Conduita Dupa Un Test Papanicolau (ASC, AGC, LSIL, HSIL, Koilocitoza, HPV etc)

Testul Papanicolau (citologia cervicala) este un test de screening pentru cancer cervical, adica nu pune diagnosticul de cancer cervical, dar imparte femeile in 2 grupuri: cele cu risc scazut de a face cancer cervical si cele cu risc inalt de a face cancer cervical pana la urmatoarea testare citologica.

Diagnosticul de cancer cervical se pune doar dupa o biopsie pentru ca doar biopsia poate evidentia invazia, o trasatura obligatorie pentru diagnosticul de cancer. Screeningul pentru cancer cervical nu poate detecta cancerul cervical, dar poate evidentia modificari pre-canceroase care ar putea sa devina cancer in absenta tratamentului.

Am mai spus asta si cu alte ocazii (in cel putin 3 articole), dar atata timp cat la articolul despre rezultatele unui test Papanicolau inca apar intrebari de tipul: Am facut testul Papanicolau si am rezultatul xyz, e cancer? inseamna ca mesajul nu a fost inteles. Nu-i nimic, in timp se va intelege.

In functie de rezultatul testului Papanicolau, conduita ulterioara difera de la caz la caz, iar in paragrafele de mai jos incerc sa fac un rezumat cat mai eficient.

Negativ (casuta de langa Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna este bifata sau apare DA in dreptul ei).
Acest rezultat inseamna ca nu s-a detectat nici o anomalie celulara. Se continua cu testarea de rutina. Riscul de a dezvolta cancer cervical este minim.

Nesatisfacator (este mentionat NU langa Satisfacator pentru evaluare).
Acest rezultat inseamna ca specimenul trimis catre laborator nu a putut fi evaluat (rezultatul trebuie sa contina si motivul). Testul trebuie repetat dupa 3 luni, iar daca rezultatul este Nesatisfacator de 3 ori consecutiv trebuie facuta colposcopie.

Modificari scuamoase borderline – ASC: ASC-US si ASC-H
Acest rezultat inseamna ca exista modificari celulare care nu pot fi descrise ca fiind normale. Citologia trebuie repetata dupa 6 luni, iar recomandarea pentru colposcopie se face daca rezultatul se repeta de 2-3 ori. Majoritatea se vindeca de la sine, doar 1 din 10 vor necesita tratament. Pentru ASC-H se recomanda direct colposcopie.

Modificari glandulare borderline – AGC: AGC-NOS si AGC-FN
Acest rezultat inseamna ca exista modificari ale celulelor glandulare din endocervix care nu pot fi descrise ca fiind normale. Conduita ulterioara presupune colposcopie. 40% dintre femeile cu modificari glandulare borderline au leziuni CIN II-III, CGIN sau chiar cancer cervical.

Displazie sau diskeratoza usoara – LSIL sau LGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN I. Pot fi descrise si koilocite (koilocitoza de cauza HPV). Conduita presupune efectuarea unei colposcopii (in unele regiuni colposcopia se recomanda doar dupa 2 astfel de rezultate consecutive la 6 luni). Aproximativ 1 din 3 femei vor avea leziuni care necesita tratament activ.

Displazie sau diskeratoza moderata – HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN II. Se recomanda colposcopie.

Displazie sau diskeratoza severa- HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN III. Se recomanda colposcopie.

Displazie sau diskeratoza severa cu posibila invazie – HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN III cu posibila invazie. Se recomanda colposcopie de urgenta.

Anomalii / atipii glandulare – AGC
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat anomalii ale celulelor glandulare din endocol. Se recomanda colposcopie. Evolutia neoplaziilor intraepiteliale cervicale glandulare (CGIN) este mai putin cunoscuta decat cea scuamoasa.

Celule endometriale prezente
La femeile sub 40 de ani prezenta celulelor endometriale la testul Papanicolau nu are nici o semnificatie si nu trebuie tratament. La femeile peste 40 de ani semnificatia difera in functie de faza ciclului menstrual, de tratamentele hormonale si de istoricul medical al pacientei. Prezenta celulelor endometriale dupa ziua 14 a ciclului menstrual poate sugera patologie endometriala.

Orice tratament excizional trebuie recomandat doar dupa colposcopie. Despre rezultatele colposcopiei si conduita specifica vorbim intr-un articol viitor.

400 raspunsuri

1 4 5 6
 1. Buna ziua,va rog sa imi dati un sfat daca se poate! Acum 2 ani,după un pap 4a cu hpv pozitiv am facut o conizație. La vreo 8 luni a urmat a 2-a conizatie,deoarece la prima tăiase prea putin.Au urmat 2 pap-test făcute la 3 luni,ambele cu rezultat 1. După alte 6 luni,adică acum,a iesit pap-test-ul in 3d cu hpv pozitiv. In aceste 6 luni am inceput sa iau anticonceptionale care mi-au fost schimbate deoarece aveau continut scazut de ceva hormon(Nu stiu sigur care) si care imi provocau sangerare intre perioade. La o lună de la noile anticonceptionale am facut pap si a iesit neconcludent deoarece aveam o ciuperci. Am facut tratament 3 zile si a fost tot ok. Acum însă, asa cum spuneam,ultimul pap e 3d,hpv pozitiv si sunt disperată. Dr zice ca deocamdata pt mine nu se poate face nimic,a facut tot ce se putea. Am intrebat de nenumărate ori daca trebuie sa faca si partenerul meu un tratament si mi s-a raspuns negativ. Am 38 de ani si nu am copii si mi se pare ciudat ca acum nu se mai poate face nimic,trebuie sa astept si sa ma las de fumat,sa dorm regulat si sa incerc sa imi întăresc sistemul imunitar. Eventual pot sa fac vecinul pt hpv….asa mi s-a raspuns. Ce sa astept? Sa fac cancer? Va rog un raspuns si va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, scopul testului Papanicolau e sa previna progresul spre cancer cervical, deci daca au aparut modificari in prezenta HPV trebuie sa faci colposcopie.
   Nu exista sa nu se poata face nimic, mergi sa te vada un ginecolog cu experienta in gineco-oncologie.
   Vaccinul anti HPV e util doar inainte de infectie, odata ce te-ai infectat nu poate influenta vindecarea.
   Renunta categoric la fumat.

  • Va multumesc pt raspuns. Din pacate am mai scris si in alta parte cu numele „germania”…fiind noua pe forum si speriată nu mai reușeam să intru. Asa cum am scris si dincolo,am fost din nou la dr si mi s-a spus sa astept 3 luni,refacem pap si genotiparea hpv. De colposcopie nu a vorbit! Spune că m-ar putea ajuta vaccinul ,dar o histerectomie nu,pt ca hpv ar putea „merge” altundeva in corp. Asa este? Nu stiu ce tulpini am avut prima dată si nu stiu ce tulpini am acum! Dată situația mea si daca voi reuși să neutralizez printr-o minune acest hpv, am sanse de regresie de la sine a acestui pap3d? Se poate ca acum sa fie alte tulpini ale hpv?Am facut o programare la o clinică de displazie(in cadrul spitalului) ,dar durează inca o lună…Sper ca acolo sa gasesc dr ca si s-voastră. Va multumesc frumos!

 2. Senciuc Cristina

  Buna ziua,am 27 de ani,o nastere naturală,anul trecut am facut un test Papanicolau si au rezultat AGC-NOS fara alte specificații(probabil endometriale cu atipii minime),hpv pozitiv tulpina 16,rezultat colposcopie: fara modificări semnificative.Biopsie endocol cu diagnostic:aspectul histopatologic este compatibil cu o leziune intraepiteliala scuamoasa verticala,cel mai probabil de grad inalt(HSIL) NL: diagnosticul histopatologic va fi interpretat sub rezerva dimensiunilor reduse și a imposibilității orientării fragmentelor de mucoasa exocervicala;absența corionului subiacent nu exclude cu certitudine prezența unei leziuni invazie.Endometru cu diagnostic: aspectul histopatologic este sugestiv pentru modificări endometriale de tip faza proliferativa dezorganizată.NL este necesară interpretarea în context clinic și în funcție de data ultimei menstruatii.Acum 2 zile am facut conizatie,urmatoarele lucruri ce mi-au fost recomandate sunt sa mai fac un copil apoi sa imi scoată ruterul.Eu vreau sa stiu va rog daca chiar este nevoie sa fac asta?chiar trebuie să îmi scot uterul?O seara buna.

 3. Buna ziua!
  In decembrie 2018 am fost la consult ginecologic pentru ca eu și soțul meu ne dorim un copil. Rezultatul papanicolau a fost asc-h, Dna doctor mi-a recomandat sa fac un tratament pentru Col inflamat cu niște ovule și apoi sa refac examenul paps. La al doilea examen am avut același rezultat Și mi-a făcut programare pt biopsie. La biopsie rezultatul primit a fost l-sil Cin 1. Și Dna doctor mi-a spus ca e bine și m-a felicitat și a zis ca trebuie refăcut examenul papanicolau la fiecare 6 luni pentru următorii 3 ani, fără a fi nevoie de vreun alt tratament. Întrebarea mea este: pot încerca sa rămân însărcinată in perioada aceasta? Trebuie sa îmi fac alte analize înainte de a rămâne însărcinată? Astept cu interes răspunsul dumneavoastră! Mulțumesc!

 4. Buna seara, d-le doctor! Am revenit cu rezultatul biopsiei. diagnostic histopatologic: displazie cervicala moderata (CIN 2) si severa (CIN 3) zona jonctionala a buzei anterioare si posterioare. Descriere microscopica: epiteliul jonctional atat de la nivelul buzei anterioare ,cat si de la nivelul buzei posterioare prezinta zone cu pierderea stratificarii normale in cele 2/3 inferioare, urmate de arii cu pierderea polaritatii nucleare in toata grosimea epiteliala, dar fara depasirea membranei bazala. Epiteliul pavimentos de exocol de la nivelul buzei anterioare prezinta zona eroziva(cervicita) ,iar cel de la nivelul buzei posterioare o arie redusa (cin1). Marginile de rezectie sunt in tesut sanatos. pe ambele piese. Va rog mult de tot sa-mi spuneti cum se interpreteaza acest rezultat, ce ma asteapta in continuare? Va multumesc! O seara frumoasa!

 5. Bună ziua, am făcut de curând un test Pap, rezultatul fiind CIII LSIL asociat cu Hpv. Iar la testul de Hpv mi-a ieșit genotipul: 16, 33, 35, 84.
  Medicul mi-a dat un tratament ce consta in : Tergynan și pastile: isoprinosine ewopharma. Fără vreo specificație ca ar trebui să fac colscopie. Ar trebui să ma îngrijorez? Trebuie să fac analize mai amănunțite ? Vă rog ajutați-mă cu un sfat, medicul nu mi-a spus nimic inafara de cum să iau pastilele.

 6. Buna ziua.Mi s-a pus diagnostic citologic ASC-H +AGC?Ce inseamna asta si ce riscuri sunt?Va multumesc

 7. Buna ziua am făcut testul pap din care mi sa pus un diagnostic : atipii celulare-suspect displazie .
  Si asi vrea sa știu ce inseamna ,,e cancer sau nu mi sa luat și biopsie dar nu mai am răbdare pana vine

 8. Buna ziua,
  În urma unui control ginecologic la testul Papanicolau rezultatul a fost Hsil.Au urmat doua colposcopii la care nu s – a văzut nimic.Am făcut biopsie chiuretaj endocol si biopsie exocol care a ieșit fără leziuni dizplastice.Intre timp am făcut și un test hpv care a ieșit pozitiv pentru hpv genotip 33 .Dupa 10 zile medicul curant mi a zis ca trebuie sa fac conizatie, deoarece medicul anatomo patolog a zis ca exista undeva o leziune dar nu se vede.Sunt foarte derutata, nu știu ce sa fac în continuare.De 4 luni nu mi s a dat nici un tratament.Am nevoie de un sfat , mulțumesc!Sănătate tuturor!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.