Conizatia Prin ERAD + Video

ERAD (ElectroRezectie cu Ansa Diatermica) este o procedura chirurgicala de diagnostic si tratament pentru leziunile colului uterin.

Cand se face ERAD?

ERAD este recomandata daca s-au gasit rezultate anormale la testul Papanicolau si dupa efectuarea unei colposcopii. Scopul ERAD este de a exciza tesutul bolnav, ulterior facandu-se diagnosticul leziunii la microscop.

Conizatie prin ERAD
Conizatie prin ERAD (MedlinePlus)

Cum se face ERAD?

ERAD incepe ca si orice consult ginecologic de rutina. Chiar daca esti constienta in timpul procedurii (anestezia este locala), disconfortul este minim. Medicul ginecolog introduce un specul in vagin pentru a putea vizualiza colul cervical. Cu ajutorul colposcopului, imaginea leziunilor este marita pentru a putea exciza tesutul afectat in intregime.

Ansa diatermica este alimentata electric si in contact cu tesutul va taia regiunile afectate. Dupa corectarea sangerarii procedura se incheie si pacienta poate pleca acasa. Intreaga procedura dureaza aproximativ 20 de minute.

Recomandari dupa ERAD

In primele cateva ore dupa ERAD se va instala o durere controlabila cu antialgice orale (ibuprofen, de exemplu). Este recomandat sa se evite contactul sexual, tampoanele interne si irigatiile vaginale timp de cateva saptamani pana la vindecare completa (aproximativ 4 saptamani). Secretia de culoare galbuie sau maro-negricioasa poate aparea timp de 1-3 saptamani.

Complicatii dupa ERAD

Complicatiile ERAD apar in 1-2% dintre cazuri si includ: stenoza orificiului cervical, sangerari abundente si prelungite, infectie cervicala sau uterina. Este indicat sa programezi un consult ginecologic daca apar dureri abdominale intense, febra, sangerari cu cheaguri, secretii urat mirositoare.

Sarcina dupa ERAD

Daca ai efectuat sau urmeaza sa efectuezi ERAD, probabil una dintre cele mai mari griji e cea referitoare la modul cum va influenta ERAD o viitoare sarcina. Riscul aparitiei unor probleme in timpul sarcinii depinde de profunzimea exciziei cervicale. Aproximativ 10% dintre interventii se asociaza cu nasteri premature.

Incompetenta cervicala (insuficienta cervicala) inseamna ca cervixul (colul uterin) nu reuseste sa stea inchis in timpul sarcinii. O solutie pentru aceasta problema este cerclajul, de aceea este indicat sa comunici medicului care urmareste sarcina faptul ca ai efectuat ERAD.

Stenoza cervicala poate cauza dificultate la dilatarea colului in timpul travaliului. Cercetarile in domeniul infertilitatii dupa ERAD sunt limitate.

90 raspunsuri

1 2
  1. Buna seara..iau Cerviron Ovule,Revidox,Si Isoprinosine.

  2. Buna seara,

    Am facut un test Papanicolau, de rutina, la synevo, si rezultatele (bifate ca prezente) au fost: celule endocervicale si metaplaziate prezente.
    Anomalii ale celulelor epiteliale scuamuase: LSIL cu atipii de tip hpv.
    Apoi, testul hpv a dezvaluit infectia cu tulpina 51 ( cu risc inalt).
    Colposcopia a aratat: displazie moderata la nivelul bazei superioare de cca 7-8 mm si un polip cervical.

    Medicul mi-a recomandat ERAD. ( primul medic la care am putut sa ma programez rapid pentru colposcopie).

    Am 31 de ani, pana acum toate testele pap mi-au iesit bine ( din ce mi-a comunicat medicul la momentul respectiv) desi aveam, intr-adevar, o rana pe col.

    Este ERAD singura solutie pentru o persoana cu rezultatele pe care le am?

    Multumesc!

    P.s.
    Am inceput sa iau suplimentele AHCC, pentru imunitate, in speranta ca voi scapa de hpv.

    Urmeaza oricum sa merg la inca un medic recomandat de o prietena, unde trebuie sa astept mai mult pt programare. Sunt curioasa si de parerea dvs.

    • Buna,tin sa precizez ca si eu pana acum 1 an sa zic,mi-a iesit papa nicolau ff ok.Insa de anul trecut am avut nenorocul sa imi iasa pozitiv adica HPV,mi sa recomandat sa fac ERAD.ul imediat pt ca aveam si o rana pe col,de fapt de aici cred ca Iese HPV.ul acesta nenorocit.Am avut o mare teama pt ca nu stiam ce este,cum se procedeaza si asa mai departe,dar am gasit o doamna doctora ff buna ,si o recomand care ma ajutat sa trec peste teama,si sa o fac.Pt ca poate fii mai rau mai tarziu daca o lasi asa netratata.Sfatul meu e sa consulti si altii doctori daca crezi ca nu e ok,si sa te decizi dupa,dar Erad.ul se merita sa il faci daca ti se recomanda.Multa sanatate

  3. Andreea Falcoș

    Buna ziua, eu sunt programata luni pentru erad, zice ca am o tumoare de col in evolutie, vreau sa va intreb dupa aceasta interventie sunt riscuri de a recidiva? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns

  4. Buna ziua.
    Se da următoarea situație. Test PAP fara modificări sau prezenta HPV, dar la colposcopie s-a descoperit un condilom pentru care s-a realizat ERAD.
    In asteptarea rezultatelor, va rog sa imi spuneti daca este vreo probabilitate ca testul Papanicolau sa fi reiesit fals negativ.
    Vă mulțumesc anticipat!

  5. Buna ziua, eu am facut pe 9.12 2019 un ERAD cu tulpina de 16 hpv …dar la inceput mi a curs galben si acum imi curge un roz …este normal?

  6. Dana, doctorul meu a zis că da,e normal sa mai ai scurgeri roz sau sângerări dar nu abundente. Eu am făcut la fel conizatie cu ansa tot în 19 și acum sângerez însă nu abundent. Mi-a dat Zifex complex (ovule) .

  7. Buna, tb sa fac si eu interventia Erad, in urma testului HPV, am 4 tulpini cu risc crescut(dintre cele mai agresive) si nu stiu unde anume. Recomandati mi un medic bun, va rog, cele care ati trecut deja prin aceasta interventie. M ar interesa si costuri, pareri de dupa interventie. Multumesc si sanatate!

    • Eu am inceput sa merg la doctorul si profesorul universitar Petre Bratila care am inteles ca a mai tratat paciente cu HPV. Il poti gasi cautand pe Google.Eu sunt in proces de tratare.

  8. Ioni, ai putea sa imi lasi adresa ta de mail? As vrea sa te intreb cate ceva despre tratament. A scapat cineva fara ERAD de HPV 16?

    • Conizatia ajuta doar la îndepărtarea displaziei cervicale, dar nu la eradicarea HPV-ului. Pt eradicare Hpv este nevoie de imunostimulatoare și antivirale, posibil anumite medicație la nivel local pe baza de ovule (papilocarr), atat tu cât și partenerul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.