Contraceptivele Orale Cresc Riscul de Cancer Cervical

Dupa ce acum cateva zile scriam despre Legatura Intre Anticonceptionale si Ateroscleroza, un nou studiu leaga aparitia cancerului cervical de utilizarea in exces a contraceptivelor orale. Contraceptivele orale cresc riscul de a dezvolta cancer cervical, dar acest risc scade cand se inceteaza administrarea lor.

Studiul a inclus 52.000 de femei si a descoperit ca riscul de cancer cervical creste proportional cu durata perioadei de folosire a contraceptivelor orale. Dupa 10 ani de pauza, riscul de adezvolta cancer cervical revine la normal, ca si cand nu s-ar fi administrat niciodata.

Studiile anterioare au gasit legaturi intre folosirea contraceptivelor orale si riscul crescut de a dezvolta cancer mamar, dar riscul de cancer ovarian sau uterin este scazut.

Femeile care au folosit contraceptive orale cel putin 5 ani au riscul de cancer cervical de 2 ori mai mare decat cele care nu au folosit niciodata.

Descoperirea principala a studiului este faptul ca riscul de cancer cervical revine la normal dupa intreruperea administrarii contraceptivelor orale.

In Romania se inregistreaza anual 3000-3500 de cazuri noi de cancer cervical, asta in ideea in care deja a aparut un vaccin (despre care am sa scriu in viitorul apropiat) care il previne. In lume sunt in jur de 300 de milioane de femei infectate cu HPV (cauza principala a cancerului cervical).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.