Condusul prudent dupa 60 ani

Persoanele peste 60 ani pot intampina dificultati in timpul sofatului deoarece unele afectiuni oculare legate de varsta pot afecta abilitatile de a conduce vehicule. Cele mai frecvente modificari oculare legate de varsta care pot afecta seniorii sunt:

  • Dificultati in a vedea clar semnele de circulatie
  • Dificultati in a vedea obiecte situate aproape, precum bordul masinii sau harti rutiere
  • Dificultati in aprecierea distantei si a vitezei
  • Modificari in perceperea culorilor
  • Dificultati in a vedea pe lumina slaba sau noaptea
  • Dificultati de adaptare la lumina soarelui sau la lumina farurilor
  • Ingustarea campului vizual cu afectarea vederii laterale.

Sfaturi pentru a conduce prudent, in special noaptea:

1. Atentie sporita in intersectii – asigurati-va din ambele directii cand intrati intr-o intersectie; intoarceti capul in mod frecvent in timpul mersului pentru a compensa o eventuala scadere a vederii periferice.

2. Reduceti viteza si limitati-va condusul doar in timpul zilei – daca aveti probleme cu vederea nocturna sau ochii dumneavoastra se adapteaza greu la razele luminoase ale farurilor, reduceti viteza si evitati sa conduceti pe timpul noptii.

3. Evitati condusul pe vreme rea, in centrul oraselor aglomerate, pe autostrazi sau pe distante lungi – persoanele in varsta sunt mai predispuse la oboseala; calatoriile lungi trebuie evitate, in special dupa mese copioase sau dupa consumul de alcool.

4. Evitati folosirea de ochelari de soare/vedere cu rame sau brate groase – restrictioneaza vederea laterala.

5. Evitati folosirea telefonului mobil in timpul condusului – la persoanele in varsta, timpul de reactie este scazut (in special intr-o situatie de urgenta) chiar si fara a fi distrasi de telefonul mobil.

6. Efectuati un control oftalmologic anual – are ca scop aducerea la zi a prescriptiei optice si detectarea si tratamentul precoce al unor eventuale afectiuni oculare.

Declinul abilitatilor fizice si mentale predispune soferii varstnici la anumite tipuri de accidente rutiere.

Fragilitatea legata de varsta de asemenea ii face mai vulnerabili la accidentele grave. Nu exista o varsta anume la care abilitatile unui sofer senior se deterioreaza brusc pana in punctul in care sofatul devine prea dificil sau nesigur, de aceea este importanta evaluarea periodica a starii de sanatate oculara.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.