Consumul crescut de sare: riscuri si mituri

Marea majoritate a oamenilor consuma mult mai multa sare decat este recomandat, ceea ce poate conduce in timp la probleme serioase de sanatate.

Mesajul de atentionare atat de des auzit la televizor sau radio in care se indeamna reducerea consumului excesiv de sare, zahar si grasimi si pe care sunt convinsa ca foarte multa lume il ignora ar trebui tratat cat mai serios. De ce? Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

In primul rand, tin sa clarific faptul ca sodiul nu este acelasi lucru cu sarea, desi pe cele mai multe dintre produsele alimentare apare pe eticheta cantitatea de sodiu sau natriu (Na) si nu de sare. Sarea mai poarta numele de clorura de sodiu (NaCl), deci este alcatuita atat din sodiu, cat si din clor (Cl).

Pentru functionarea normala a organismului sarea este esentiala, indeplinind multiple roluri:

  • Ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism
  • Ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase
  • Influenteaza contractia si relaxarea musculara

Cantitatea zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru adulti este de maxim 5 g de sare pe zi, iar copiii ar trebui sa consume si mai putina sare. Pentru bebelusi, doza zilnica recomandata este sub 1 g.

Insa cei mai multi consuma dublul cantitatii normale adica in jur de 9-12 g pe zi. Depasirea acestei limite provoaca diferite dezechilibre in organism, dar cea mai intalnita afectiune este cresterea presiunii sanguine (hipertensiune arteriala) care poate conduce la multe boli, in special legate de sistemul cardiovascular si urinar.

Daca se reduce cantitatea de sare consumata zilnic, automat se reduce si cantitatea de sodiu.

Rinichii sunt cei care mentin echilibrul in ceea ce priveste cantitatea de sodiu din organism. Cand cantitatea este crescuta, rinichii elimina in urina excesul de sodiu. Dar daca, din anumite motive, rinichii nu sunt capabil sa realizeze acest proces, sodiul se acumuleaza in sange si atrage apa.

Astfel, creste volemia (volumul sanguin) si creste presiunea sangelui. Asta inseamna ca inima depune un efort mai mare decat cel normal (de aici apar problemele cardiovasculare precum infarctul miocardic). Rinichii sunt la randul lor afectati.

Unele persoane sunt mai sensibile la efectele sodiului decat altele. Cei care sunt mai sensibili retin sodiul mai usor deci au riscul mai mare de a le creste tensiunea arteriala.

Consumul crescut de sare se asociaza cu consumul scazut (mai putin de 3,5 g pe zi) de potasiu (K), un alt element esential in organism. Sodiul si potasiul au efecte opuse asupra inimii. Daca sodiul creste presiunea sanguina (in cantitate mult crescuta), potasiul contribuie la relaxarea vaselor sanguine si la scaderea tensiunii arteriale.

Care sunt persoanele expuse riscului de a dezvolta probleme se sanatate din cauza consumului crescut de sare?

  • Persoanele in varsta de peste 50 de ani
  • Persoanele care sufera de diabet
  • Persoanele care au deja hipertensiune arteriala

In Marea Britanie, la nivelul populatiei se consuma anual in jur de 183.000.000 kg sare. Acest lucru este echivalent cu 240.000.000 de cutii de sare a 750 g cutia sau 18.000 de autobuze etajate.

Se estimeaza ca 30% dintre barbati si 26% dintre femei sufera de hipertensiune arteriala, iar consumul excesiv de sare contribuie la aceste statistici.

De unde provine excesul de sare?
Aproximativ 75% se gaseste in mancarea pe care o cumparam, 15% provine din alimentele naturale (legume, fructe etc) si 10% este sarea pe care o adaugam in timp ce gatim sau la masa.

Care sunt alimentele bogate in sodiu?

continut-sodiu

Ce se poate face pentru a reduce cantitatea de sare consumata zilnic?

  1. In momentul in care mergem la cumparaturi este important sa verificam etichetele si sa alegem alimentele care contin o cantitate scazuta de sare.
  2. Daca obisnuiti sa mancati alimente bogate in sare, asigurati-va ca o faceti rar si nu foarte multe. Aveti grija in ceea ce priveste sosurile, mustarul si ketchup-ul sunt bogate in sare.
  3. Incercati sa gatiti cu o cantitate redusa de sare.

Mituri despre consumul de sare!

  • Intr-o zi calduroasa, cand transpiri mult, este necesara o cantitate mai mare de sare in dieta. FALS. Foarte putina sare este pierduta prin transpiratie! Totusi in zilele toride este importanta o hidratare adecvata.
  • Mancarea nu are nicio savoare daca nu contine si sare. FALS. Desi la o prima privire asta ar parea adevarat. Exista multe mirodenii care dau gust mancarii, iar in timp apare acomodarea la noul stil de alimentatie.
  • Alimentele bogate in sare, au gust sarat. FALS. Unele mancaruri care contin multa sare, de multe ori isi pierd gustul sarat deoarece sunt amestecate cu alte ingrediente precum zaharuri. De aceea este important sa se citeasca etichetele de pe spatele oricarui produs.
  • Doar persoanele in varsta trebuie sa se ingrojoreze in ceeea ce priveste cresterea presiunii sanguine. FALS. A manca prea multa sare te expune riscului indiferent de varsta.
  • Reducerea cantitatii de sare poate dauna sanatatii. FALS. Revenirea la o cantitate normala de sare nu va crea probleme de sanatate, din contra. De altfel, in ziua de astazi cam toate alimentele contin suficienta sare incat organismul sa isi primeasca doza zilnica.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a implementat diferite programe si politici prin care se incearca reducerea consumului de sare:

  • Constientizarea populatiei asupra riscurilor la care se supun.
  • Promovarea mancarii sanatoare in scoli, la locurile de munca si chiar in diferite comunitati si orase.
  • S-au introdus regulamente pentru producatori, controlandu-se astfel calitatea alimentelor si a mancarii pe care o trimit pe piata.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.