Constipatia, cauza de retentie urinara la femeile varstnice

Ce inseamna retentie urinara?
Retentia urinara este un termen ce defineste imposibilitatea eliminarii in totalitate a urinii din vezica urinara. Contrar opiniei publice, si persoanele care urineaza pot fi in retentie urinara daca la sfarsitul mictiunii in vezica urinara exista un reziduu urinar mai mare de 200 de mililitrii de urina.

Retentia urinara poate fi cauzata prin mai multe mecanisme.

Obstructia colului vezical (iesirea din vezica urinara) poate fi cauzata de prezenta calculilor, cheagurilor de sange sau a tumorilor la nivelul vezicii urinare sau a portiunii initiale a uretrei.

Stricturile (ingustarile) uretrale sunt frecvente complicatii aparute in urma unor boli cu transmitere sexuala care afecteaza si uretra sau pot fi de cauza iatrogenica (aparute in urma unui act medical).

Exista unele afectiuni neurologice ce pot cauza spasmul colului vezical cu imposibilitatea eliminarii urinii.

Constipatia este una dintre cele mai frecvente cauze de retentie urinara la femeile varstnice datorita particularitatilor anatomice si a transformarilor survenite cu varsta. Traiectul anatomic al rectului este paralel cu cel al vaginului si al uretrei. Datorita musculaturii perineului si a troficitatii vaginului la varsta fertila in momentul constipatiei uretra si colul vezical nu sunt atat de afectate de presiunea crescuta de la acel nivel, insa cu varsta datorita atrofiei vaginului, a musculaturii si a tesutului conjunctiv de la nivel perineal, rectul vine in contact mai strans cu peretele posterior al vezicii, al colului vezical si al uretrei putand cauza, in momentul in care este plin cu materii fecale, imposibilitatea eliminarii adecvate a urinii.

Simptomele retentiei urinare

Chiar daca persoana nu poate elimina urina, aceasta simte nevoia imperioasa, dureroasa de a urina.

Durerea abdominala este localizata suprapubian si este descrisa ca o senzatie de presiune.

Incontinenta urinara prin prea plin reprezinta scurgerea unei cantitati mici de urina involuntar datorita preaplinului vezicii urinare.

Infectiile urinare recurente. Staza urinii la nivelul cailor urinare este un factor favorizant al dezvoltatii bacteriilor. In special la femeile aflate la menopauza care au pierdut rolul protector al hormonilor sexuali feminini incidenta infectiilor urinare este crescuta.

Durerea lombara (de sale) poate aparea in momentul in care dilatatia cailor urinare superioare a aparut. Aceasta reprezinta o complicatie a obstructiei urinare prelungite, netratate corespunzator. De asemenea poate semnala prezenta unei infectii (pielonefrita), cauzata de staza urinara la nivelul cailor urinare superioare.

Investigatii pentru retentia urinara

In momentul in care exista suspiciunea clinica a retentiei urinare recurente la o femeie varstnica un procedeu simplu si rapid de diagnosticare a constipatiei este efectuarea tuseului rectal. Tuseul rectal consta in introdurerea la nivelul rectului a unui deget folosind un gel lubrefiant pentru a determina exista materiilor fecale de consistenta crescuta impactate la acest nivel.

Cea mai sensibila investigatie pentru a determina prezenta retentiei urinare este efectuarea postmictionala (dupa urinat) a unei ecografii vezicale. Aceasta investigatie este total neinvaziva si fara risc de iradiere avand avantajul de a putea calcula cantitatea de urina ramasa in vezica dupa mictiune.

De asemenea ecografia poate ajuta si la diagnosticul diferential al cauzelor de retentie urinara putand fi vizualizate eventuale tumori sau alte formatiuni care blocheaza colul vezical sau uretra. Ecografia poate fi folosita si pentru evaluarea complicatiilor retentiei urinare permitand vizualizarea ureterelor si a calicelor renale.

Tratamentul retentiei urinare

Cea mai utilizata metoda de a rezolva obstructia urinara acuta, care este recomanadata insa doar pe scurte perioade de timp si care este doar un tratament simptomatic in sensul ca nu rezolva cauza este inserarea unui cateter urinar (sonda urinara).

Baza tratamentului in cazul retentiei urinare cauzate de constipatie este rezolvarea constipatiei. O idee buna inainte de a incepe administrarea exagerata si prelungita a laxativelor este de a intelege motivul constipatiei. Acest simptom poate ascunde probleme de sanatate serioase si necesita investigatii amanuntite.

De asemenea in cazul unei persoane cu constipatie persistenta este util sa se cerceteze istoria medicamentoasa deoarece, de exemplu, analgezicele opioide au ca si efect secundar aparitia constipatiei, de asemenea si suplimentele alimentare ce contin fier.

Complicatiile retentiei urinare

Hidronefroza una dintre cele mai grave complicatii ale retentiei urinare. Aceasta apare atunci cand presiunea din vezica urinara este atat de mare incat valvele aflate la nivelul deschiderii ureterelor in vezica sunt depasite aparand astfel un flux urinar retrograd din vezica in spre uretere.

Acest reflux urinar va determina dilatarea ureterelor, iar pe masura ce cantitatea de urina creste calicele renale se vor dilata de asemenea. Cu timpul se va instala insuficienta renala, rinichii nemaiproducand urina. In cazul in care presiunea de la nivelul cailor urinare superioare creste foarte mult exista riscul rupturii ureterale.

Infectia urinara recurenta este cel mai frecvent simptom care demascheaza prezenta unei retentii urinare incomplete. Prezenta unui reziduu urinar intravezical la sfarsitul mictiunii reprezinta un mediu de dezvoltare bacterian. Acest factor asociat constipatiei care favorizeaza migratia germenilor gran negativi de la nivelul colonului la nivelul uretrei determina aparitia infectiilor urinare . Dintre aceste bacterii cel mai frecvent identificate in cadrul uroculturilor sunt diferite specii de Echerichia Coli.

Presiunea crescuta din vezica poate determina alterarea rezistentei peretelui vezical cu formarea in anumite zone a diverticulilor vezicali. Acestia sunt niste buzunare ca niste degete de manusa a peretelui vezical care la randul lor vor favoriza staza urinara si dezvoltarea bacteriana.

Incontinenta urinara prin prea-plin apare in special in cazurile de retentie urinara incompleta in care la sfarsitul mictiunii in vezica ramane un reziduu urinar care se va adauga la cantitatea de urina nou depozitata, vezica fiind astfel niciodata goala si mai repede plina. Senzatia este foate suparatoare, pacienta simtind nevoia urgenta de a urina foarte frecvent. Datorita presiunii intracavitare crescute, din vezica se scurge in mod involuntar continuu o mica cantitate de urina.

1 raspuns

  1. Am dureri la vizica urinara si probleme de urinat. In acelasi timp vreau sa va informez ca am dureri la hemoroizi si partea de rect.
    multumesc cu anticipatie,
    Margit

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.