Comportamentul Sexual la Oameni

Barbatii au o viata promiscua in timp ce femeile sunt mai selective, asta e conceptia generala cand vine vorba de activitatea si comportamentul sexual al oamenilor. Un nou studiu publicat in Cell pune la indoiala ideea conform careia strategiile de reproducere urmeaza un tipar unic si aduce detalii care vor influenta investigatiile ulterioare referitoare la comportamentul de reproducere al speciei umane.

In 1948, Angus J. Bateman a obtinut niste informatii referitoare la musculita de otet (Drosophila melanogaster) conform carora masculii au succes la imperechere (ca numar de parteneri) si la reproducere (ca numar de descendenti) mai mare decat femelele. Bateman a demonstrat ca exista o legatura foarte stransa intre succesul la imperechere si succesul reproductiv.

S-a concluzionat ca femelele tind sa fie mai selective pentru ca un ovul necesita mai multe resurse pentru creere, succesul reproductiv fiind direct dependent de numarul de ovule pe care le au la dispozitie, in timp ce succesul reproductiv al masculilor depinde doar de numarul de femele cu care se imperecheaza (deci de succesul imperecherii). Aceasta teorie sustine conceptia clasica in care masculii sunt competitivi si au o viata sexuala promiscua in timp ce femelele sunt necompetitive si mai selective.

Aceeasi teorie este considerata adevarata si in cazul speciei umane, iar Dr. Gillian R. Brown a decis sa faca o analiza a comportamentului de imperechere si a succesului reproductiv
in populatiile umane actuale pentru a testa teoria selectivitatii sexuale.

Datele au fost culese din 18 tipuri de populatii umane diferite. In timp ce succesul reproductiv variaza mai mult la masculi decat la femele in general, s-a observat o variabilitate foarte mare intre populatii: de exemplu, in societatile monogame, variatia intre succesul reproductiv la masculi este similara cu cea a femeilor.

Cercetatorii au examinat si factorii care ar putea explica variatia intre populatii. S-a observat ca mortalitatea influentata de sex, raportul numarului femei/barbati, densitatea populatiei si variatia in calitatea partenerilor pot influenta comportamentul sexual al oamenilor.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.