
Complicatiile colposcopiei cu biopsie sunt rare insa medicul trebuie contactat cat mai repede daca apar urmatoarele simptome:
– febra
– durere acuta pelvina
– sangerari in cantitati mari
– secretii vaginale verzi-galbui, cu miros neplacut
Unul din riscurile acestei interventii este infectia. Dupa cum am discutat si la Boala Inflamatorie Pelvina, in urma colposcopiei cu biopsie bacteriile pot coloniza mucoasa lezata dand inflamatie locala, ulterior infectia putandu-se raspandi si la nivel uterin si asa mai departe in mod ascendent.
Hemoragia este un alt risc si daca e in cantitate mare si nu poate fi oprita trebuie din nou mers la medic. Pacienta ar putea incerca sa opreasca sangerarea prin aplicarea unui tampon steril intravaginal pana ajunge intr-un serviciu medical.
Daca pacienta e insarcinata exista un mic risc de avort spontan, inducerea nasterii premature si se asociaza chiar si cu moarte perinatala.
Infertilitatea se poate instala prin vindecarea leziunilor colului intr-un mod vicios. Insa acest lucru poate fi rezolvat ulterior.
Rezultatul colposcopiei si biopsiei
Rezultatele biopsiei vor veni cam in 2 saptamani. Indiferent de rezultat trebuie discutat cu medicul despre re-evaluarea periodica fie ea si doar prin testul Babes Papanicolau.
Daca rezultatul e bun va trebui re-evaluare la 6 luni. Anumite leziuni se pot trata medicamentos, de exemplu cu ovule vaginale.
In caz de rezultate ce indica displazii celulare severe se va indica o metoda conservativa: distrugerea tesutului patologic prin electrocoagulare sau crioterapie si conizatia extinsa. Daca rezultatul indica o proliferare maligna indicatia va fi de histerectomie totala.
Colposcopia cu biopsie si sarcina
Colposcopia simpla nu este contraindicata in sarcina insa datorita complicatiilor, biopsia cervicala se asociaza doar in cazuri in care se suspecteaza un cancer. Cancerul microinvaziv nu se trateaza in aceasta perioada insa se interzice nasterea naturala optandu-se pentru cezariana.
Conizatia e indicata in timpul sarcinii numai in prezenta unui cancer invaziv. Colposcopia cu biopsie poate detecta cu succes modificarile anormale la nivelul colului uterin, dar este o indicatie ce vine doar dupa efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Efectuati o data pe an testul BPN si tineti-va din scurt sanatatea!
Buna ziua! Ma numesc Roxana si am 23 de ani.Anul trecut in februarie am fost sa fac un papanicolau. Rezultatul a fost LSIL(grad scazut), mi s-a spus sa fac o genotipare hpv si colposcopie. Am hpv 16. La colposcopie: leucoplazie pe buza posterioara; discreta reactie acetoalba la nivelul ZT de pe buza anterioara cu vascularizatie accentuata: vase dilatate aparent cu arborizatie normala pe BA; anomalii vasculare la nivel ZT de pe BP. Mi s-a recomandat tratament cu issoprinosine mie si partenerului timp de 3 luni si timp de 5 luni dupa menstruatie ovule(prima luna cervugid apoi ovule cu propolis), nu mi-a reconandata sa fac cauterizare deoarece sunt prea tanara.Am urmat tratamentul iar a 6 a luna am fost la control. Am facut iar papanicolau si rezultatul a fost celule scumoase atipice de semnificatie nedeterminata ASC-US, mi s-a spus ca sunt un pic mai bine si tratamentul a fost tot cu ovule cu propolis 5 luni si de data aceasta. Am urmat tratamentul. Dupa alte 6 luni a urmat sa ma duc iar la control,dar nu la aceiasi doctora. In martie anul acesta am fost la clinica AIS pt a face un nou papanicolau si a recolta secretie…rezultatul este acesta: celule scumoase atipice care nu pot exlude o leziune intraepiteliana de grad inalt ASC-H,pe langa asta mai am si 2 infectii klebsiella sp si streptocococ, mi s-a dat tratament pt prima infectie cu ciprinol 10 zile,baraka pastile de imunitate si ovule macrimor complex,dupa ce termin tratamentul de 10 zile fac pauza de inca 10 zile, apoi ma duc iar la ginecolog pt ami da alt tratament pt cealalta infectie. Mi s-a spus ca am facut infectiile deoarece am imunitatea foarte scazuta.Dupa ce scap de aceste infectii mi s-a recomandat sa fac erad fara nicio explicatie,nu mi s-au dat informatii despre rezultatul de la papanicolau,sunt tare speriata pt ca nu stiu ce o sa se intample cu mine,imi este tare frica sa nu fac cancer. Am nevoie de mai multe pareri si as avea nevoie si de un ginecolog bun.Vreau sa fac o biopsie pt a vedea daca chiar am nevoie de erad. Am fost intrebata daca partenetul meu are ceva si am zis ca nu,el nu are niciun simptom.?Tin sa mentionez ca suntem impreuna de 3 ani jumate. Vreau sa stiu cum se vindeca si barbatii de acest virus?? Astept raspuns. Muuuuulta sanatate!!
Buna ziua . In septembrie am facut testul Papanicolau unde a iesit clasa IV ( carcinom in situ ) am efectuat conizatia cu bisturiul la rece in octombrie iar rezultatul este carcinom scuamos in situ . As dorii sa stiu daca in urma conizatiei a fost tot eliminat sau mai trebuie sa urmez alt tratament? Am 27 de ani, nu am copii si pe viitor mi-as dorii sa am. Hpv pozitiv 31, 33, 51.
MACRO: Piesa de conizatie de 2,5/2/1,5 cm .S-au prelucrat si examinat multiple sectiuni din materialul primit, colul uterin fiind prelucrat in intregime .
MICRO: La nivelul epiteliului de acoperire de-a lungul canalului cervical pe o lungime maxima de 1 cm (hemicol drept ) cat si la nivelul epiteliului glandular se observa modificari caracteristice de displazie de grad inalt/ carcinom scuamos in situ . Marginile de rezectie sunt libere, cea mai apropiata de la nivelul endocolului este situata la 5 mm de (hemicol drept ),iar cea mai apropiata de la nivelul exocolului se afla la cel putin 3 mm ( hemicol stang ) . Nu sunt prezente aspecte de invazie stromala , angliolimfatica sau infiltrare perineurala. Restul materialului examinat prezinta semne indirecte de infectie HPV ( koilocitoza ) redus infiltrat inflamator neutrofilic intra, subepitelial si intraglandular. Stroma este fibroasa, cu redusa staza vasculara. La nivelul endocolului se observa arii de metaplazie scuamoasa imatura si matura .
Concluzii: Carcinom in situ al colului uterin, pTisNxMxL0V0R0
Va rog sa imi dati un raspuns .
cu toate ca am peste 40 de ani,cancerul de col uterin era pina acum o poveste care razbatea din cind in cind printre problemele zilnice.dupa un test papanicolau efectuat in cadrul unor investigatii pentru alte probleme de sanatate s-a prabusit universul.si asta nu pentru ca as fi avut habar de gravitatea situatiei ( cu toate ca de pe hirtia respectiva numai cuvintul biopsie m-a facut sa ma gindesc la o nenorocire),ci datorita reactiei doctoritei.pe buletin scria:”leziune intraepiteliala sau maligna de grad inalt H-Sil” plus niste precizari legate de numarul si felul cum aratau celulele recoltate.Cu o doctorita in fata peste care parea ca a cazut tavanul si care mi-a explicat sumar ca ceea ce scrie acolo ma plaseaza cu un pas in urma cancerului,ce as fi putut sa fac?S-o cred si sa fac ce imi spune,nu?Se pare ca a si respectat protocolul,de altfel,pt.ca m-a trimis urgent sa fac colposcopie in alta parte,numai la o anumita doctorita,de la o alta policlinica particulara,bineinteles,(de ce fara biopsie nu inteleg nici acum) si sa revin la ea pt.conizatie.Mi-a si desenat(ca pt.copiii timpiti) ce ar insemna asta.Din desen reiesea ca as cam ramine fara col.Cum traim intr-o tara in care o singura parere medicala nu te duce in mod sigur inapoi acasa,sanatos,am hotarit sa mai intreb un medic.Si cum prea multi ginecologi nu stiu, am apelat la medicul cu care am nascut,persoana importanta,sef de sectie de specialitate la un spital important din Bucuresti.Dupa ce a scaldat-o „ai cancer,n-ai cancer”,a decis „sa vedem colposcopia”.Am facut-o in acel spital,in aceeasi zi.Doctorita care a efectuat-o mi-a zimbit incurajator,in semn de nu e chiar asa de grav,dar mi-a spus „vorbiti cu dom’profesor”.Singurul lucru care m-a incurajat si pe care l-am inteles din ce a scris pe rezultat a fost „epiteliu pavimentos iod +”.La testul Lahm-Schiller de la colposcopie asta inseamna-„nu e malign”.Din pacate „dom’profesor” nu a fost impresionat si dupa un ochi aruncat pe acea hirtiuta a decis”trebuie sa prelevam mostre pt.biopsie-ca nu se stie.”Concluzia-erad,conizatie,nici acum nu stiu ce mi s-a intimplat exact, dupa o saptamina.Fiind al doilea doctor pe care il consultam deja,cu teroarea malignitatii pe cap,m-am dus.Stiu ca folosit ansa diatermica si a prelevat trei mostre destul de mari-aproape o treime,daca nu jumatate din col. Dupa 2 saptamini de groaza a venit si rezultatul biopsiei-„condilom plan,cin 1”.Am ramas cu doua dileme,dupa aceasta experienta nefasta-citi doctori presteaza asemenea interventii numai de dragul banilor (pt.ca nu puteam sa-l las cu buzunarul gol,nu?) si cum este posibil ca un rezultat citologic H-SIL sa fie dat de o leziune de grad scazut,care din cite inteleg putea trece si de la sine?ca sa nu mai pun si intrebarea,unde e morala profesionala in lumea medicala de la noi?cam citi doctori trebuie sa iei la rind,ca sa nu fii taiat pe degeaba?!
Buna
Ma numesc Lida, o luna in urma am avut biopsie cervicala. Dupa un o luna de zile de revenire, am avut rela?ie cu so?ul meu. Dar dupa asta am avut singerari. Oare este asta normal or e o alarma la care trebue sa reactionez repede?
Rog un sfat.
Multumesc din timp
Buna ziua,
de curand am facut PAP si mi- a ie?it ASC-US. Am facut, la recomandare testare HPV, a ie?it negativ. Am facut si colposcopie: leziune grad sc?zut, mediu sugestiv pt. condilom cervical. Medicul meu ginecolog, dupa ce a analizat situa?ia, mi- a spus ca- s ok, ca n- am nimic, sa- mi v?d de treaba. Sunt in perioada in care as fi dorit sa ramân insarcinata( am deja un b?ie?el), si de aceea parca as mai dori o opinie. Ma gândeam ca daca exista o leziune, nu mi- ar trebui nici m?car un tratament…. Plus ca nu am inteles ce este acest condilom cervical.
Multumesc!
Buna Simona Bordeias- Neagu, pentru ce ai mai facut testarea HPV daca tot ai facut colposcopie in absenta HPV? Citeste despre polipii cervicali. Poti ramane insarcinata linistita.
Buna ziua,
De curând am facut o biopsie cervicala si in aceeasi zi am si r?cit foarte rau, am început sa tusesc si sa am febr? in fiecare zi. Nu am avut singerari deloc dupa biopsie, am avut doar o scurgere de culoarea plumbului, dureri in vagin si febr?, dar nu ?tiu daca febra e cauza ta de la r?ceal? sau de la biopsie. Întrebarea mea e: trebuie sa anun? doctorul despre acestea?
Buna ziua! Ma numesc Ruxandra am 25 de ani sunt c?s?torit? de 3 ani, si sunt împreuna cu so?ul meu de la vârsta de 16 ani. In urma cu 4 ani mi am facut testul papanicolaou si am descoperit ca am HPV 16, am facut cele 3 doze de vaccin Silgard împreuna cu so?ul meu si el având aceea?i problema ( negi, veruci …) in zona intim?. + colposcopie .. ?tiu ca nu exista tratament pentru a?a ceva si ca totul se bazeaz? pe o imunitate foarte buna. Am folosit toate ovulele posibile pentru a cicatriza rana colului uterin. Biopsia nu o pot face deoarece înc? nu am un copil si f?când aceasta procedura risc sa nu mai r?mân niciodat? îns?rcinat?, sau posibil mai greu .. vroiam sa va întreb daca ati avut paciente care au sc?pat de acest virus si s au vindecat. Am citit pe internet ca dup? câ?iva ani el dispare, eu l am depistat acum 4 ani, nu ?tiu exact de cât timp Il aveam. Mul?umesc!
Buna Ruxandra, pentru a considera o sarcina trebuie sa fii in viata, iar un cancer cervical nediagnosticat la timp te poate pune in situatia sa nu supravietuiesti sau daca supravietuiesti sa ramai fara uter, deci fara sansa de a avea copii in viitor.
Biopsia, fie ea prin ciupire sau conizatie nu iti scade sansa de a ramane insarcinata, nu ai primit informatiile corecte.
In majoritatea cazurilor infectia cu HPV dispare de la sine, dar nu intotdeauna. Cand persista produce modificarile pe col si exista riscul cancerului cervical. Vaccinarea e inutila dupa ce ai dobandit deja infectia.
De acum 4 ani putea sa dispara si sa te fi infectat cu alta tulpina, asta poti afla doar printr-o noua genotipare.
Buna ziua! Mul?umesc frumos de r?spuns! Dumneavoastr? ce îmi recomanda?i sa fac????? Si ast?zi vin de la doctor mi am facut o ecografie genitala pe cale vaginal? având dureri in partea de jos si diagnosticul un chist ovarian polichistic cu sânge si cheaguri sangvine .. mi a dat de facut o analiza CA 125 o primesc in 2 zile. + tratament dar mai întâi a?tept?m analiza sa vedem despre ce e vorba. ?in sa va spun? ca de un an am tot încercat sa ramân îns?rcinat?, am zis ca poate cu o sarcina ma ajuta Dumnezeu si mai remediez din probleme + 3 nodulii la sân pe baza hormonal?, deocamdat? au disp?rut de câteva luni am luat mastodynon si i am ?inut sub observator .. am 25 de ani nu ?tiu daca ma în?elege?i dar nu mai ?tiu ce sa fac .. ce ar trebui sa mai fac??? Ma pute?i ajuta va rog frumos??
Ruxandra, daca la colposcopie se vad leziuni care necesita biopsie atunci trebuie sa faci biopsia, indiferent de ce riscuri (mici) are pentru o viitoare sarcina.
Se poate face biopsie daca ti-a venit menstruatia? (Ce presupun analizele amanuntite de sange pentru depistarea cauzei la numarul de trombocite foarte crescut din organism?) Am fost programata pentru 6 dec. Si astazi e prima zi de ciclu. 🙂
Buna ziua! Sunt o mamica tanara de 22 de ani! Acum 8 luni am aflat ca am o rana pe col+hpv! Am facut colposcopie plus genotipare unde mi’au iesit 31-45 61 62 84 si 3-4 luni tratament cu ovule deoarece inca alaptam! Acum am facut pap unde mi’a iesit LSIL! Prima data am avut Asc-us! Ce este de facut? Va multumesc
Buna Georgiana, monitorizare cu test Papanicolau ca si pana acum. Daca persista peste 6 luni va trebui sa repeti colposcopia.
Buna ziua! Daca la testul Papanicolau mi-a iesit Ascus, pot ramane insarcinata? Incerc de mai bine de jumatate de an si nu reusesc. Am 25 de ani si mai am un copil de 3 ani.
Buna Elena, ASCUS nu te impiedica sa ramai insarcinata, nu e cauza de infertilitate. Cu toate astea, inainte sa ramai insarcinata asigura-te ca nu e o problema la nivelul colului (modificari pre-canceroase), va trebui sa faci ori test HPV ori colposcopie.
Buna seara, am urm rezultate: bp- nilm (sept 2017). Am dat peste un medic extra precaut care mi-a recomandat test hpv, desi rezultatele pap au fost ok an de an (am 32 de ani). S-a dovedit ca am hpv, tulpinile 39 si 54, deci una risc scazut, una crescut. Nu inteleg rezultatele colposcopiei: fara leziuni macroscopice, cu mica zona hiperemica periorificial; jsc vizibila, ectopie pseudo polipoida mai extinsa ba si mai putin bp cu tendinta la acidofilie. Ora 9- 3 glande cu guleras; ora 4: 2 glande cu guleras. Tl: zin perioficial. Mi-a recomandat cintec plus, mi-a zis si ca n-am ce face, de ce am gacut testul hpv! Nu inteleg ce e cu glandele cu guleras si ce ar trebui sa fac in continuare. Multumesc anticipat
Buna ziua. Ma numesc Roxana si am 26 de ani. In octombrie 2017 am facut testul Papanicolau,iar rezultatul a fost ASC-H. La genotiparea HPV mi-a iesit tulpina 16. Am facut colposcopie,iar in ianuarie biopsie (ERAD), iar rez. a fost CIN 3, cu recomandarea sa repet Papanicolau si HPV peste 6 luni (iulie). In acest timp am facut tratament cu ovule si viusid. De o saptamana am inceput sa simt un mic disconfort (o usoara durere) care vad ca persista…Va rog sa-mi spuneti care e parerea dvs? Este grav pentru ca imi doresc foarte mult un copil. Multumesc!
Buna ziua !
Am facut testul pap cu rezultat leziune interepiteliala grad scazut de 2 ori si infectie HPV. In Oct 2018 si in Martie 2019. Am facut o colposcopie luni in UK unde locuiesc. Mi-a facut-o o nursa chinezoaica. Mi-a infundat pur si simplu acel tub de silicon pt a vedea colul. Avand un mucus sus in cervix a incercat sa il scoata cu un tampon de vata timp in care facand-o cu bruschete am sangerat. Apoi a sters locul si a inceput spalare colului cu solutia acetata ca si cand spala vase. Apoi a sters iar sangele. Colul era ok. Aspect curat. Nu s-a albit nimic. A aplicat si sol cu iod si nimic. Rezultatul col ok. Nu a facut biopsie. Mi-a sters cu un tifon destul de adanc sangele. A zis ca e normal. Am avut f putin sange in acea zi de luni 8 aprilie 2019. Am calatorit in Romania. A doua zi la 4 dim , adica marti , a curs sange ca la ciclu apoi s-a oprit. A mai curs puti cate putin pana astazi miercuri 10 aprilie. Acum este a 3 a zi in care inca am sangerare dar nu mult. Eu am facut o colposcopie in Romania acum 2 ani 2016 tot pt acelasi rezultat la testul pap, la Micomi. Colul perfect intact. Asa ceva nu am patit. Sunt foarte speriata. Este normal asa ceva??? Ce mi-a facut ??? Eu am o alta programare la o colposcopie pentru joi, la Micomi de aceea am venit in tara. O mai pot face in aceste conditii?
Este normal sa sangerez?? M-a ranit cumva??
Va rog ajutati-ma cu un raspuns sunt ingrozita. Am venit in Romania pt colposcopie special.
Va multumesc frumos !
Astept un raspuns cu nerabdare
Bună ziua..În urma biopsie făcute mi să pus diagnosticul de carcirom scumocelular nechinitizat…Cînd de grav este???
Buna ziua! Am o rana pe Col de vreo 7 ani dacă nu dispărea in urma cu nici un tratament…in Ianuarie 2018 am făcut test Pap și nu mi-a ieșit modificări inafara de rana .incercand sa rămân însărcinată nu am mai făcut test doarece am reușit sa rămân in Februarie 2019 !dupa ce am născut mii sa făcut un test la 6 săptămâni și mi-a ieșit Ascus.mi la repetat in Aprilie și mi-a ieșit testul bun.in Octombrie l-am făcut din nou și mi-a dat Hsil.Dr care mi-a făcut testul mi-a făcut biopsie din Col la suprafața.dupa am mai cerut o opinie și mi-a recomandat Exo/endo Col la biopsie și dacă iese bine operație de conizarie! Întrebarea mea este dacă as putea face operație de conizatie doar cu biopsia făcută la suprafața și nu este periculos dacă nu a recoltat tot?Multumesc
Buna ziu.a! Am facut un test Papanicolau la inceputul lui februarie.Rezulta,t pozitiv ; AGC endocervicale NOS.Mi s-a recomandat tratament cu PApilocare ,cate 10 zile pe luna timp de 2 luni si Zifex complex ovule timp de 7 zile.Refacere test in iunie.Oare nu este necesar o biopsie sau alte investigatii?Nu contest recomandarea primita dar doresc si alta opinie medicala.Multumesc