Contraceptivele Orale Previn Recurenta Vaginozei Bacteriene

Vaginoza bacteriana este o varietate a vaginitei si apare cand flora bacteriana normala din interiorul vaginului este dezechilibrata, in sensul proliferarii anumitor bacterii in detrimentul altora. Printre simptomele cele mai comune sunt prurit (mancarime) local, senzatie de arsura, durere si aparitia unor secretii urat mirositoare. Chiar daca nu este incadrata in categoria infectiilor cu transmitere sexuala, vaginoza bacteriana se poate transmite prin contact sexual.

Problema cu vaginoza bacteriana vine de la faptul ca de cele mai multe ori recidiveaza, chiar daca tratamentul dezechilibrului initial a fost corect. Studiile de pana acum au concluzionat ca 15-30% dintre femei au din nou simptome de vaginoza bacteriana in urmatoarele 3 luni dupa tratamentul cu antibiotice, iar 70% in urmatoarele 9 luni.

Medicii au observat ca femeile care urmeaza tratament cu contraceptive orale combinate (estrogen + progesteron) sau doar cu progesteron, au mai putine recurente, asa ca s-au analizat datele a 330 de femei, cu varsta medie de 25 de ani, care au fost luate in evidenta la 2 clinici de boli cu transmitere sexuala.

40,3% (133) dintre acestea au fost diagnosticate cu vaginoza bacteriana. Rezultatele studiului au demonstrat ca femeile care au urmat tratament cu contraceptive orale combinate au avut un risc de recurenta a vaginozei bacteriene cu 34% mai scazut decat femeile care nu au urmat tratament cu contraceptive orale. Femeile care au urmat tratament cu contraceptive bazate doar pe progesteron au avut un risc cu 58% mai mic de recurenta a vaginozei bacteriene comparativ cu femeile care nu au urmat tratament cu contraceptive.

Cu toate astea, medicii nu recomanda sa se urmeze tratament cu contraceptive doar pentru a preveni recurenta vaginozei bacteriene, ci mai degraba sa se tina cont de acest aspect cand se alege metoda contraceptiva a unui cuplu.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.