Conteaza Anotimpul In Care Ne Nastem?

Conform unui studiu publicat ieri in Nature Neuroscience se pare ca da. Anotimpul in care se naste un bebelus are un efect dramatic si persistent asupra functiei ceasului biologic.

Este primul studiu care demonstreaza efectele momentului nasterii la mamifere si explica de ce persoanele nascute in luni de iarna au riscul crescut de a dezvolta patologii neurologice, printre care depresie de iarna, depresie bipolara si schizofrenie.

Totul are la baza durata perioadei de lumina in primele saptamani de la nastere, care modeleaza dezvoltarea imediata a creierului. Prin mecanisme similare nasterea in diferite anotimpuri predispune la tipuri diferite de personalitate.

Cercetatorii au tinut sa precizeze ca nu e vorba de astrologie, ci de biologie sezonala.

2 raspunsuri

 1. Vezi…daca suntem din decembrie :-), suntem cu risc :-p

 2. constantin cosovan

  Evident ca si noi suntem ‘fii luminii solare” adica ‘cantitatea lent variabila a luminii zilnice’ ne moduleaza intreaga existenta. implementand ritmul vietii normal-existentale.Deci bioritmul este de natura ‘luminoasa’ sau mai savant spus de natura fotonica. Omul din pacate a ‘cucerit’ natura si si-a schimbat si lumina naturala cu cea artificiala marindu-si timpul pentru activitati nu totdeauna absolut necesare. Evident ca pentru orice trebuie sa existe intelegere si o ‘masura’.
  Deci bioritmologia (nu cea promovata dupa Fliess) trebuie sa fie o stiinta ca si celelalte. Am sa incerc sa public si eu aici un articol desi revista Bioetica nu mi la publicat acum 2 ani de cand am sustinut asa ceva.
  Trebuie sa ne cunoastem timpul ‘natal’ pentru a ne reacomoda cu acesta.
  Cu bine,
  c. cosovan

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.