– de Alina Stanca, studenta in anul VI la UMF „Carol Davila”
Desi se considera ca problemele legate de consumul de alcool sunt apanajul adultilor tineri, ele sunt regasite si la persoanele mai inaintate in varsta, unde determina o simptomatologie aparte si ridica dificultati de diagnostic si management. Imbatranirea populatiei a dus incet, dar sigur, la cresterea numarului de persoane peste 65 de ani care consuma alcool si, implicit, la cresterea numarului de varstnici cu probleme legate de consum.
Populatia varstnica este mult mai sensibila la efectele alcoolului, experimentandu-le in urma consumului unor cantitati mai mici de bauturi alcoolice, ca urmare a modificarilor aparute in organism o data cu imbatranirea. De asemenea, inaintarea in varsta afecteaza capacitatea organismului de a se adapta la prezenta alcoolului si de a capata toleranta, ceea ce face ca, in final, consumatorul de alcool varstnic sa aiba un risc mai mare de caderi sau alte accidente, precum si de agravare a unor boli cronice deja existente (1).
Interactiunile alcoolului cu medicamentele sunt si ele mai frecvente la varstnici, dat fiind faptul ca multi dintre ei au numeroase patologii pentru care iau tratamente de lunga durata. Dintre medicamentele utilizate regulat, foarte multe pot interactiona cu alcoolul, iar in unele cazuri varstnicii carora le sunt prescrise consuma in continuare bauturi alcoolice, desi acest lucru ar putea duce la aparitia unor efecte adverse mai grave decat la alte grupe de varsta (2).
Dincolo de efectele mai accentuate ale bauturilor alcoolice la varstnici, pana si motivatia consumului difera la o parte din ei, fiind reprezentata de evenimente stresante ce insotesc inaintarea in varsta (pierderea unei persoane dragi, izolare sociala, dureri cronice, insomnie, pensionare) si care pot fi prevenite sau corectate (3).
In ciuda tuturor acestor lucruri, exista putine studii consacrate consumului de alcool la persoanele peste 65 de ani la nivel mondial si cu atat mai putin in Romania, iar datele disponibile despre particularitatile adictiei la varstnic sunt si ele destule de reduse. In aceste circumstante, la terminarea facultatii de medicina mi-am ales sa studiez in cadrul lucrarii de licenta tocmai prevalenta consumului de alcool la populatia varstnica din Romania si potentialul impact pe care il are acesta asupra starii lor de sanatate.
Studiul urmareste de asemenea determinarea principalilor factori de risc asociati cu consumul la aceasta varsta si gradul de informare al acestei populatii cu privire la efectele nocive ale alcoolului si posibilele modalitati de tratament ale problemelor legate de consum. Colectarea informatiilor se face prin intermediul chestionarului atasat mai jos care contine, pe langa intrebari cu caracter demografic (varsta, sex, mediu de provenienta s.a.m.d.) si cu privire la consumul de alcool, intrebari despre starea de sanatate a respondentului.
Aditional, chestionarul cuprinde un test pentru screening-ul depresiei (ce insoteste de multe ori abuzul de alcool) si un test conceput pentru detectia problemelor legate de consumul de alcool la varstnici. Completarea sa dureaza in jur de 15-20 de minute si se adreseaza tuturor persoanelor cu varsta peste 65 de ani, consumatori de alcool sau nu. Prin urmare, daca aveti bunici sau parinti alaturi de dumneavoastra, nu ezitati sa faceti impreuna cu ei chestionarul. Raspunsurile sunt strict confidentiale si vor fi utilizate doar in scop de cercetare.
Persoanele doritoare sa primeasca un feedback cu privire la scorurile obtinute la testele pentru detectia depresiei, respectiv a problemelor legate de consumul de alcool sau mai multe informatii despre studiu si efectele consumului de alcool asupra starii de sanatate a varstnicului sunt invitate sa lase la finele chestionarului o adresa de e-mail la care vor fi contactate in scurt timp. In plus, la incheierea procesului de colectare si prelucrare a datelor, persoanele interesate pot primi rezultatele finale ale studiului.
Populatia varstnica este la momentul actual segmentul populational cu cresterea cea mai rapida, estimandu-se ca va ajunge de la ~7% din populatia globului in 2002 la 17% in 2050 (4), iar problemele ei vor deveni in curand o provocare pentru intreaga societate. Ajuta-ne sa cunoastem mai bine persoana varstnica astazi pentru a fi capabili sa trasam pe viitor noi directii de preventie si tratament a consumului de alcool la aceasta grupa de varsta.
Adresa chestionarului: Google docs (link).
Va multumesc pentru participare!
Bibliografie:
1. Older Adults. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. [Interactiv] http://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/special-populations-co-occurring-disorders/older-adults.
2. Potential for alcohol and drug interactions in older adults: evidence from the Irish longitudinal study on ageing. Cousins, Gráinne, et al., et al. 57, 2014, BMC Geriatrics, Vol. 14, pp. 1-10.
3. Alcoholism in the Elderly. Rigler, Sally K. s.l. : American Family Physician, 2000, Vol. 61, pp. 1710-1716.
4. Global Population Profile: 2002. United States Census Bureau. [Online] 2004. https://www.census.gov/population/international/files/wp02/wp-02004.pdf.
Mi-a placut articolul de mai sus, am vrut sa va raspund si chestionarului dar varsta mea este mult mai mica decat 65 de ani, imi pare rau, deoarece intrebarile sunt foarte sunt binevenite si pentru cei mai tineri avand in vedere ca si tinerii de astazi consuma mult alcool , exemple sunt destule mai ales cazurile prezentate la Tv ,- cei care fac multe nenorociri in urma consumului de alcool