Parerea generala a populatiei este ca odata cu informarea referitoare la metodele de contraceptie, in special campaniile scolare de promovare a folosirii prezervativelor, apare si debutul comportamentului sexual necorespunzator. Cu alte cuvinte, multi parinti sunt impotriva informarii copiilor lor de frica sa nu ii influenteze spre o viata sexuala precoce/promiscua/inadecvata.
O situatie similara este si in cazul vaccinarii anti HPV. Nu de putine ori am auzit ca argument contra vaccinarii faptul ca „fetita mea e prea mica pentru vaccinare, nu vreau sa-i ofer stimulare pentru inceperea vietii sexuale sub protectia vaccinului”.
Pornind de la aceasta idee, o echipa de cercetatori de la University of Manchester a studiat atitudinea fetelor vaccinate comparativ cu perioada prevaccinare. Rezultatele au fost publicate in British Journal of Cancer si releva faptul ca dintre cele peste 500 de adolescente de 12-13 ani intervievate, aproape 80% au devenit constiente de riscurile contactului sexual si iau decizii in urma unei informari mai aprofundate.